19 Mayıs 2008 Pazartesi

CorelDRAW X4 servis paket 1 beklenenden erken gelecek

Gerard Metrailler CorelDRAW Graphic Suite ve CorelDESIGNER'dan sorumlu olan has adamların başında gelen bir Corel çalışanı. Blogunda yayınladığı şu yazıda verdiği bilgilere göre CorelDRAW X4 Service Pack 1 (ilk yaması) önümüzdeki haftalarda yayınlanacak. Internete bağlı bir bilgisayarda CorelDRAW X4 kullanıyorsanız ve güncelleştirmeleri de açıksa, servis paket çıktığı anda otomatik olarak bildirilecek ve servis paketi yükleyebileceksiniz.

Coreldraw.com, corel haber grupları, müşteri geribildirimleri gibi birçok yerden yararlanmışlar ve şu ana kadar bildiğimiz bütün hataları, eksiklikleri giderecekler gibi görünüyor.

X4 Servis Paket 1 ile;


1- Scrapbook Docker arayüze eklenmiş olacak. Nedense X4 sürümünde arayüzde scrapbook'a ulaşmak için bir komut bulamamıştık. X4 te neden kaldırdıklarını bilemiyorum fakat çok tepki çekmiş ki yerine koymuşlar. Gerçi bunu customization ile de çözebilirsiniz.

2- Seçilen bitmap'lerin çözünürlüğü status bar'da (durum çubuğunda) gözükecek. Bu da çok garipti, sanki özellikle yapmışlar gibi, X4'te durum çubuğunda seçilen bitmap çözünürlüğünü göremiyorduk. Bunula ilgili de yazmıştım, düzeltme woxxom tarafından yayınlanmıştı fakat çok da etkili olmamıştı.

3- Touch-pad kullananlar için kaydırmalarda düzeltmeler.

4- Video sürücüleri ile uyumlu yeniden boyutlandırılmış diyalog pencereleri ve docker'lar.

5- Geliştirilmiş object manager'de bağımsız katmanlar X4'ün yeni özelliklerinden biriydi. Fakat çalışmanızı eski sürümlere uyumlu kaydettiğinizde Object manager'da master layer gibi diğer layerlarda saçmalama oluyordu. Bu da düzelecekmiş.

6- Font boyutunu büyütme/küçültme kısayolları X4 de farklı çalışıyordu. Bunu da düzeltecekler.

7- Uzakdoğu dillerinde rakamların kodlamasıyla ilgili bir düzeltme gelecek.

8- Önceki corel sürümlerinde yapmış olduğunuz dökümanlarda fit text to path yapılmış bir nesne varsa text'ler çizgilerin etrafında düzgün durmuyordu. Bu da düzelecek.

9- Excell 2007 dosyalarında OLE Embed yani bir excel dosyasını coreldraw içine gömdüğünüzde tablolarla ilgili sorun düzelecek.

10- Bitmap export sırasında antiailasign ve bitmap şişirme sorunu giderilecek.

11- Photopaint'te seperation baskı yaparken gereksiz oluşan kanallar artık olmayacak.

12- CorelDRAW X4'te export ettiğiniz TIFF belgeleri Photoshop CS3'te açılmıyordu. Bu da yine woxxom tarafından yazılan bir makroyla düzeltilmişti. Servis paket 1 bunu da yamayacak.

13- Yeni geliştirilmiş RAW desteği gelecek

14- Adobe illustrator import filtresinde birkaç hata düzeltmesi.

15- Monochrome bitmapler'e dolgu ya da çizgi rengi verdiyesinz PDF'te sorun çıkarıyordu... bu da düzeltilecek.

16- Son olarak güzel bir düzeltme, daha doğrusu geliştirme daha var. Bu da PDF import ederken textleri text olarak (yazıları eğrilere çevirmeden, curve etmeden) almak isterseniz, PDF deki font sisteminizde yüklü değil ve PDF içine gömülü (embed) de değil ise Font eşleştirme tablosundan yararlanabileceğiz.

Evet bunlar düzeltmelerin birkaçı olacak, bunun dışında kilitlenmeler, göçmeler, donmalar için de düzeltmeler gelecek. Aslında yukarıdaki maddelerin birçoğu X3'te olup da X4'te olmayan ya da hatalı olan özellikler. Neyseki bunları çözecek bir servis paket çıkacak.

Corel DRAW X4 servis paket'i bekliyoruz. Umarım stabilite konusunda da bir yamaya daha ihtiyaç duymazlar. Yeni sürümleri piyasaya sürüldüğünde oldukça fazla sayıda bug içeren CorelDRAW'ınX4 sürümü bugüne kadar en hızlı yamanan CorelDRAW sürümlerinden biri olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder