30 Aralık 2011 Cuma

Yeni yılınız kutlu olsun

CorelTÜRK Blog ailesi olarak tüm takipçilerimizin ve Corel kullanıcılarının yeni yılnı kutlar, 2012 için söylenilen tüm olumsuzlukların sizlere uzak olmasını dileriz. Nice senelere...

29 Aralık 2011 Perşembe

CorelTURK Blog anketleri 9 - CorelDRAW'ı Türkçe kullanmak ister misiniz?

Öncelikler CorelTURK Blog anketlerine katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Anketlere katılımın yüksek olması Türkiye'deki CorelDRAW kullanıcılarının beklentilerine daha iyi cevap verebileceğimizin bir göstergesi...

Oylaması uzun süre önce bitmiş olan yeni anketimizde CorelDRAW'ı Türkçe kullanmak isteyip istemediğinizi sormuştuk. Sonuçları ise şöyle

Evet : 600 kişi (%70)
Hayır : 256 kişi (%30)
Toplam katılımcı sayısı : 856


Sonuçlara bakılırsa büyük çoğunluk Corel DRAW'ı Türkçe olarak kullanmak istiyor. Bunu isteyen kişiler aslında şanslılar çünkü Corel DRAW X5 sürümünden itibaren paket olarak Türkçe geliyor. Yani sonradan yama ile Türkçeleştirilmiş değil. Programı satın alırken Türkçe kutu sürümünü isterseniz kurulumu da Türkçe yaparsanız tüm arayüz,i komutlar vs. Türkçe olarak geliyor.


Corel firmasının Türkiye'deki kullanıcıları önemsediğini ayrıca corel.com'daki CorelDRAW güncelleştirmeler sayfasında tüm açıklamaların Türkçe oldığunu görünce anlıyoruz. Fakat hala bir Corel Türkiye resmi sitesine ihtiyacımız var.


Ben ise tercihimi ingilizce sürümden yana kullanacağım. Çünkü CorelDRAW 3 sürümünden beri (yaklaşık 19 sene oluyor) CorelDRAW'ı hep ingilizce kullandım ve Türkçe terimlere yabancıyım. Doğrusu velki de Türkçe kullanmak fakat alışkanlıklar işte...

28 Aralık 2011 Çarşamba

CorelDRAW'da yılbaşı ağacı süsü yapalım.

Bu video derslerde CorelDRAW'da yılbaşı ağacı süsü yapımı anlatılmış. CorelDRAWTips.com destekli video dersleri gerçekten de doyurucu. İki bölümden oluşan video derslerin birincisi 10 dakika diğeri ise 9 dakika...
Buradan izleyemeyenler için linkler:
http://www.youtube.com/watch?v=FBSn0Q8n6uU&feature=player_embedded#at=18
http://www.youtube.com/watch?v=FBSn0Q8n6uU

26 Aralık 2011 Pazartesi

CorelDRAW'da bütün sayfaları aynı anda görüntüleyin



CorelDRAW'da çoklu sayfa çalışırken ekranda sadece çalıştığımız sayfayı görebiliriz. Ya da facing pages (karşılıklı sayfalar) özelliğini aktif ettiyseniz en fazla yan yana olan 2 sayfa görüntülenebilir. Fakat bir sayfa tasarımında genellikle çoklu sayfalarda tasarımdaki tüm sayfaları (küçük de olsa) bir arada görmek genel tasarım için daha geniş bir görüş açısı sunar bize.

CorelDRAW'da bize bu avantajı sunan ve daha fazlasını yapmamıza olanak sağlayan bir komut mevcut.

23 Aralık 2011 Cuma

Adobe Illustrator terimlerinin CorelDRAW karşılıkları

Adobe Illustrator'dan CorelDRAW'a geçiş apmak isteyen ya da Adobe Illustrator kulanıp da CorelDRAW'ı da öğrenmek isteyenler için CorelDRAW'ın arayüzünü Adobe Illustrator'e nasıl benzeteceğinizi anlatan bir yazı yazmıştım. Bu yazıyı okuyan ve uygulayan bazı kullanıcılar arayüzün, meünlerin, kısayolların, toolbar'ların Adobe Illustrator'e benzediğini fakat temel terim isimlerinin hala aynı kaldığından bahsetimşler. Örneğin AI'de kullanılan "Path" terimi CorelDRAW'da yok. Bunun CorelDRAW'daki karşılığı "Curve"dir ve arayüz değiştirerek bu teirmlerin isimlerini değiştiremiyoruz. Çünkü bunlar programın kodlarının derinlerinde sabitlenmiştir.

Bu terim isimlerinin AI kullanıcıları için yeniden öğrenilmesi gerekiyor. İşinizi kolaylaştırmak için bazı terimlerin CorelDRAW karşılıklarını paylaşarak AI kullanıcılarının bu sorununa çözüm getirmiş olalım. Aşağıdaki tabloda AI terimlerinin CorelDRAW karşılığklarını inceleyebilirsiniz.

20 Aralık 2011 Salı

Yazıda, karakter aralıkları

Dizgi çalışmaları olsun, tek satırlık başlık tadında yazılar ya da bazı logo çalışmalarının yazıları olsun, yazıdaki harf aralıklarını bazen gereğine/isteğimize göre genişletmek veya daraltmak ihtiyacı duyarız. Bu esnada çoğunlukla Shape Tool'u kullanarak (ki Shape Tool, satır aralıkları için de kullanılmakta) gerekli genişletme veya daraltmaları uygularız. Hatta Shape Tool ile, yazı içindeki her karakteri tek tek seçerek yönlendirme tuşları veya serbest el ile yerlerini değiştirebiliyoruz.

Bazı durumlarda, genelce uzun bir yazı içindeki ya da bir kelime içindeki karakter aralarına lokal müdahale etmek ihtiyacı doğar, bunu uygulamanın Shape Tool yönteminden daha kararlı, güvenilir ve hızlı yöntemini sunan bir CorelDRAW komutu var; Decrease / Increase Kerning. (Karakter aralıkları azaltma/artırma)
Bu iki komut ile, yazı içerisindeki seçtiğimiz lokal bölgelere, yazı içerisindeki seçilmiş alanın dışına etki/zarar vermeden, özel olarak genişletme/daraltma uygulayabiliyoruz. (Bu komutların simgeleri daraltma/azaltma için ayrı olmak üzere iki tanedir. Her biri için tıklama sayısına doğru orantıda azaltma/artırma uygulanmaktadır)

Bu komutlara, CorelDRAW 'da Tools/Customization/Commands/Text bölümü içeriğinden, alfabetik olarak ayrı iki komut halinde ulaşabilir (adları; Decrease Kerning ve Increase Kerning), sürükle/bırak yöntemi ile toolbox ya da istediğiniz bir yere alabilirsiniz.