1 Ağustos 2011 Pazartesi

CorelDRAW 'dan beklentiler.

CorelDRAW, kendini sürekli yenileyen ve güncelleyen yapısı ile  her yeni sürümünde adından söz ettirecek önemli yenilikler ve kolaylıklarla kullancılarının karşısına çıkmaktadır. Bu, gelişime ve yeniliklere açık duruşunu elbette, kendisini oluşturan çalışanların önemli gözlem ve gayretleri ile birlikte, biz kullanıcılardan da gelen istek ve öneriler doğrultusunda, kendine yön vermesiyle oldukça samimi ve başarılı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Her yeni sürümde giderilen aksaklıklar ve getirilmekte olan yenilikler, yarınlarda olacak yenilik ve geliştirmelerin habercisi, teminatı gibi durduğu ortadadır. Halihazırda X6 sürümünün kapısının aralandığı şu dönemlerde, özellikle X3 ve sonrasında artan ve artarak devam eden, hatırı sayılı miktarda başarılı geliştirmeler, burada da günbegün paylaşılmaktadır.

Türkiye' de CorelDRAW adına, paylaşım ve istişarenin ciddi bir oluşumu olan ve bir nevi Türk CorelDRAW kullanıcılarının, uluslararası sesi olmaya namzet olarak görebileceğimiz, Sayın Kürşad ÇAKIR 'ın temellerini oluşturduğu ve büyük emekler verdiği bu blog 'un Corel.co tarafından tanındığını bilmekteyiz.
CorelDRAW oluşumunda, özellikle kullanıcı istek ve önerilerine büyük ölçüde değer verildiğini bildiğimizden, burada CorelRAW kullanıcıları olarak istek, öneri ve beklentilerimizi bu başlığın altına toplayabiliriz. Küçük ama önemli işlere kolaylık sağlayacak olan, detayları ve istekleri burada paylaşmanın tüm CorelDRAW kullanıcılarına faydası olacağı ve CorelDRAW yetkilileri tarafından dikkate alınacağı düşüncesindeyiz.

İşte kişisel olarak aklımda olan, CorelDRAW beklentilerim;

1- Kopyalama ve kesme işlemlerine birden çok imkan veren davranış biçimi. Bir nevi office programlarında olan bu durum oldukça iş görebilir. Kopyalanan veya kesilen herşeyi, belli bir sıralama ile hafızada tutması.
2- İçeriğinde onlarca "fit text to path" uygulamalı bir çalışmada, herhangi bir hareketten sonra geri alma işlemi yapıldığı anda, var olan tüm "fit text to path" 'li her şey geri dönüşümsüz olarak bozuluyor; "Fit text to path" davranışları acilen düzeltilmeli ve geliştirilmeli.
3- Convert edilmiş, yani çizime çevrilmiş bir yazı karakterinin, daha önceden hangi font olduğunu, Status Bar     'da yazı ile gösteren bir bölüm;
Örn: curve on layer 1 (old text is Times New Roman)
4- "Clone" aracına alt küme olarak 2 komut eklensin; Harekete duyarlı Clone / Enable-Disable
 (Yani clone 'lanan nesneler, ana nesnenin yeri değiştirildiğinde de etkilensin veya etkilenmesin)
5- (Geçtiğimiz günlerde "yılmaz hoca" nın dikkat çektiği); transparency tool aracının aynı nesne üzerinde birden fazla uygulanabilmesi.
6- KontDracula'nın dikkat çektiği hand tool aracının Photoshop'taki gibi daha rahat kullanımının yenilik olarak gelmesi. Adobe programlarındaki gibi space tuşu ile pan yapılması.
7- Arıkan'ın dikkat çektiği B-spline aracı'nda yenilikler yapılması. Arıkan sanırım B-spline aracını Türkiye'de en çok kullanan ve bir o kadar seven CorelDRAW kullanıcısı :) 
   7.1. - B-spline aracında kullanılan kısayol V, mouse tuşuna aktarılmalı.
   7.2.- B-spline ile çizim yaparken hand aracının devreye girememesinin düzeltilmesi.
8- Adsız arkadaşın dediği gibi Bitmap nesnelere Perspektif uygulanmalı. Hatta daha fazlası olmalı.
9- Majestica'nın önerdiği Find and Replace ile renk dönüştürmelerinin daha kolay yapılabilmesi. Özellikle tüm RGB renkleri CMYK'ya bir-iki tıkla çevirebilmeliyiz. Textler, vektörler ve bitmap'ler için ayrı arı uygulanabilmeli. Hatta "Find and Replace" komutu "Object Manager" a entegre edilmeli ve Object Manager 'da da tümleşik nesne seçimleri tek tıklama ile yapılabilmeli.
10- KontDracula der ki; Türkçe kullanımda özellikle sözlük yenilenmeli.
11- Kesinlikle Türkçe tireleme getirilmeli.
12- Yeni export penceresi son yapılan ayarları hatırlamalı ve kişisel ayarlar kendi içinde isimlendirilerek kayıt (prese) edilebilmeli.
13- Multipage jpeg export.
14- "Adsız" demiş ki power clip içine girildiğinde, dışarıda kalan nesnelerin şeffaf (silik görünmesi)
15- Kılavuz çizgileri, nesne gibi davranabilmeli. Gruplanabilmeli, ayrı gruplar oluşturulabilmeli ve dolayısı ile kılavuz çizgileri "Align and Distribute" ile de yönetilebilmeli.
16- Gölgelendirme (Drop Shadow), biçimleri genişletilmeli, dışarıdan bakıldığında "Corel gölgesi" denmemeli.
17- Status Bar 'daki bilgiler derinleşmeli. Corel, bu konuda tam bir iz sürücü gibi davranabilir; Dışarıdan gelen ya da oluşturulan tüm nesnelerin, zamansal hikayeleri orada işlensin ve silinmemek üzere saklansın. Daha önce de belirttiğimiz gibi : Fontlar, convert edilse de, resme çevrilse de, font isimleri Status Bar da, nesnenin geçmişini gösterme tadında kalıcı olsun. Yani nesnenin şimdiki sıfatı ve özelliği yazarken aynı zamanda parantez içinde daha önceden nereden evrildiği görünsün.
Ayrıca, dışarıdan import edilen bir nesnenin dışarıdaki dosya adı status bar 'da gözüküyorken, nesneye müdahale edildiğinde status bar daki o bilgiler, nesnenin dosya adı vb. yok olmasın.
18- Bitpmaps / Convert to Bitmap komutu penceresindeki color mode menüsü içeriğindeki tüm modlar (rgb - cmyk - gray...), customization yöntemi ile, simge olarak Corel ana ekran menu bar ına yerleştirilebilsin.
19- Tr demiş ki; bitmap'ler eğilip bükülebilsin, perspektif uyuglanabilsin.
20- Yine Tr demiş ki; Overprint'li nesneler istenildiği zaman ekranda farklı renkte gösterilsinler ki kullanıcılar da hangi nesnelerin OP'li olduğunu bir bakışta görebilsin.

25 yorum:

  1. en büyük beklentimiz tireleme olması

    YanıtlaSil
  2. 1- Bütünleşik Font özelliğinden font'un lisans özelliğine bakılmaması...

    2- AI ve EPS dosya desteğinin daha da iyi olması (insan oğlu işte doyumsuz :) )

    3- Ofis dosyalarından daha iyi bir copy/paste yada import özelliği. Mesela Excell tablosu import ettiğimizde çizgiler ve değerler değiştirebilinsin. Çizgiler line olabilir değer hücreleri bağımsız yazılar şeklinde olabilir vs.

    4- Çoklu sayfalarda oluşan hantallığın giderilmesi

    5- Daha sağlam bir Resim link desteği. Özellikle çoklu syfalarda resimleri şimdiki gibi bütünleşik yapmaktansa link yapmak daha mantıklı. Ama normal çalışmalarda Resmi dosyaya bütünleşik tercih ederim.

    6- Photoshop gibi bir action ve bach düzeni güzel olurdu. Mesela tek tek açmadan tüm dosyaları jpg çıktısı almak, belli bir rengi değiştirmek gibi.

    7- Export ta sürekli yaptığım ayarları hatırlasın artık ya. İllet oluyorum. Her seferinde RGB 120/150 dpi diye ayar yapmaktan

    8- çoklu jpg çıktıyı makrolara ihtiyaç duymadan yapmak istiyorum. Müşteriye 10 sayfalık çalışma yollayacağım uğraştırıyor. MultiPage Export to bitmaps diye bir makro var da bazen saçmalıyor.

    9- Sanırım Türkçe tireleme özelliği genel bir istek ona eğinilmeli.

    10- Office serisinin sözlüğünü seviyorum. Corel ya onu kullansın yada onu kullanma seçeneğini bize tanısın.

    11- Çoklu İşlemci desteği daha iyi olsun

    12- Corel den PhotoPaint'e çıkmadan Multiplayer adam gibi gölge vermek istiyorum. Bu gölgenin de (lens oluyor) filim den doğru düzgün çıkmasını istiyorum. Reproda eğer lensleri convert etmezlerse çok saçma sonuçlar çıkabiliyor.

    13- olmazmı var da şimdi aklımda değiller. Ne demişler İnsanoğlu doyumsuz oluyor ver ver daha ver. daha iyisini ver :)

    YanıtlaSil
  3. KontDRACULA, bir kısmı benim de beklentim olan ve aklıma gelmeyenleri sıralaman çok iyi oldu. Ama 5 no lu maddedeki link meselesi bana çok itici geldi açıkçası, link vermeyecek kadar performans+hız a ilerlemeli bütün sistemler bence.

    YanıtlaSil
  4. link kesinlikle çoklu sayfalar için gerekli bi aynı resimi 100 sayfada kullanınca ve sonradan resimde bi değişiklik olunca 100 defa dosya açıp hepsine değişiklik olan resmi yerleştirmek işkence olabiliyor.


    kont dracula gayet güzel yazmış bende eklemek istiyorum.

    1) corelde herhangi bir objeye transparancy uyguladığımızda bu efekt işlemi görüyo ve bu efekti objeye bi kere uygulayabiliyorsun ikinci yada çüncü kez farklı açılara transparancy vermek için objeyi bitmap yapmak gerekiyor bence bu özellik geliştirilmeli
    2) corel trace özelliklerinin daha ileri boyuta taşınması en büyük temennim halen hayal gücüm olmayan herhangi birşeyi çiziyor olmak can sıkıcı hale geldi
    3)replace özelliklerini güncellesin tüm rgb'leri ben değer vermeden seçip cmyk yapsın bunları textlerde ve bitmap olarak ayırabilelim :) bi tane rgb resim için object data manageri alt üst etmeyelim
    4) bazen çok saçma hatalar verio örn( çalışmamızı export ederken corelin cat diye kapanması yada export yapmış görünüp yapmaması gibi bunun neden kaynaklandığını halen bilmiyorum.

    5) blend özelliğine mm değerleride yazabilmek istiyorum örn a ile b noktası arasında 20 tane ab olsun değil de, a ile b noktaları arasıda ara boşlukları 6 mm olan ab olsun şeklinde blend efekti de düzenlensin:))

    YanıtlaSil
  5. Keşke dediğin olsa da, sistemi kasmadan resimler gömülü 80-100 sayfalı kataloglar yapabilsek.

