18 Şubat 2008 Pazartesi

Corel Draw X4 Nihayet


23 Ocak 2008 günü Corel Corp. lokomotif ürünü olan Corel Draw Graphics Suite X4yayımladı.

X3 ile profesyonel masaüstü yayıncılığa daha iyi uyum sağlayan programın yeni sürümünde aslında pek fazla yeni özellik bulunmuyor. 12 sürümünden itibaren sadece Microsoft işletim sistemlerinde koşan program yeni Vista kabuk (shell) entegrasyonunu yenilik olarak sunuyor. Bu entegrasyon sayesinde .CDR formatındaki dosyaların önizlemesi ve Windows altından yönetilmesi kolaylaştırılmış.

Profesyonel masaüstü yayıncılıkla ilgilenenler bilirler. Bir önceki sürümde renk yönetim sistemi değiştirilmiş bir CoralDraw ile karşılaşmıştık. Overprint Preview desteği ve Spot renk geliştirmeleri ile gelen versiyon 13 ten sonra şimdi de renk yönetiminde Adobe renk yönetim sistemini kullanabileceğinizi belirtmiş. Yine aynı şekilde microsoft programlarıyla da renk eşleşmesi yapılabiliyor.

Özellikle reprodüksiyon yapanlar için çok önemli olan font bulma işlemini de oldukça kolaylaştırılmış. Bildiğiniz gibi myfonts.com sitesi "what the font" adında bir servis hizmeti veriyor. Convertlenmiş ya da başka bir dökümandan taranmış ya da alınmış yazı karakterini bu siteye resim formatında gönderdiğiniz zaman size aynı fontun ya da daha yakınının ismini veriyordu. Kısacası görüntüsü elinizde olan fontu bulmanızı sağlıyordu. Corel X4 ile bu servise entegrasyon sağlamış. Hem de çok pratik.

Bir özellik olarak gösterilen fakat aslında corel in yıllardır ayıbının düzeltilmesi olan paragraf textlerin mirror yapıldığında 180 derece ters dönme sorunu da giderilmiş.

Live text özelliği ile yazı düzenleme işlemi gerçek zamanlı olarak yapılabiliyor.

Trace özelliğinde geliştirmeler yapılmış. Eğer bir çizim teknik illüstrasyon ise bunu düzenlenebilecek şekilde çizimi gerçekleştiriyor.

CorelDRAW 14'ün yeni özelliklerine buradan gözatabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder