12 Temmuz 2014 Cumartesi

CorelDRAW Graphics Suite X7 Update 1 Kurulum Rehberi


Bu yazımda CorelDRAW Graphics Suite X7'nin ilk güncellemesini nasıl yükleyeceğinizi adım adım anlatıyorum. Kurulum her zamanki gibi çok kolay ve sorunsuz gerçekleşecek. Fakat lisanssız kullanıcılar güncellemeleri yükleyemez. Bu nedenle kurulumda sorun yaşıyorsanız önce lisanslı kullanıcı olup olmadığınızı bilmeniz gerekiyor. 

CDGS X7.1 ile çözülen sorunlar ve gelen yenilikleri inceleyip sizin için gerekliyse güncellemeyi yükleyin. Evet ilk defa böyle bir şey söylüyorum. Bu güncelleme sizin için gerekli değilse yüklemeyin çünkü önemli bir sorun ile geliyor. Güncellemeyi yaptıktan sonra CorelDRAW'da herhangi bir yazı nesnesini convertlerseniz ve bu yazıda birden fazla renk varsa diğer renkleri iptal edip tüm nesneyi tek renk yaptığını göreceksiniz. Sonraki güncelleme ile kesin çözülecek olan bu sorun hiçin henüz bir hotfix yayınlanmadı.

Geçelim adım adım X7.1 kurulum rehberimize. Baştan da söylediğim gibi güncellemeyi yapmak için lisanslı corel kullanıcısı olmanız ve CorelDRAW, CorelPHOTO-PAINT ya da CoreCONNECT yazılımlarının içinden giriş yapmış olmak gerekiyor.

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Bırakın CorelDRAW güncellemelerini kendi yapsın.

CorelDRAW GS güncellemelerini takip etmenizi ve yüklemenizi üzerine basa basa ifade etmeye çalışıyorum. Çünkü güncelleştirmeleri yüklemediğinizde yaşayacağınız sorunlar kaçınılmaz olacaktır. CorelTÜRK takipçileri artık güncelleştirmelerin önemini biliyorlar ve yayınlanır yayınlanmaz yükleyip kendilerini hatalardan uzak tutuyorlar, öyle değil mi ? :)

CorelDRAW GS için yayınlanacak her güncellemeyi her küçük yamayı CorelTÜRK'te yayınlamaya devam edeceğiz fakat takip edemeyenler için de küçük bir hatırlatma yapayım...

İnternete bağlı olduğunuz sürece CorelDRAW uygulaması bir güncelleştirme yayınlandığında size bunu hatırlatıyor. CorelDRAW GS kurulumu sırasında güncelleştirmeleri zaten açabiliyorsunuz. Ayrıca CorelDRAW X7 ile birlikte gelen yeni karşılama ekranı (Welcome Screen) ile güncelleştirmelerden haberiniz olması çok daha kolay. Welcome Screen'de Updates yazısının üzerinde kırmızı bir nokta görüyorsanız (bu bildiğiniz kırmızı nokta değil, yanlış anlamayın lütfen:)) bir güncelleştirme gelmiş demektir.

5 Temmuz 2014 Cumartesi

CorelDRAW X7 Gizli Yenilikler 2 - PANTONE Renk Paletleri


Tam bir hafta önce CorelDRAW X7 gizli yeinliklerini paylaşmaya başlamıştım, umarım bu zaman aralığını koruyup haftada bir yeni bir gizli özellik paylaşabilirim...

Yazımızın konusu olan yeni özellik renk paletleri ile ilgili. Bir kaç sürüm önce CorelDRAW renk paletleri tamamen değişti ve XML temelli, daha anlaşılır ve kolay dönüştürülebilir bir sisteme dönüştü. CorelDRAW'ın renk paletleri konusunda oldukça titiz davrandığını bilirsiniz. X5 sürümünde (neredeyse 5 sene önce) Pantone + (Plus) renk paletine geçmesi ile rakiplerinden bir adım öne geçmişti. PANTONE PLUS SERIES adı üstünde genişletilmiş renk katalogu. Örneğin Pantone Solid Coated paletine 200 adet yeni renk eklenmiş ve adı Pantone Solid Coated + olmuş.

2 Temmuz 2014 Çarşamba

Oberon Makroları X7 için güncellendi.

Oberonplace'yi ve makrolarını duymayan yoktur değil mi? Oberon Place'nin kurucusu ve eski Corel çalışanı olan Alex Vakulenko şimdi Google için kod yazıyor olsa da Corel'den ve CorelDRAW'dan vazgeçmiyor olacak ki makrolarını güncellemeye devam ediyor.

Alex Vakulenko 15 sene CorelDRAW için kod yazdıktan sonra yakın bir zamanda Google'a transfer olmuş. Calendar Wizard, tiler, color replacer gibi hayat kurtaran makrolara imza atan Vaklenko tüm makrolarını en son X5 için güncellemiş, X6 için ise sadece ücretli olan makrolarını güncellemişti. X7 için de aynı geleneği bozmadı ve yine ücretli olan SecuriDesign, Oberon Function Plotter, Oberon Curve Works, Jigsaw Puzzle Creator ve Calendar Wizard makrolarını güncelledi.

1 Temmuz 2014 Salı

CorelDRAW X7 yenilikler: Workspace - 3

CorelDRAW X7'nin ana yenilik temasının kullanıcı arayüzü (Workspace) olduğunu artık hepimiz öğrendik. Workspace ile ilgili 1. ve 2. yazımdan sonra daha detaylı özelliklerle devam ediyorum. Bu yazımda kullanıcı arayüzü için renk seçeneklerinden bahsedeceğim.

CorelDRAW'ın X7 sürümünde kullanıcı arayüzü tamamen Windows 8 ile uyumlu olacak şekilde yeniden düzenlendi. Windows 8 kullanıyorsanız arayüzünün ve yazılımların genelinin çok sade ve parlak olduğunu fark etmişsinizdir. CorelDRAW Graphics Suite X7'yi bilgisayarınıza kurduktan sonra ilk çalıştırdığınızda sizi bir şey rahatsız ediyorsa o da Windows 8 sadeliği ve parlaklığında olan neredeyse beyaza yakın bir arayüz olmalı. Bir çoğumuz aynı fikirdeyiz diye düşünüyorum. Açıkçası ben X7 arayüzünün daha koyu olacağını beklerken tam tersine daha parlak bir arayüzle gelmesine oldukça şaşırdım. Benim hayalimdeki X7 aşağıdaki görseldeki gibiydi... (tam boy görmek için üzerine tıklayın)