16 Ağustos 2010 Pazartesi

CorelTÜRK Blog anketleri 7 - Blogun yeni tasarımını nasıl buldunuz?

CorelTÜRK Blog yeni tasarmına kavuşalı uzun bir süre oldu. Bu süre zarfında blog müdvimlerinin de fikirlerini almak için küçük bir anket düzenlemiştim. Her tarayıcının her sürümünde aynı gözükmemesine rapmen genel anlamda kullanım açısından ve yine tasarım açısından daha iyi olduğunu çoğunluğun belirtmesi doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor. İlginiz için teşekkürler.

12 Ağustos 2010 Perşembe

CorelDESIGNER X5 Beta kayıtları başladı.

Corel'in her yazılımı için ayrı ayrı gerçekleştirdiği beta programlarının haberlerini vermeye çalışıyorum. CorelDRAW X5, CorelDESIGNER X4 için beta kayıtlarının başlangıç ve bitiş haberlerini de vermiştim.

Şimdi de CorelDESIGNER X5 için beta kayıtların başladığını sizlerle paylaşmak istiyorum. CorelDESIGNER yazılımına kısaca göz attıysanız aslında CorelDRAW'a ne kadar benzediğini görmüşsünüzdür. Hatta benzemek bir yana, CorelDRAW'ın tüm özelliklerinin üzerine daha farklı özellikler eklenmiş şekli de diyebiliriz.

CorelDESIGNER her zaman CorelDRAW'dan daha sonra piyasaya sürülüyor. Bunun farklı sebepleri olabilir fakat DESIGNER için bu iyi bir şey. Çünkü muhtemelen CorelDESIGNER X5 piyasaya sürüldüğünde CorelDRAW X5 Servis Paket 2 piyasaya sürülmüş olacak. Bunun anlamı da CorelDESIGNER'ın CorelDRAW'a nazaran çok daha stabil bir şekilde piyasaya sürülmesi demek oluyor.

CorelDESIGNER için beta kullanıcısı olmak isterseniz kayıt formunu doldurumanız gerekiyor. Yaklaşık 1 ay açık kalacak olan kayıt sistemi kapandıktan 1 ay sonra da Beta Tester olarak seçilip seçilmediğiniz belli olacak. Beta Tester olmak isteyenlere şimdiden bol şans...

9 Ağustos 2010 Pazartesi

CorelDRAW X5 Yenilik: Export for Web

Tasarımcıların yaptıkları tasarımları internet üzeirnden müşterilerine onaylatmak için farklı dosya biçimlerine çevirmeleri gerekir. Tasarımınız çok sayfalı bir katalog, dergi, bülten gibi bir çalışma ise PDF olarak müşterinize göndermek doğru bir seçim olacaktır. Tabi bu durumda müşterinizin Adobe Acrobat Reader yüklü bir bilgisayara sahip olması gerekir.

Tasarımınız daha basit bir çalışma ise, örneğin sadece ön ve arka yüzden oluşan bir broşür, bir kartvizit, afiş, dosya gibi ise bu durumda PDF'ten ziyade JPEG gibi basit görüntü biçimlerini tercih etmek daha doğru oluyor. Peki neden?

Birincisi JPEG biçimi tüm işletim sistemlerinde, e-posta içeriklerinde, web gezginlerinde ve aklınıza gelebilecek bir çok yazılımda açılıp gösterilebiliyor. Bu durumda üçüncü parti bir yazılım kurmanıza gerek kalmıyor.

İkincisi ise dosya boyutunun epey küçük olması. Çalışmanız çok renkli değilse PNG biçimine çevirip dosya boyutunun daha da küçük olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece tasarımınızın görüntüsünü müşterinize hem daha çabuk aktarmış olrusunuz hem de e-posta alanlarında gereksiz yer kaplamasını engellemiş olursunuz.

CorelDRAW'ın PDF oluşturma özellikleri web için hazırlanan dosyalardan baskı için hazırlananlara kadar oldukça geniş bir yelpazede hem profesyonel hem de sorunsuzdur. Bunun yanında CorelDRAW'da JPG, PNG ve GIF biçiminde dosyaları sorunsuz oluşturabilirsiniz. CorelDRAW X5'te özellikle JPEG, PNG ve GIF oluşturmak için Export For Web adında yeni bir özellik bulunuyor.