8 Nisan 2008 Salı

Live Text'i kullanmamanın yolları.

CorelDRAW X4 yeniliklerinden biri olan Live Text’in iyi ve kötü yanlarından bahsetmiştim. Live Text özelliği kapatılamıyor. Bir yazı yazıp seçtiğinizde Property Bar’daki font listesini açıp herhangi bir fontun üzerine geldiğinizde, fonta tıklamadan seçtiğiniz yazı karakteri anında (gerçek zamanlı) değişiyor. Menüden Text>Character Formatting ile açtığınız Character Formatting Docker’ındaki font listesinde de aynı durum söz konusu. Fakat CorelDRAW’da bir font listesi daha var. Bu font listesi, Menüden Edit>Properties ile açacağınız (Kısayolu Alt+Enter) Object Properties Docker’da bulunuyor.

Object Properties Docker seçtiğiniz nesneye özgü özellikleri karşınıza getiriyor. Bir text nesnesi seçtiğinizde üstteki sekmelerin en sağında A harfi simgesi ile belirtilmiş bir sekme beliriyor. İşte üçüncü font listesi burada yer alıyor. Object Properties Docker’daki font listesi Live Text özelliğini çalıştırmıyor. Live Text kullanımı CorelDRAW’ı yavaşlatıyorsa bu font listesi imdadınıza yetişiyor ve Corel 14 öncesi sürümlerdeki gibi çalışıyor. Ayrıca Object Proprties Docker’da Font listesinin hemen altında font boyutu, bunun altında Format (Bold, Italic, Underline ve satır hizalamaları) ve bunun da altında başka hiçbir panel ve dockerda olmayan Script yani Unicode kod sayfası seçim listesi bulunuyor. Live Text özelliği sizi bunaltıyorsa Text biçimlendirmelerini Object Properties Docker’dan yapın, keyfinize bakın.

2 yorum:

  1. Bu özelliği kapatmak için Options>Text>Fonts altında Show Flyout with Font Sample Beside Font List i aktif etmek yeterli

    YanıtlaSil
  2. Utku Çay, ek bilgi için teşekkürler. Fakat bahsettiğiniz ayar sadece font listesi için geçerli. Diğer yazı düzenlemelerinde live text kullanmamak için (örneğin hizalama/text align) properties docker'i kullanmanız gerekiyor.

    YanıtlaSil