6 Temmuz 2010 Salı

CorelDRAW X5 Service Pack 1'den haberler gelmeye devam ediyor.

CorelDRAW X5 ile ilgili sıkıntıları biliyorum. Bir çok sorun yeni renk sisteminin ve genel anlamda renk yönetiminin kullanıcılar tarafından bilinmemesinden kaynaklanmasına karşın kararlılık sorunları da yok değil. Fakat Corel geliştiricileri X5 için yayınlanacak olan ilk yama üzerinde oldukça sıkı çalışıyorlar. X5 SP1 ile ilgili ilk yaptığım haberde Corel CONNECT’in sadece servis paketle yenileneceği ile ilgiliydi. Corel geliştiricileri bu sefer sadece sorunları çözmeyecek, CorelDRAW Graphic Suite’deki yazılımlara yeni özellikler de katacak. CorelCONNECT’teki gelişmelerden sonra yapılacak düzeltmelerle ilgili ipuçları da gelmeye başladı.

CorelDRAW ve DESIGNER yazılımlarının başındaki isim olan Gerard Metrailler resmi blog sitesinde SP1 ile gelecek olan düzeltmeler hakkında birkaç açıklama yapmış. Gelen açıklamaların bir çok kullanıcının sorununa çözüm olacağını ve SP1’i beklemeye değeceğini düşünüyorum. Bakalım bu düzeltmeler neymiş.

Corel DRAW ekibi X5 Servis Paket 1 için daha çok Windows Hata Raporlarını inceliyorlar. Windows hata raporları .WER uzantılı dosyalar olarak bilgisayarınıza kaydediliyor. Windows Vista ve Windows 7 işletim sistemlerine özgü olan bu raporlara ait dosyaları aşağıdaki klasörlerde bulabilirsiniz.

C:\Users\KullanıcıAdı\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER
C:\ ProgramData\Microsoft\Windows\WER

Bu klasörlerde bulunan CorelDRAW Graphic Suite uygulamalarına ait olan raporları Corel Teknik Servisine gönderirseniz sizin de Servis Paket 1 üzerinde katkınız olacaktır.

Ben özellikle göndermenizi tavsiye ediyorum çünkü Corel geliştiricileri her ne kadar bir çok dilde yüklenmiş işletim sistemlerinde denemeler yapsalar da yoğunluk İngilizce üzerine oluyor. Türkçe işletim sistemi kullanıcıları hata raporu göndererek dikkatleri çekebilirler ve belki de uzun süredir ve eski sürümlerden beri yaşadığınız sorunları çözebilirler. Beta Tester olarak sorunlarla ilgili raporlama yapmamın karşısında somut çözümleri gördüğümü söylemeliyim. Örnek olarak CorelDRAW X5 türkçe yazım ve dizgi için düzeltmeler ve Change Case başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Şimdi Gerard Metrailler’in X5 SP1 deki düzeltmeleri çin verdiği ipuçlarına bakalım.

  • Geliştirilmiş Pantone renkleri görünümü desteği.
  • Dosya türleri için geliştirmeler yapılmış. AI, CGM, DSF/DRW, EMF, EPS, JPG, PDF, TIF, WMF ve VSD belgelerini açarken, import/export ederken karışlaşılan bazı hatalar giderilmiş ve daha doğru dosyalar üretmek için filtreler geliştirilmiş.
  • View menüsünden Simulate Overprint seçmemişseniz, Yazdırma önizlemesinde (Print Preview) Overprint Simulasyonunu gösterilemiyordu fakat yazdırmada overprintler korunuyordu. Bu sorun giderilmiş.
  • Birden çok Docker’la çalışırken karşılaşılan sorunları giderilmiş.
  • Vektör efekt ya da dimension ve connector nesneleri içeren grupların kopyalanması sırasındaki sorunlar giderilmiş.
  • Önceki sürümlerde kaydedilmiş bir CDR belgesini X5 ile açtığınızda karşılaşılan sorunlar giderilmiş. Bunlar daha çok transparency tool (şeffaflık aracı) ve fountain fill (degrade geçişler) ile ilgili sorunlar.
  • Spot renk fonksiyonelliği SP1 ile geliştirilmiş.
  • Spot renk paletlerinde arama penceresi (shift ile her hangi bir rengin üzerine tıkladığınızda çıkan pencere) çalışmazken SP1 ile bu sorun da düzeltilmiş.
  • Latin kod sayfası dışında kullanılan kod sayfalarıyla çalışılan text özellikleri geliştirilmiş.
Bu açıklamalar bir çok kullanıcının aklındaki soru işaretlerini giderecek, belki de biraz rahatlatacaktır. Bu açıklamalar Servis Paket 1 düzeltmelerinin sadece küçük bir kısmı. Yaz bitmeden bu yamaya kavuşacağız ve beklediğimize de deyecek gibi görünüyor.

3 yorum:

  1. Açıkcası heyecanla bekliyorum. Kürşat bey aklıma takılan bir şeyi sormak istiyorum. Şimdi bende iPad var ben bu iPad'i tablet olarak nasıl kullanabilirim acaba ? Ve bir de mobil çizimler yapan, iPad'de çalışabilecek programlar var mı sizin bildiğiniz ?

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası iPad kullanmadım fakat gördüğüm kadarıyla pek de esnek bir cihaz değil. Daha çok Apple'ın tekel olma yolundaki istikrarlı adımlarını destekleyen bir cihaz. Fakat mutlaka AppStore'dan satın alabileceğiniz çizim ile ilgili uygulamalar mevcuttur.

    YanıtlaSil
  3. size zahmet veriyorum Kürşat bey ama http://goo.gl/O9eW adresinde "Bilgi Design" adlı kullanıcı benim, soruyu tekrar buraya yazmak istemedim. Vaktiniz olunca cevaplarsanız sevinirim.

    iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil