30 Nisan 2010 Cuma

CorelTÜRK'de Facebook'ta

Facebook gibi sosyal paylaşım siteleriyle pek ilgim olmasa da gelen yoğun talep üzerine CorelTÜRK Blog'un da facebook dünyasında yerini almasını sağladık.

CorelTÜRK Blog içeriklerinin tamamını CorelTÜRK kişisel profilinden takip edebilirsiniz.

27 Nisan 2010 Salı

CorelTÜRK Contour Corner 1.0

Geçtiğimiz sene yazdığım fakat paylaşmaya bir türlü fırsat bulamadığım Contour_Corner makrosunu sizlere ulaştırmak bu güne nasipmiş. CorelTURK blog kendini rölantiye almış olsa da böyle küçük süprizlerle Corel kullanıcılarına kendi çapımızda faydalı olmaya devam edeceğiz. Bakalım yeni makromuz ne işe yarıyormuş.

CT_Contour_Corner_1.0

22 Nisan 2010 Perşembe

Jeff's Select Same 2

1999 yılında ilk sürümü yazılmış ve daha sonra Macromonster Jeff tarafından geliştirilmiş olan Select Same makrosunun 2. sürümü ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı.

Jeff's Select Same makrosunu daha burada incelemiştim. Makronun çalışma şeklini ve detayları bu yazıdan öğrenebilirsiniz.Yeni sürümde Node Count (Düğüm sayısı) ve Subpath Count (Alt çizim sayısı) eklenmiş ve Makro CorelDRAW X5 uyumlu hale getirilmiş. Hatta yayınlandıktan bir kaç gün içinde belirlenen hataları bile düzeltilmiş.

Jeff's Select Same 2 makrosunu buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

15 Nisan 2010 Perşembe

CorelTÜRK Blog Anketleri 6 - Favori CorelTÜRK Makronuz Hangisi?

CorelTÜRK Blog'ta bugüne kadar kendi yazdığım makroların içinden 4 tanesini sizinle paylaşmıştım. Hangi makronun daha çok beğenildiğini öğrenmek için küçük bir anket yaptım. Böylece en azından CorelTÜRK Blog müdavimlerinin hangi tür makroları daha çok tercih ettiğini öğrenip en beğenilen makro ya da makroları geliştirip ya da bu tip yeni makrolar yazıp yolumuza devam etmek istiyorum.

Sonuçlar şu şekilde:

CT_Çoklu Ölçülendirme: %35,5
CT Alan ve Uzunluk Hesaplayıcı: %13
CT_RGB2CMYK_Bitmaps: % 28,4
CT_Offset_Path: %23,1

Sonuçlara göre en beğenilen makro CT_Çoklu Ölçülendirme makrosu olmuş. Arkasından da CT_RGB2CMYK_Bitmaps makrosu geliyor. Çoklu ölçülendirme makrosu için gelen tüm istekleri karşılamış ve makroyu güncellemiştim. Bu durumda RGB2CMYK makrosunda geliştirmeler yapıp sizinl yeni sürümünü paylaşmayı düşünüyorum. Özellikle çok istenen Bitmap çözünürlüğü özelliğini ekleyeceğim. Bir de yeni makromuz var, bunu da önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağım. Corel Makrolarıyla ilgili her türlü soru ve önerileriniz için lütfen bana yazın. corelturk@gmail.com

CT makroları için buraya gözatabilirsiniz.

14 Nisan 2010 Çarşamba

CorelDRAW X5 ve yeni AI, EPS ve PDF desteği.

CorelDRAW X5 Graphic Suite paketine GhostScript'i katmasıyla Postscript desteğini oldukça güçlendirmiş oldu. Ghostscript açık kaynak kodlu bir Postscript ve devamı olan PDF tercümanı-yourmlayıcısıdır. Patentleri ve kaynak koldarı tamamen Adobe'nin elinde bulunan kapalı bir sistem olan PostScript ve PDF için Adobe yazılımlarının dışında daha çok destek sağlanabilmesi için GhostScript iyi bir çözüm oluşturuyor.

CorelDRAW X5 kurulumunda GhostScript'i varsayılan olarak sunuyor. Eğer sisteminizde daha önceden Ghostscript kurulmuş ise CorelDRAW kurulumunda GhostScript'e gerek kalmıyor, zaten bu durumda GhostScript'i kurulumda seçemiyorsunuz.

CorelDRAW X5 GhostScript'in tüm niğmetlerinden faydalanıp EPS ve PS dosyalarının açılmasında büyük gelişme sağlamış. GhostScript kurulu ise bir PS dosyasını açarken hostScript devreye girip dosyanın düzgün açılmasını sağlayabiliyor.

GhstScript'in güncel sürümünü buradan indirebilirsiniz.

Bunun yanında CorelDRAW X5'in yeni AI filtresi sayesinde Adobe Illustrator dosyalarının CorelDRAW'da açılması ve kaydedilmesi geliştirilmiş.
Şimdi hepsine tek tek ve detaylı bir şekilde göz atalım.

12 Nisan 2010 Pazartesi

Adobe CS5, Corel'i mi takip ediyor?

CorelDRAW Graphic Suite paketinin en büyük rakibi Adobe Design Standart'ın yeni sürümü bugün itibariyle yayınlandı. Bir başka deyişle Adobe CS5 serisini piyasaya sürdü.

Adobe Design Standart CS5 paketinde Acrobat Pro yazılımı güncellenmezken en çok yeniliğin Photoshop'ta geldiğini görüyorum. Photoshop'taki yenilikler görülmeye değer olsa da Indesign ve Illustrator için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.

Şimdi size Adobe Illustrator CS5'in web sitesinde yayınladığı 10 adet olan yeni özelliklerinden bir kaçını tanıtacağım. Bakalım tanıdık gelecek mi?

Align to Pixel Grid. Bu özellik vektör nesnelerin belirli bir çözünürlükteki pixellere hizalanması anlamına geliyor. Özellikle web tasarımı için görünümde net çizgiler oluşturulması sağlanıyor. Bu özellik CorelDRAW X5'teki Object Hinting ile birebir aynı.

Beautiful Strokes. Bu özellik ile CorelDRAW'da yıllardır var olan "ok uçları" getirilimiş. Şekle bakacak olursanız CorelDRAW'ın Outline Pen penceresindeki Arrows bölümünün neredeyse aynısını alıp Illustrator'e koymuşlar.

Brsitle Brush'ı incelerseniz Artistic Media Tool'a ne kadar benzediğini göreceksiniz.

Illustrator'un bir önceki sürümünde yenilik olarak sunulan ve CorelDRAW'da yıllardır var olan çoklu sayfa özelliğini ise bu sürümde geliştirmişler. Artık sayfalara isim verebiliyorsunuz... Bunu CorelDRAW'da zaten yıllardır ypabiliyorduk :)

Adobe Indesign CS'teki yeni bağımsız sayfa ölçüsü verebilme özelliği de CorelDRAW'da uzun zamandır var olduğunu biliyoruz.

Bu durumda Adobe firması vektörel yazılımlarını geliştirirken CorelDRAW'dan mı feyz alıyor sorusu geliyor insanın aklına...


Piyasadaki yazılımlar birbirlerinin iyi yanlarını alıp gelişmeye devam ettikçe son kullanıcının yararına oluyor.

6 Nisan 2010 Salı

Süper PowerClip

PowerClip: vektör tabanlı yazılımlarda kullanılan "maskeleme" tekniğinin CorelDRAW'daki adı. PowerClip'i belki her gün birden çok kez kullanıyorsunuz. Özellikle "AutoCenter" özelliği genelde bir sorunmuş gibi algılanıyor ve bu konuyla ilgili sürekli e-postalar alıyorum.

PowerClip'i CorelDRAW'da şuş ekilde kullanabilirsiniz: Maskelenecek olan nesneyi ya da nesnelerin tamamını seçtikten sonra Effects>PowerClip>Place Inside Container komutunu seçin. Büyük bir ok işareti çıkacak. Bu ok işareti ile taşıyıcı (maske - container) olacak vektör nesneyi seçin. Maskelenecek nesne seçilen nesnenin içine girmiş olacaktır. Buradaki videolardan PowerClip'in iki farklı yöntemle kullanımını izleyebilirsiniz.

CorelDRAW'daki PowerClip özelliği pratik kullanımı ve kesinliği ile diğer yazılımlardan ayrılmaktadır. Şimdi size PowerClip kullanımını bir adım öteye taşıyan bir makrodan bahsetmek istiyorum.

1 Nisan 2010 Perşembe

CorelDRAW X5 Yenilikler: Yeni araçlar, yeni docker'lar ve daha bir çok yenilik.

Bu videoda CorelDRAW X5'te tasarım için geliştirilen ve iyileştirilen bir çok araç ve özelliği keşfedeceksiniz. Bunlardan bir kaç tanesini kısaca açıklayarak hemen merakınızı gidermeye çalışayım. Aslında her araç ve özellik için ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum, tabi fırsat bulabilirsem. Şimdilik bunlarla yetineceksiniz ;)

2 point line tool: Bir nesneye bağlı çizgi çizimleri için çok faydalı yeni bir araç.
B-Spline Tool: Bu araç farklı sektörlere özel üretilmiş uzman yazılımlarda bulunan bir araç. Çizim yapmayı oldukça kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. Bu araçla saniyeler içinde en zor dekupeleri bile yapabilirsiniz.
Join Curve: Birbirinden bağımsız nesneler halinde olan erğileri (curve) birleştirmeye yarayan ve daha önce ücretli makrolarla elde edilen bir özellik bu sürümde CorelDRAW'a eklenmiş.
Rectangle Tool: Geliştirilmiş dikdörtgen aracı belki de CorelDRAW X5'in en dikkat çekici yeniliği olmuş. Artık çizdiğiniz dikdörtgenleri dilediğiniz kadar uzatın ve esnetin, köşe kıvrımlarının biçimi bozulmayacak. Ayrıca 2 farklı köşe şekli daha eklenmiş.
Dimension Tool: Ölçülendirme ve ölçüleri yazma için (daha çok teknik çizimlerde) geliştirilmiş bir araç. Daha önce kısıtlı kullanımı olmasına karşın bu sürümde detaylandırılmış. Özellikle Segment (çizim parçası) ölçen alt araç oldukça yetenekli.
Pixel Preview: İşte nihayet Web geliştiricileri için gelen bir özellik. Çizimlerini anında pixeller olarak görebiliyor ve çizimlerinizi web ortamına daha iyi entegre edebiliyorsunuz. X5 sürümünde Web geliştiricileri için bir çok yeni özellik var mutlaka inceleyin.
Object Coordinates Docker: Bu da tahminimce Designer'dan alınmış bir özellik. Dikdörtgen, Daire, Çokgen gibi nesneleri ölçü girerek oluşturmanızı sağlayan bir Docker.
Color Palette Manager: İşte bu da X5'in renklerle ilgili yaptığı bir çok yenilikten biri. Renk paletlerini yönetmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Yeni Macro Manager gibi Color Palet Manager'da çok iyi bir geliştirme olmuş. Bu docker sayesinde renk paletleriniz üzerinde tam anlamıyla hakimiyet sağlayabiliyorsunuz.
Connector Tool: Bu da daha çok teknik çizim, şema gibi birbirine bağlanan çizimleri yaparken işinize yarayacak güel bir araç.
Yeni Mesh Tool: Mesh tamamen Postscript ile tanımlanabilen bir dolgu şekli. Adobe Illustrator'da da olan bu özelliği CorelDRAW bir adım öteye taşıyor. Artık Mesh noktalarına ayrı ayrı şeffaflık değeri verebiliyorsunuz. İllustarsyon yapanlar için bence mükemmel bir yenilik olmuş.
Lock Tool Bar: Bu da küçük bir ayrıntı. Araç çubuklarını artık kilitleyebiliyorsunuz.

Detaylar için Videoyu izleyebilirsiniz.