13 Mayıs 2019 Pazartesi

CorelDRAW 2019 Gizli Yenilikler - 1

CorelDRAW 2019 yeniliklerinden kısaca bahsetmiştim. Bu yenilikleri tek tek detaylıca bir yazıya dökme işi zaman alacağından okurlarımı bekletmemek için hızlıca gizli yeniliklere geçiyorum. Zaman bulursam diğer yenilikleri de ele alacağım.

İlk gizli yeniliğimiz özellikle geliştiricileri sevindirecek türden. Bildiğiniz gibi CorelDRAW uzun yıllardır VBA yani Visual Basic For Applications destekliyor. Bu sayede çok basit makrolar küçük kodlarla geliştiriliyor ve hatta VBA ile çok çok gelişmiş makrolar yazılabiliyor. Bakınız Calendar Wizard...



Corel 2010 yılında X5 sürümüyle birlikte geliştiriciler için ayrıca VSTA yani Visual Studio Tools for Applications yayınladı. Böylece Visual Studio ile yapılabilen bir çok yazılım ve dll kütüphanesi üçüncü parti üreticiler tarafından CorelDRAW'a eklenebilecek duruma geldi.

CorelDRAW 2019'da ise bu iki aracın yanına bir de JavaScript eklendi ve artık JavaScript kullanıcıları CorelDRAW için rahatlıkla makro / yazılım üretebilecekler.


CorelDRAW'a JavaScript gelmesinin sebebi aslında macOS sürümü. CorelDRAW macOS sürümünde Microsoft Windows ürünleri olan VBA ve VSTA olmadığı için ve macOS kullanıcıları JavaScript'e daha çok aşina oldukları için CorelDRAW macOS sürümüne JavaScript desteği geldi ve CorelDRAW Windows sürümü de bundan faydalanmış oldu.


Eski adı Macro Manager, yeni adı Scripts olan Docker / Inspector panelden JavaScript'e erişim sağlayabilirsiniz.

3 yorum:

  1. Corelin javayı desteklemesi java ile yazılan diğer pluginlerin çalışması anlamına mı gelir? Bu konuyla ilgili eğer java bilen arkadaşlar varsa onlar yoksa eti bu konuda çalışma yaparak bizim önümüzü açar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Corel için JavaScript ile üçüncü parti yazılım / eklenti geliştirilebileceği anlamına geliyor.

      Sil
  2. Teşekkürler Kürşad hocam.

    YanıtlaSil