23 Haziran 2011 Perşembe

Gruplar ve nesneleri etkili kullanmanın yolları.

İçeriğinde onlarca hatta yüzlerce nesne barındıran işlerde, group (ctrl g) ve ungroup (ctrl u) komutlarını oldukça fazla kullanırız. Öyle ki, söz ettiğimiz gibi kalabalık işlerde, gruplu çalışmak işimizi kolaylaştıracağı gibi, düzenimizi korumamızı da sağlar. Böylesi çok nesneli işlerde (geniş tablolar, vektör karmalı dizgiler, kataloglar vs.) İşin yapısı ve kendi özgün anlayışlarımıza göre nesneleri kategorize ederek de gruplamaktayız. Çalışmalarınızın son aşamalarına yaklaştıkça, yani düzenlemeler azaldıkça, düzeni tamamlamak için de yine gruplamalar uygulayabiliriz.

Bazen, gruplanmış çok kalabalık nesneler topluluğu içinde bir nesne ya da yazıyı tekrar düzenleme ihtiyacı da duyabiliriz. Bu durumda CorelDRAW 'ın bir hizmeti olarak, bu çok üyeli grubu dağıtma riskine girmeden sadece "ctrl" tuşuna basarak, istediğimiz nesneyi grubun içinde stabil olarak seçip istediğimiz düzenlemeleri yapabiliyoruz.
Yukarıdaki şekilde de gördüğünüz gibi CTRL tuşuna basılı tutarak seçilmiş nesnenin etrafındaki kuplar (nesneyi boyutlandırmak için kullanılan tutmaçlar) kare şeklinde değil de daire şeklinde olur. Böylece nesnenin grup içinde seçildiği belli olur.

Bu kolay düzenleme yöntemlerinde, bazen sadece bu ctrl ile seçip düzenlediğimiz nesneyi, yerinden ayırmak başka bir yere taşımak, aynı grup içinde başka bir yerdeki nesne ile yer değiştirmek, ya da düzenlediğimiz nesnenin (örneğin ebatını değiştirdik) diğer nesnelere oranla hizasının bozulduğunu görüp de bunu matematiksel olarak tekrar hizalamaya ihtiyaç duyarız. İşte bu noktada, istemediğimiz, o geniş grubu dağıtma durumu oluşabilir. Hele ki bu grubun üyelerinin, başka grubun üyeleri ile iç içe olduğu bir çalışma düşünüldüğünde, bu durum oldukça ürkütücü ve zorlu sonuçlara sebebiyet verecektir.

Bu durumu yaşamamak için, her ne kadar daha profesyonel anlamda "object manager" imdadımıza yetişecek olsa da, biz yine de bu durumu manuel olarak da ele alabiliriz;

20 Haziran 2011 Pazartesi

CorelDRAW 'da vektörel çizim ve "mesh fill" çalışması

CorelDRAW 'da, herhangi bir fotoğraf editleme programı ve plugin, trace vb. desteği olmaksızın, bir fotoğrafın manuel olarak yeniden çizimi ve

18 Haziran 2011 Cumartesi

True Doc ile Fontları Corel dosyalarınıza iliştirin.

TrueDoc, Bitstream firması tarafından geliştirilmiş bir outline font standardıdır. Son zamanlarda daha çok web sayfalarında tasarımcının istediği fontu kullanmasını sağlayan bir sistem olmasına karşın yıllardır CorelDRAW'da da olan bir özelliktir. TrueDoc embed (gömmek) mantığıyla şalışan bir sistemdir. Yani her hangi bir fontu web sayfasının içine gömerek, her hangi bir bilgisayardan web sitesine erişim sağlandığı zaman, web sayfasındaki font kullanıcı bilgisayarında olmasa bile fontu doğru göstermeyi amaçlayan bir işlevi vardır.

CorelDRAW'da da fontları TrueDoc özelliği ile CDR belgesinin içine gömebilir, başka bilgisayarda açıldığında, o bilgisayarda sizin kullandığınız fontlar yüklü olmasa bile fontların doğru şekilde görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Şöyle ki mesela siz bir tasarım yaptınız ve Brush738 BT fontunu kullandınız. Bu dökümanı kaydederken TrueDoc özelliğini seçerseniz Brush738 BT fontu CDR belgesinin içine gömülecek ve herhangi bir yerde açtığınızda Brush738 BT ile yazdığınız yazıları doğru şekilde görüntüleyebileceksiniz. Peki TrueDoc nasıl çalışır?

16 Haziran 2011 Perşembe

CorelTÜRK Blog yazıları e-postanıza gelsin.

CorelTÜRK Blog yeni yazar kadrosuyla okuyucularına daha geniş alanlarda daha fazla CorelDRAW dersleri, ipuçları ve haberleri sunuyor. CorelTÜRK Blog'ta yeni yayınlanan yazıların anında e-posta kutunuza gelmesi için sağ taraftaki "e-posta ile takip edin" kısmına e-posta adresinizi girip "submit" düğmesine tıklamanız yeterli. Posta kutunuza gelen onay mailinden de aboneliğinizi aktifleştirdikten sonra CorelTÜRK Blogta yayınlanan yazıları e-posta ile takip edebilirsiniz. Haydi durmayın, kayıt olun :)

14 Haziran 2011 Salı

Treat As Filled: Boş nesneler, içi tıklanınca seçilsin/seçilmesin.

CorelDRAW, kişiselleştirme (custom) ayarlarına oldukça detaylı olarak yer vermekte ve bu konuda uzun zamandır başarı kaydetmektedir. Birçok kullanıcı, CorelDRAW kurulumundan hemen sonra, çalışmaya başlamadan önce, kendine özgü kişisel ayarlarını bu sayede rahatça uygulayabilmekte ve programın genelini tamamen kişiselleştirebilmektedir. Bu konu hakkında ilerde daha detaylı bir yazı oluşacaktır.

Burada, CorelDRAW kurulumunda default olarak aktif halde gelen ve kimi zaman kullanıcıyı olumlu/olumsuz etkileyebilen bir komutu, işte bu kişiselleştirme (custom) ayarlarına başvurarak yönetme konusuna değinelim.

13 Haziran 2011 Pazartesi

Corel Painter 12; anlatılmaz, izlenir...

Corel'in Metacreations firmasından satın aldığı ve dijital boyamada vazgeçilmez bir yazılım olan Corel Painter'in 12. sürümü duyuruldu.

Corel Painter raster (pixel) düzenleyiciler arasında Adobe Photoshop kadar kendine has özellikleri ve kullanıcı kitlesi bulunan bir yazılım. Corel firması Painter'ı metacreations'tan aldıktan sonra ciddi anlamda yenilediği bu sürümünde arayüz tamamen değiştirilmiş

Yeni arayüz ve esneklikleri sayesinde Corel Painter 12 kullanıcılarını memnun edecekmiş gibi görünüyor. Painter 12 ile ilgili videolara buradan ulaşabilirsiniz. İlk videoyu da aşağıda izleyebilirsiniz. Detaylı bilgi için Painter'ın resmi sitesini inceleyebilirsiniz.

6 Haziran 2011 Pazartesi

Clone aracı kullanımı

Tüm CorelTurk Blog takipçilerine kolay gelsin diyorum. Bu gün Corel’in "Clone" aracından basitçe bahsedeceğim.
Araca Edit menüsünün altından kolayca erişebilirsiniz.

Ne işe yarar Clone aracı? Basitçe Clone ettiğiniz nesneyi kopyalar. Master kopyada yapılan değişiklikleri ise diğer kopyalara yansıtır. Ben gerçek hayattan örnek vermeyi sevdiğimden yine gerçek hayattan bir örnek vereyim. Diyelim bir katalog yapıyorsunuz ve tüm sayfaların başı aynı (Banner bölümü). Müşteride habire o bölümü değiştiriyor. Tabi sayfanın yönüne göre çalışmanın baktığı yön de değişik. Her değişiklikte tüm sayfalarla uğraşmak yerine master kopyada değişiklik yaparsınız ve tüm kataloğa bu değişiklik yansır.

Hadi yapalım :)

1 Haziran 2011 Çarşamba

CorelDRAW 'da kısa yoldan resim dekupe edelim.

(BASİT DEKUPE İŞLERİNDE BOUNDARY ve TRACE YARDIMI)

CorelDRAW 'da X3 sürümünde geliştirilmiş ve her yeni sürümde halen kullanılan, büyük keşif olarak görülebilecek olan Boundary özelliği, bazı durumlarda CorelDRAW çalışma sayfasını terk etmeden, resim dekupe etme işlerinde  bile kullanılabilmektedir. Bu durum, dar zamanlı işlerde grafikere ileri derecede yardımcı olmaktadır.

Şöyle ki :
(Dekupe edilecek obje/nesnenin olduğu resimlerin zeminlerinin sade olduğu bitmapler de daha başarılı olunacağını unutmayarak)