    YanıtlaSil
  6. Mrb Arkadaşlar bence corel in en büyük eksikliklerinden biri bitmap nesnelere (resimler) üzerine perspektiv uygulayamamız mutlaka photopain veya photoshopta düzeltme yapmak mecburiyetinde kalıyoruz hani eklenirse hem zaman hemde kulanışlılık açısından 10 numara olur diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  7. MaJeSTiCa,
    1 'inci maddede yazdıklarınız cidden önemli bir ihtiyaç ve yukarıda yazılan konu içersinde 4 'üncü maddede yine bulunmakta.

    Öte yandan, linkli resimli grafik çalışmaları, yani eski macromedia davranışı, Corel 'de bir beklenti, bir ihtiyaç olabilir. Hatta dediğiniz konu için (aynı resim bir çok yer) çok faydalı da olabilir. Ama yine de bu davranış olsa dahi aktif/pasif seçenekli olmalıdır.

    Zira, linkli resimli ve çok sayfalı (ki Corel de 100 sayfa çok zor bir ihtimal)geniş bir grafik çalışmasının, paylaşımının, taşınmasının, bir yere gönderilmesinin ve başka bir yerde tekrar çalışmak ya da benzer amaçla o dosyanın açılmasının da meşakkatli olacağını öngörebiliriz. (Freehand kullanıcıları bilir)
    Dolayısı ile KontDRACULA 'nın fikri keşke olabilse diyoruz;
    Resimler gömülü olarak 80-100 sayfalı katalogları tek dosyada sorunsuz yapabilsek.


    3 'üncü maddede yazdıklarınız, find and replace ile yapılabiliyor.., Ama find and replace daha da detaylandırılabilir diyorsanız buna katılıyorum.

    Teşekkürler.

    Arkadaşlar, cümlelerimizi daha rahat okuyabilmemiz için dilimizin güzel estetiğini ve dilbilgisi kurallarına uyumu yansıtmaktan kaçınmayalım.

    YanıtlaSil
  8. X6 dan beklentim, B Spline aracının biraz daha geliştirilmesi.. Şöyleki:

    YanıtlaSil
  9. 1. B spline aracı ile çalışırken, ekrana zoom in ve zoom out yapılamıyor..

    2. Aynı şekilde Hand aracı ile ekranı sağa sola kaydıramıyoruz..

    3. V tuşuna basarak yapılan keskin eğrileri, mouse un sağ tuşuna bağlanırsa daha rahat çalışılır..

    YanıtlaSil
  10. İyi fikirler Arıkan. Özellikle hand tuşuna gıcığım. Photoshop da çalıştıktan sonra çok arıyorum :) gerçi kısayol atayınca bir şekilde halledilebiliyor ama photoshop gibi akıcı değil.

    YanıtlaSil
  11. Arkadaşlar, sondaki yorumlardan başlayarak, istekleri yazıya ekliyorum. Konuya ilgi gösteren yazarımız Serhat'a da buradan teşekkürlerimi iletiyorum.

    YanıtlaSil
  12. Bu arada 2 numaralı öneri ile ilgili daha kapsamlı bilgi verebilir misiniz? Bu durumla hiç karşılaşmadım.

    YanıtlaSil
  13. power clip içine girildiğinde, dışarıda kalan nesneler şeffaf görüntülebilmeli

    YanıtlaSil
  14. "powerclip içine girildiğinde, dışında kalan nesnelerin şeffaf görünmesi" Bunu not aldım, dikkate alacağım.

    YanıtlaSil
  15. Powerclip ile ilgili önemli bir hata var... Color styles docker, powerclip içindeki renkleri görmüyor..

    YanıtlaSil
  16. Arıkan, konu üzerinde çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
  17. sayın kürşat çakır eklemeyi unuttuğum çok önemli bir detayıda eklemek istiyorum corel draw yıllarca sadece matbaacı ve dizgici programı olarak anıldı ama corel drawda matbaa dışında web template tasarımı yapan biri olarak corelde layer seçeneklerinin istenildiği takdirde photoshoptaki gibi layerlandırılması(bu yapılıyor ama tek tek uğraşmak gerekiyor) ve save as bölümünden html(save for web seceneğinde sadece png ve gif secenekleri dışında) olarak kaydet kısmının olması gerektiğini düşünenlerdenim yada corel draw web tasarımcılar için ayrıca düzenlenebilmeli lütfen bunu atlamayınız adobeden neyimiz eksik:))

    YanıtlaSil
  18. MaJesTiCa, çok iyi bir konuya değinmişsin. Web arayüzü tasarımı için X5'te yenilikler yapılmıştı. Özellikle Pixel Preview ve Object Hinting, renk yönetim sistemi ve yeni export penceresi...

    Bunlar umarım işini kolaylaştırmıştır. Tabi daha da kolaylaştıracak isteklerde bulunmuşsun ki bu konuyu daha derinlemesine incelemek için bana detaylı bir e-posta göndermeni rica edeceğim.

    YanıtlaSil
  19. Corel Photopaint 'te dekupe işlemleri için,i aktif görev yapan "path" in davranışları geliştirilmeyi bekleyen aksaklıklar içeriyor.

    Örneğin; zoom lu olarak çalıştığımız bir resmin içindeki bir parçanın dekupesinde, puntolar atarak ilerliyoruz, ekranın dışında kalan kısma ulaşmakta "path" seçili olan mouse ile ittirme yöntemi oldukça yavaş olduğu için, asansör oklarını kullanarak devam ediyoruz; işte bu sırada sanki başka bir tool seçmişiz gibi, "path" son punto noktasını bırakıyor. Tekrar geri dönüp son noktayı tıklamak gerekiyor.

    Değil asansör, path seçili iken hand 'i dahi seçsek tekrar path e döndüğümüzde bence son puntodan vektör çekebilmeli.

    (Bazen saniyelik, küçük detaylar böyle uzun anlatılmak zorunda kalınabiliyor)

    YanıtlaSil
  20. Yukarıda okuduğum tüm beklentileri bende bekliyorum ancak benim en çok beklediğim Bitmaplerin eğilip bükülebilmesi. Yani Photoshoptaki gibi bir transform (warp, disort, perspektif ... ). Bunlara ek olarak benimde aklıma gelen beklentim şu; belki yapılabiliyorsa da ben henüz bilmiyorum: Elimize aldığımız dökümanın nerelerinde Overprint var bunu gösteren bir özellik. Hani tek tıklamayla bulunan yerler seçilsin iptal edilebilsin yada bir renk tonu farkıyla overprintli nesneler gösterilsin ve seçilebilsin. Bir önizleme gibide olabilir.

    YanıtlaSil
  21. Resimler Link olayları geliştirilmeli zayıf halen ayrıca vectorel ve photograf olarak resimlerde Trasparan özenlikleri ve tint olayları daha kolaylaştırılmalı aideki gibi ve 3d olayları güçlendirilmeli ve iaveten makrosu var ama ekrada serperation previev yapabilmemliyiz josef29

    YanıtlaSil
  22. Sayfadan uzaklaştıkça kelime veya cümle içinden seçim yaparken oluşan bozulmalar giderilmeli. Birde çoklu sayfa çalışırken dilediğimizde tüm sayfaları freehand gibi yan yana dizsin isterdim. Hani topunu görebileyim sonra dilediğimde yine alt alta ayrı sayfalarda görüntülesin.

    YanıtlaSil
  23. Tr, çoklu sayfalarda sayfaların tamamını bir anda görebileceğin bir pencere mevcut. View>Page Sorter View ile bu işlemi gerçekleştirebilirsin.

    YanıtlaSil
  24. Ben taş dizim kalıpları işinde coreli kullanıyorum...En çok olmasını istediğim şey sınırları çizim ile belirlenmiş bir şeklin simetrik olmayan bir şekilde 2 veya 3mm daireler ile doldurulabilmesi, ve bu alan içerisine konulan dairelerin arttırılıp eksiltilebilmesi..

    YanıtlaSil