28 Temmuz 2010 Çarşamba

CorelDRAW GS X5 Service Pack 1 yayınlandı

Uzun bir bekleyişin ardından nihayet X5 için ilk yama yayınlandı. Servis Paket 1 ile ilgili bu haberi ve şu haberi okuduysanız düzeltmeler ve yenilikler hakkında biraz bilgi sahibi olmuşsunuzdur.

Şimdilik X5 Service Pack 1 'in önemli getirilerini başlıklar halinde yazıyorum, detaylı bir inceleme ve düzeltme/yenilik listesini ise daha geniş bir zamanda paylaşacağım ki en ince ayrıntısına kadar neyin ne olduğunu bilelim.

X5 Service Pack 1 ile ilgili ilk söylemem gereken şey hemen indirip yüklemeniz. Çünkü en başta bu yama kararlılık ve performans sorunlarını gideriyor. Yani çökmeler yaşıyorsanız ya da Corel DRAW X5'in yavaş çalıştığından şikayet ediyorsanız SP1'in bu sorunların çok büyük bir kısmını gidereceğini garanti ederim.

İkinci olarak uyumluluk ve grafik işleme sorunlarının çok büyük bir kısmının bu yama ile giderildiğini söylemeliyim. Şöyle ki eski sürüm dosyaları açarken ya da eski sürüm dosya kaydederken, import ve export yaparken oluşan grafik sorunları gideriliyor. Örneğin önceki sürümlerde yapılmış bir Transparency geçişi X5'te düzgün açamazken SP1 ile sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yaklaşık 300 hata düzeltmesi ile gelen X5 SP1'in daha güvenilir bir CorelDRAW X5 vaat ediyor. Düzeltmelerden önemli olanlar şu şekilde.

21 Temmuz 2010 Çarşamba

CorelDRAW X5 ve %100 siyah rengin yazıcıdan tramlı çıkma problemi.

Bu sorun hakkında uzun süredir yazmayı düşünüyordum fakat X5 Servis Paket 1 ile gelecek düzeltmelerin içinde sorunla ilgili çok daha detaylı çözümler içereceği ümidiyle Servis Paket 1'in çıkmasını bekliyordum. Fakat gerek e-posta gerekse CorelTURK Blog online destek bölümünden ve hatta telefondan bana ulaşarak sorunla ilgili çözüm isteyenlerin sayısı o kadar çok arttı ki artık çözümü blogta paylaşmamın zamanı gelmiş gibi görünüyor.

Sorun senaryosu genelde şu şekilde oluyor;
CorelDRAW X5 kurdunuz, her hangi tek renkli bir grafiki (%100 siyah içeren bir yazı olabilir ya da kartvizit) ofset baskı kalıbına ya da serigraf ipeğine pozlandırmak için masaüstü mono laser yazıcınızdan aydingere çıktısını aldınız. Kalıbı pozlandırdınız ve baskıyı yapmaya başladınız. Baskıda rengi biraz soluk gördünüz ve yakından (belki bir lup ile) baskıyı incelediniz. Ve grafiklerin %100 renk (solid) olmadığını, tramlı olduğunu gördünüz.

Şansılysanız ve aydingeri önceden kontrol ettiyseniz fazladan yapılacak olan kalıp ve baskı maliyetlerinden kurtuldunuz demektir.

Sorun ise kısacası %100 olarak hazırladığınız bir rengin yazıcınızdan %100 olarak değil de %80-90 olarak kağıt üzerine çıkmaısıdr.

Aslında bu bir hata değil, yeni renk yönetim sisteminin getirdiği bir değişikliktir.

Sorun yaşanan yazıcıların tamamı Postscript desteklemeyen yazıcılardır ve bu yazıcıların tamamı GDI sürücüleri kullanmaktadır. Postscript destekleyen yazıcıların fiyatı daha pahalıdır ve genelde bu sebepten dolayı ülkemizde pek fazla tercih edilmez. Bu durumda CorelDRAW X5 kullananların %95 gibi bir kısmı bu sorunla karşı karşıya demektir. Psotscript destekli bir siyah-beyaz laser yazıcınız varsa bu sorunla karşılaşmayacaksınız demektir.

Sorunun sebebi GDI sürücülü yazıcılara gönderilen tüm renklerin RGB'ye çevirlerek gönderilmesidir. Hal böyle olunca sizin çalıştığınız %100 siyah renk RGB ye çevrilecektir. Bu durumda da RGB ye çevrilen %100 siyah R:0, G:0, B:0 (RGB Siyah) değeri alamayacak ve renk R:26, G:23, B:27 gibi bir değerde yazıcıya gönderilecektir. Bu renk de yazıcı tarafından %100 olarak algılanmadığından tramlı bir çıktı ile karşılaşılacaktır. Bahsettiğim bu renk değişimleri sadece yazdırma ile ilgili değil, CorelDRAW X5'in tüm renk çevirim işlemlerinde de geçerlidir.

Sorunun birden fazla çözümü bulunuyor.

16 Temmuz 2010 Cuma

Kaydını yap hediyeni kap!

CorelDRAW Graphic Suite X5 sahipleri kayıt yaptırdıkları takdirde 185$ + KDV (Türkiye fiyatı) değerindeki Corel KPT Collection ürününe sahip oluyor. Yetişen alıyor, yetişemeyen de alıyor :)

Corel KPT Collection, Meşhur Kai's Power Tools eklentilerinin 5., 6. ve 7. sürümlerini bir pakette toplayan bir ürün. Toplamda 24 farklı bitmap efekti içeren paket uzun yıllar önce piyasaya srülmüş olsa da zamanın ötesinde bir yazılımmış ki hala geçerliliğini koruyor.

Özellikle kendi arayüzlerini içeren efektlerin kullanımı kolay olduğu kadar aynı zamanda da eğlenceli.

Corel KPT Collection'a ücretsiz sahip olmak için CorelDRAW X5 ürününüzü Corel web sitesinden kaydetmeniz gerekiyor. Kayıt işlemleri tamamlandığında KPT Collection indirme bağlantısı size verilecek ve kurulum dosyasını indirip hem CorelDRAW X5, hem de CorelPhoto-Paint X5 için kurulumu yapıp kullanabileceksiniz.

Daha önce KPT kullananlar, bakalım hangi efektleri hatırlayacaksınız?

  • KPT® Fluid™
  • KPT® FraxFlame II™
  • KPT® Gel™
  • KPT® Goo
  • KPT® Ink Dropper™
  • KPT® Lightning™
  • KPT® Materializer™
  • KPT® Scatter™
  • KPT® ShapeShifter™
  • KPT® Blurrr™
  • KPT® Channel Surfing™
  • KPT® Equalizer™
  • KPT® FiberOptix™
  • KPT® Frax4D™
  • KPT® FraxPlorer™
  • KPT® Gradient Lab™
  • KPT® Hyper Tiling™
  • KPT® LensFlare™
  • KPT® Noize™
  • KPT® Projector™
  • KPT® Pyramid Paint™
  • KPT® RadWarp™
  • KPT® Reaction™
  • KPT® Turbulence™

14 Temmuz 2010 Çarşamba

Alexander Penkin's Charting 3 yayınlandı.

CorelDRAW'ın eksiklerinden birini tamamlayan CHARTING makrosunun 3. sürümü yayınlandı.

Bu sürümde makro oldukça geilştirilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Önceki sürümlerinde veri grafikleri için sadece hazır şablon kullanılabiliyorken yeni sürümde hazır şablonları özelleştirebiliyorsunuz. Grafiklerdeki özelleştirme ile tasarımlarınızda esneklik sağlayabiliyor ve çalışmalarınızı hızlandırabiliyorsunuz.

6 Temmuz 2010 Salı

CorelDRAW X5 Service Pack 1'den haberler gelmeye devam ediyor.

CorelDRAW X5 ile ilgili sıkıntıları biliyorum. Bir çok sorun yeni renk sisteminin ve genel anlamda renk yönetiminin kullanıcılar tarafından bilinmemesinden kaynaklanmasına karşın kararlılık sorunları da yok değil. Fakat Corel geliştiricileri X5 için yayınlanacak olan ilk yama üzerinde oldukça sıkı çalışıyorlar. X5 SP1 ile ilgili ilk yaptığım haberde Corel CONNECT’in sadece servis paketle yenileneceği ile ilgiliydi. Corel geliştiricileri bu sefer sadece sorunları çözmeyecek, CorelDRAW Graphic Suite’deki yazılımlara yeni özellikler de katacak. CorelCONNECT’teki gelişmelerden sonra yapılacak düzeltmelerle ilgili ipuçları da gelmeye başladı.

CorelDRAW ve DESIGNER yazılımlarının başındaki isim olan Gerard Metrailler resmi blog sitesinde SP1 ile gelecek olan düzeltmeler hakkında birkaç açıklama yapmış. Gelen açıklamaların bir çok kullanıcının sorununa çözüm olacağını ve SP1’i beklemeye değeceğini düşünüyorum. Bakalım bu düzeltmeler neymiş.

3 Temmuz 2010 Cumartesi

Table Preset Docker: Tablolar için hazır şablonlar.

CorelDRAW X4 ile gelen yeni bir özellik olan Interactive Tables (Etkileşimli tablolar) kullanımına alışırsanız bir çok çalışmanızı sadece tabloları kullanarak bitirebilirsiniz.

Özellikle tablo yapımında kullanılacağı gibi matbu evrak (fatura, irsaliye, çizelge vb.) ve broşür tasarımlarınızda da tabloları kullanmak tasarımcıya/grafikere oldukça hız ve kolaylık kazandıracaktır.

CorelDRAW'da tablolar Word'deki tablo mantığına çok benzer bir şekilde çalışır. Tablonuzu yaptıktan sonra her bir hücreyi renklendirebilir, çizgi özelliklerini değiştirebilir, içindeki metinlerin hizalamasını dilediğiniz gibi yapabilir, yazı karakterini değiştirebilir, kısacası her türlü değişikliği yapabilirsiniz.

CorelDRAW'da tablo özellikleri basit işlemler için her ne kadar yeterli olsa da mutlaka geliştirilmesi gereken ve geliştirildiği takdirde daha çok kullanım alanı bulabilecek bir özellik.

CorelDRAW geliştiricileri henüz Tablo özelliği ile ilgili bir yenilik yapmış olmasa da resmi olarak Custom Dockers yapımına örnek olarak Table Preset Docker adında bir eklenti yayınlamıştı. Bu eklenti aslında X4 ile başlayan ve kişiselleştirilmiş Docker'ların (Paneller) nasıl yapılacağını ve nasıl yükleneceğini kavramamızı sağlayan küçük bir geliştirme. Sancho'nun Text Docker'ı Custom Docker'lara iyi bir örnek...
Table Preset Docker adı üzerinde tablolar için hazır şablonlar sunuyor. Bir tabloyu anında düzenlemek, renklerini (alternating olarak bile - yani tek numaralı satırları bir renk, çift numaralı satırları başka bir renk olarak renklendirme), çizgi kalınlıklarını ve 3 boyut dolgu efektlerini değiştirmek Table Preset Docker ile mümkün oluyor. Table Preset Docker'ı nasıl yükleyip çalıştıracağımıza bakalım...