26 Şubat 2010 Cuma

CorelDRAW X5 İşlemci Gereksinimi ve Çoklu Çekirdek Desteği

Çıktı, çıkacak, az kaldı, ha gayret derken :) sonunda 23 Şubat 2010 tarihi itibariyle CorelDRAW Graphic Suite X5 piyasaya sürüldü. Yeni sürümün çıktığını bildirmem biraz sönük, biraz zayıf bir haber yazısıyla olsa da bunun sebeebinin vakit darlığından olduğunu bilin. Yoksa heyecanımız doruk yapmış durumda. Fırsat buldukça da CorelDRAW X5'teki 50 den fazla yenliği ve geliştirmeyi sizlere anlatacağım. Yazı dizisi tadında hazırlayacağım X5 tanıtım yazılarının ilkiyle sizleri baş başa bırakıyorum. CorelDRAW X5'in desteklemediği bir işlemciye sahip sisteme CorelDRAW X5 kurmaya çalışıp boşuna vakit kaybetmemeniz için CorelDRAW X5 işlemci gereksinimlerinin detaylarını bulacağınız bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

CorelDRAW X5 nasıl bir makine istiyor.

CorelDRAW yeni sürümüyle kullanıcıların işlemlcilerini değiştirmeye zorlayacak. Şöyle ki CorelDRAW X5 SSE2 komut setine sahip olmayan işlemcilere malesef kurulamıyor. CorelDRAW Graphic Suite X5 beta 1 yayınlandığında büyük bir hevesle 700 megabyte'a yakın kurulum dosyasını indirip evimdeki emektar Athlon XP 2500+ işlemcili bilgisayarıma kurmaya çalıştığımda işlemcinin desteklemediği uyarısını görüp kurulumun da tamamlanmadığını görünce hayal kırıklığına uğramıştım. Neyse ki dizüstü bilgisayarımda daha yeni bir işlemcim vardı (AMD Turion X2) ve bu sisteme rahatlıkla kurulabildi. Velhasıl SSE2 komut seti desteklemeyen bir işlemciniz varsa işlemcinizi ya da bilgisayarınızı yenilemeniz gerekebilir. SSE2 komut seti yeni nesil bir çok program tarafından istenen bir özellik. CorelDRAW yıllardır ilk defa sizi donanım değiştirmeye zorlasa da bu CorelDRAW'ın kodlarının yenilendiği anlamına geliyor. Bilgisayarınızı son 5 - 6 yıl içinde aldıysanız büyük bir ihtimalle elinizdeki makinenin işlemcisi SSE2 destekliyordur.
İşlemcinizin SSE2 komut seti destekleyip desteklemediğini CPU-Z adlı küçük yazılımla öğrenebilirsiniz. Kurulumdan önce işlemci desteğini öğrenin ki benim gibi bekleyip de hayal kırıklığına uğramayın.

Çoklu çekirdek desteği.
Yeni nesil bir çok yazılım gibi CorelDRAW X5 de çoklu çekirdek desteğine sahip. Çoklu çekirdek desteği dosya açma ve kaydetme gibi işlemlerde devreye giriyor.

Eğer çok çekirdekli bir işlemciniz varsa dosya açarken tüm çekirdekleri devreye sokuyor ve dosya açma hızı önceki sürüme göre 3 kata kadar hızlı gerçekleşiyor.

Dosya kaydetme ve yazdırma işlemleri de çoklu çekirdek desteğinden nasibin almış. Kaydetme ve yazdırma işlemleri sırasında farklı işlemler yapabilirsiniz. Örneğin büyük bir dosyayı yazdırırken yazdırma işlemi arkaplanda gerçekleşir. Bu durumda siz başka işlemler yapmaya, farklı dosya açıp üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz. Aynı şekilde dosyayı kaydederken de arkaplanda gerçekleşen kaydetme işlemi size yine farklı işlemler yapmanıza olanak sağlıyor. Bir yandan dosyanız kaydedilirken CorelDRAW’ın kaydetme işlemi dışında tüm işlemlerini kullanabilir, çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Yalnızca dosyayı kapatamazsınız. Bu da işlemin gerçekleşmesi açısından olması gereken bir kısıtlama.

Kaydetme işlemi sırasında çoklu çekirdek desteği sayesinde Auto Backup özelliğini artık kapatmayabilirsiniz. X5 öncesi sürümlerde Auto Backup açık ise çalışmanızın ortasında (standart olarak 20 dakikaya ayarlanmıştır) döküman otomatik olarak kaydedilmeye başlar. Döküman ağır bir çalışma ise 20 dakikada bir kaydetme işlemi can sıkıcı olabilir. CorelDRAW X5'te Autobackup özelliğini kapatmanıza gerek yok. Çünkü bir yandan AutoBackup dosyanızı 20 dakikada bir kaydederken işleminiz kesilmiyor, kaydetme işlemi boştaki işlemci çekirdeğine aktarılıp arka planda gerçekleşirken siz de çalışmanıza devam edebiliyorsunuz.

Bir diğer çoklu çekirdek desteği de Bitmap efektlerine getirilmiş. CorelDRAW ve Photopaint içindeki tüm bitmap efektleri çoklu çekirdek destekliyor. X5 bitmap efektlerinde önceki sürümlere göre oldukça hızlı.

Son olarak RAW biçiminde resim açma (RAW import) işlemi de çoklu çekirdek desteğiyle çalışıyor. RAW açmak da dökümanın boyutuna göre işlemciyi yoran bir işlem olduğu için çoklu çekirdek desteği burada da ciddi anlamda performans artışı sağlıyor.

64 Bit
CorelDRAW için 64 bit çalışma ise bir başka bahara kalmış olmasına rağmen WindowsXP ve Windows7 işletim sistemlerinin 64 bitlik sürümlerinde sorunsuzca çalışabiliyor.

Diğer sistem gereksinimleri
    * Microsoft® Windows® 7, Windows Vista®, Windows® XP, en son servis paketleri kurulmuş olarak (32-bit ya da 64-bit sürümleri)
   * 512 MB RAM (1 GB tavsiye dilir)
    * 750 MB hard diskte boş alan (1 GB tipik kurulum). 6 GB ekstra içerikler için
    * Mouse ya da tablet
    * 1024 x 768 ekran çözünürlüğü (768 x 1024 Tablet PC için)
    * DVD sürücü
    * Microsoft® Internet Explorer® 7ya da üstü

Görüldüğü gibi diğer donanım gereksinimleri kimseyi zorlamayacak gibi.

Bir sonraki yazımda CorelDRAW Graphic Suite X5 için yazılım ve sistem gereksinimlerini ve kurulumunu anlatacağım. Hemen kurulum yapmak isteyecek olanlar için küçük bir ipucu vereyim: Kurulum için .NET v.3.5.1 gerekiyor.

1 yorum:

  1. Kürşad Hocam, tekrar teşekkür ederim gerçekten yine güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil