26 Şubat 2010 Cuma

CorelDRAW X5, Kutuda neler var?

Eti Bilgisayar CorelDRAW X4 paketini (hem de isterseniz Türkçe) 476 USD + KDV'den (KDV dahil yaklaşık 850 TL) sata dursun (yasal kullanıma geçiş kampanyası) CorelDRAW Graphic Suite X5 Corel.com'da 489 USD'den satışa sunulmuş durumda. Satışta olan "download" sürümü extra içeriklerle gelmiyor. Yani clipart, fotoğraf, fontlar vs.'ye sahip olmak için 24 Mart 2010 tarihinde yayınlanacak Box sürümünün çıkmasını beklemeniz gerekiyor.

Amerika, Kanada'daki download sürümleri 489 USD olmasına karşın Avrupa ülkelerinde ise fiyatlar şu şekilde:

İspanya 695 EURO
Fransa 716 EURO
Almanya 629 EURO
İtalya 718 EURO
Hollanda 712 EURO
İngiltere 468 Paund

Henüz Türkiye fiyatı diğer bir çok ülkede (Brezilya, Çekoslovakya, Rusya...) olduğu gibi belirlenmiş değil. Fakat 700 EURO civarında olacağını tahmin ediyorum. Yurt dışından alınan lisansların Türkiye'de gerçeli olmadığı konusunun da gerçeklik payı yüksek olduğu için (tam doğru olduğuna emin değilim)yurt dışından download sürümünü satın almak pek mantıklı olmayabilir. Tecrübelerimizden yola çıkarak CorelDRAW X5'in yaklaşık 2-3 ay içinde Türkiye'de stoklarda olacağını söyleyebilirim. Bekleyip görelim...

Download sürümünde neler var?
CorelDRAW X5
CorelPHOTO-PAINT X5
CorelPOWER-TRACE
CorelCAPTURE
CorelCONNECT (Yeni)
CorelBARCODE Wizard
CorelVIDEO BROWSER (Yeni)
Photo Zoom Pro 2 (Photo-Paint Eklentisi) (Yeni)
Bitstream Font Navigator
GhostScript (Yeni)
VBA
VSTA (Yeni)

Kutuda neler var?
Evet asıl konumuza geldik. 24 Mart 2010 tarihinde stoklara girecek olan Box sürümde neler olacak?
CorelDRAW Graphic Suite adı üstünde eksiksiz bir grafik paketi. Vektör, raster grafik programlarının yanında binlerce clipart, yüksek çözünürlüklü fotoğraf, binlerce font gibi bir grafikerin ihtiyacı olacak bir çok malzemeyi bu fiyatın içinde sunuyor. Extralar içinde en değerlileri bence fontlar. Çünkü fontlar hem opentype hem de Türkçe desteğine sahip orijinal fontlar. Fontların tanesinin 20-30 $'dan satıldığını düşünürseniz sadece bu fontlar 20000 - 30000 $ ediyor. Evet yanlış duymadınız, neredeyse sıfır bir araba parası değil mi :) Kutu içeriğine bakalım;

Kutu içeriğinde Download sürümündeki programların tamamına ek olarak,
10.000 adet yeni clipart ve dijital görsel
1.000 adet yüksek çözünürlüklü fotoğraf
1.000 adet Opentype font (32 yeni premium font ailesi, Helvetica, Futura, Frutiger, Garamond) Fontlar WGL4 desteğiyle geliyor ve Engraving için de fontlar bulunuyor. X5 Font Listesinin tamamını inceleyebilirsiniz.
2.000 yeni araç çizimleri. Araç giydirme işi yapanlar için iyi bir kaynak. Tüm araçların marka modelleri CorelCONNECT ile taranabilecek şekilde filtrelenebiliyor.
350 profesyonel template (grafik şablonu)
SwishMinimax 2 (Flash tabanlı bir animasyon yazılımı)
Ayrıca kayıt yaptıran herkese PhotoPaint için KPT kolleksiyonunun tamamı veriliyor.
Kutu içeriğinde kullanma kılavuzu ve içeriğin tamamını bulabileceğiniz (fontlar dahil) bir de kitap bulunuyor.
2 saat eğitim videosu da kutuya dahil edilmiş.

Bu zengin kutu içerği bence beklemeye ve satın almaya değer. Önceki sürümlere sahip CorelDRAW kullanıcıları tabii ki daha az ödeyerek upgrade sürümü ile bu pakete sahip olabilecekler.

Son olarak şunu da hatırlatayım, her CorelDRAW sürümünün clipart ve fotoğraf içeriği değişiyor. Yani sürekli aynı şeyleri satmıyorlar. Corel dürüst satıcı vesselam ;)

1 yorum: