31 Mayıs 2011 Salı

Corel'in 3 boyutlu yazılımı CorelCAD piyasaya sürüldü.

Corel firması özellikle CorelDESIGNER Technical Suite ile teknik çizimle ilgilenenlere iyi çözümler sunuyor. CorelDESIGNER her ne kadar 3D çizimlere destek verse de, sonuç olarak 2 boyut temelli bir yazılım. Corel bu eksikliği görmüş olacak ki tamamen 3D çalışan bir yazılımı piyasaya sürdü. Yazılımın adı: CorelCAD, beklendiği gibi bir isim olmuş.

CorelCAD baştan sona 3D çizim yazılımı. Tüm teknik, makina ve mimari çizimlerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz, endüstri standardı bir CAD/CAM programı. CorelDESIGNER ya da CorelDRAW kullanıcıları için ise 3D ye geçişi sağlayacak bir temele oturtulmuş. CorelCAD, CDR ve DES dosyalarını destekliyor. CorelDRAW ya da DESIGNER'a çizimlerinizi aktarabiliyorsunuz.

İlgi duyanlar buradan tüm özelliklerine erişebilirler.

Excel’den “Metin (Sekmeyle ayrılmış) (*.txt)” kaydederek yazı kopyalamak.

Öncelikle tüm CorelTurk takipçilerine kolay gelsin diyorum. Ben Blog’un takipçilerinden KontDRACULA. Uzun zamandır Corel kullanmama rağmen daha öğrenme aşamasındayım. Bu yüzden hatalarım olursa affedin. Bir de ekran görüntülerinde Corel’im farklı çıkar. Corel’imi kendime göre modifiye ettiğimden standart görünümden farklıdır.
Bu yazıda size Excel’den daha rahat ve düzgün yazı kopyalayabilmenizi sağlayan bir yöntemden bahsedeceğim. Bu benim en kullanışlı olduğunu düşündüğüm yöntem. Nedeni ise; rahatça satır ve sütunlara, satır ve harf aralıklarına müdahale edebilmeniz.
İşi daha iyi anlayabilmek için gerçek bir iş ten örnek vereceğim. Müşteri katalog’unda Referanslarını istiyor. Referans listesi aslında kâğıda basılı. Ama FineReader yardımı ile (OCR programı) ile Excel’e çevirdim.

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Text, Break Apart ve Combine

CorelDRAW 'ın tüm sürümleri için geçerli olan, text sistemindeki davranış biçimi ve bunu çok hızlı bir şekilde yönlendirmeye dair (bazen ihtiyaç duyulabilecek) bir ipucu ; 

Bazen içerdiği harfleri ya da kelimeleri ayırıp aynı sayfada farklı yerlerde kullanmak ya da muhtelif amaçlarda dağıtmak üzere, bir kelime ya da bir çok kelimeyi tek hamlede cümle olarak text halinde yazıp daha sonra parçalara (Ctrl K) ayırıp kullanma isteği durumu oluşmaktadır. Örneğin uzunca yazılmış bir metnin belli bir satır grubunu ayırıp, sadece istenilen satırlarını tekrar text olarak birleştirip (Ctrl L) başka yerde kullanmak gibi bir kelime grubu ya da yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir kelimedeki harfleri dağıtmak ve tekrar yazı olarak birleştirme durumunda, CtrlK ve sonrasında tekrar birleştirmek için CtrlL (Combine) işlemini uygularız.

Tam bu noktada..,

CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT X5, SP3 ile daha fazla fotoğraf makinasıyla konuşabiliyor.

CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT X5 Hizmet Paketi 3 (Service Pack 3) ile Camera RAW desteğini artırmış. Aşağıda CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT X5'in RAW hizmetini desteklediği fotoğraf makinesi modellerinin tam listesini bulabilirsiniz. Sizin fotoğraf makineniz listede yoksa ücretsiz bir çevirici ile RAW dosyalarınız DNG'ye çevirip yine CorelDRAW ya da CorelPHOTO-PAINT'te açabilirsiniz.

  • Adobe Digital Negative (DNG)
  • AgfaPhoto DC-833m
  • Apple QuickTake 100
  • Apple QuickTake 150
  • Apple QuickTake 200
  • AVT F-080C
  • AVT F-145C
  • AVT F-201C
  • AVT F-510C
  • AVT F-810C

27 Mayıs 2011 Cuma

İnatçı CorelDRAW sürümlerini bilgisayarımdan nasıl kaldırırım?

CorelDRAW kullanıcıları genelde yeni bir sürüm çıktığı zaman eskisini kaldırmazlar (benim gibi). Doğru olan yol da budur aslında. Yeni sürüme alışana kadar, yeni sürümün hataları düzeltilene kadar (hizmet paketleri çıkana kadar) eski sürümün elinizin altında olması çok önemlidir. Bazıları bu olayı abartıp 3 hatta 4 sürümü bile birlikte kullanıyorlar. Bu da kullanıcı tercihi tabi...

Eski sürümlerle işimiz bitince de kaldırmak isteriz. Fakat bazen denetim masasındaki program ekle kaldır özelliğinden ya da Corel'in kendi sisteminizde yüklü olan installer'ı işe yaramaz.

Son zamanlarda CorelDRAW X5'in installer arayüzündeki sebeplerden dolayı da CorelDRAW'ı sisteminizden kaldıramayabiliyorsunuz.

Lafı yeterince uzattım, daha fazla uzatmadan size bir ipucu vereyim. Bir yazılım...

26 Mayıs 2011 Perşembe

CorelDRAW X5 Service Pack 3 indirilebilir.

CorelDRAW X5 Servis Paket 3 yayınlandı. CorelDRAW tarihinde sanırım bir ilk. İlk defa üçüncü servis paket yayınlanıyor. SP3 ile yapılan düzeltmeler şu şekilde.
Suite Çapında
  • Büyük biteşlemleri Web için Kaydet iletişim kutusunu kullanarak sorunsuz bir şekilde export yapabilirsiniz..
  • Artık PhotoZoom'dan verilen JPEG sıkıştırılmış TIFF dosyalarını açabilirsiniz.

CorelDRAW X5

  • Nesnelere Zarf veya Perspektif efektleri uygulanmış bir grup taşınırken, artık görüntüleme sorunlarıyla karşılaşmayacaksınız.

24 Mayıs 2011 Salı

Yeni Makro - CDRTools

CDRPro.ru yeni ücretsiz makro paketini yayınladı. Birbirinden değişik özelliklere sahip bir çok alt modül içeren makro ihtiyacınız olan bir çok otomasyonu bir arada toplamış. CDRTools adındaki makro içinde neler var? Neler yok ki :)

Corel DRAW Dersleri - Vektörel Ribbon Banner yapımı

Anastasiia Kucherenko Ukraynalı bir grafik tasarımcı ve tam anlamıyla bir vektör canavarı va tabii ki bir CorelDRAW uzmanı. Gendi kişisel blog sitesi http://anastasiia-ku.com'da vektör tasarımlarını ve bunların nasıl yapıldığını ders olarak paylaşıyor. Bence CorelDRAW kullanıcılarının takip etmesi gereken bir blog.

21 Mayıs 2011 Cumartesi

CorelDRAW X5 Servis Paket 3 geliyor...

Bugün CorelDRAW/DESIGNER takımının başındaki isim Gerard Metrailer resmi blog sayfasında CorelDRAW/DESIGNER serisi için yeni servis paketin 1-2 hafta içinde yayınlanacağını açıkladı.

Yeni servis paket CorelDRAW/DESIGNER serisi için şu şekilde isimlendirilecek.

  • CorelDRAW Graphics Suite X5 Service Pack 3
  • CorelDRAW Premium Suite X5 Service Pack 3
  • CorelDRAW Home & Student Suite X5 Service Pack 1
  • CorelDRAW Essentials X5 Service Pack 1
  • Corel DESIGNER Technical Suite X5 Service Pack 1
CorelDRAW X5 için yeni servis paketinin adı Service Pack 3 olmasına rağmen sürüm numarasında bu tam anlamıyla belirtilmeyecek. X5 ile gelen yeni sürüm numaralandırma sisteminde büyük değişikliklerin yapıldığı servis paket numarası sürüm numarasının hemen yanında belirtilecekti ki servis paket ikide bunu gördük. Şöyle ki;

17 Mayıs 2011 Salı

CorelDRAW Graphic Suite X5 Limited Edition... Kaçırılmayacak fırsat

Corel'in internet sitesinde dolaşırken ürünlerin içinde bir şey dikkatimi çekti. CorelDRAW Graphic Suite Limited Edition... Limited Edition (kısıtlı sürüm) kelimelerinden doğal olarak CorelDRAW'ın bir çok özelliğinin kısıtlandığı ve uygun fiyatlı satılan bir ürün zannettiğim bu paket aslında sınırlı sürüm anlamındaymış.

Şöyle ki; Bu paket normal şartlarda tek tek aldığınızda çok pahalı tutacak olan bir çok ürün içeriyor. Pakette CorelDRAW Graphic Suite X5 tamamen orijinal sürüm ve tüm kutu içeriğiyle birlikte veriliyor. Bunun yanında dijital ressamların vazgeçilmezi Corel Painter'ın 11. sürümü, bir adet Vacom Inotus 4 tablet ve fotolia.com'dan da 21 adet yüksek çözünürlüklü (sizin seçebileceğiniz) fotoğraf bulunuyor.

Paketin ABD satış fiyatı 649 USD. Ülkemizde paketi edinmek için Eti Bilgisayardan bilgi almak gerekiyor, zira yenilenmiş sitesinde böyle bir ürün bulunmuyor. Paketi satın almak isterseniz eminim yardımcı olacaklardır.


14 Mayıs 2011 Cumartesi

CorelTÜRK Blog Anketleri 8 - CorelDRAW'ın hangi sürümünü kullanıyorsunuz?

CorelDRAW X5 piyasaya sürüldükten bir süre sonra açtığım anketteki veriler yine çok ilginç. Anketteki verilere göre CorelDRAW farklı sürümlerinin ankete katılanlar arasındaki oranları şu şekilde:

X5 kullanan 882 kişi (%48)
X4 kullanan 466 kişi (%25)
X3 kullanan 242 kişi (%13)
12 kullanan 154 kişi (%8)
11 veya önceki sürümleri kullanan 79 kişi (%4)

Toplam katılımcı sayısı: 1823


Öncelikle CorelTÜRK Blogta en çok oy kullanılan anket olduğunu belirtmeliyim. Toplam 1823 kişi oy kullanmış. Anketin süresi daha uzun olsaydı bu sayının 2000 leri geçeceğini düşünüyorum. Ankete katılan kişi sayısının artması CorelDRAW kullanıcılarının arttığı gibi CorelTÜRK Blog'un da daha çok ziyaret edildiğini gösteriyor. Tüm katılımcılara teşekkürler.

Gelelim sonuçlara.