24 Ekim 2011 Pazartesi

Tablolarda Tab tuşu kullanımı.

CorelDRAW'da tablo yapmak ve bu tabloları düzenlemek grafik tasarımcılarını işlerini oldukça kolaylaştırır. Özellikle fiyat listesi, ürün listesi, ıvır zıvır listesi gibi çok fazla sayıda eleman içeren tabloları CorelDRAW'da Table Tool kullanarak yapmak hem zaman kazandırır hem de denetimi kolaylaştırır.
Düşünün, 1000 adedin üzerinde ürün listesini bir kitapçık haline getireceksiniz. Bu listeyi tek tek dikdörtgenler yaparak, yazıları her bir dikdörtgene kopyalayıp yapıştırarak uğraşmak yerine Table Tool yani Tablo Aracını kullanarak bir kaç dakika içinde düzenleme yapabilirsiniz. Hele ki bu tablolar size bir Microsoft Excell ya da MS Word belgesi olarak geldiyse işiniz çok daha kolay, çünkü Excell ya da MS Word belgelerini doğrudan CorelDRAW'a import ettiğinizde tablolar halinde gelmesini sağlayabilirsiniz.

Tablolarla ilgili anlatılacak çok fazla şey var fakat bu yazıda Tablolarda Tab tuşunun kullanımını ve tab tuşunun fonksiyonunu nasıl değiştireceğinizi anlatacağım... Değerli yazarımız Serhat'ın da sorusunu cevaplamış olacağım :)

CorelDRAW'ı kurduktan sonra ilk defa bir tablo oluşturup, herhangi bir hücrede yazı yazmaya başladığınızda diğer hücreye geçmek için (Genelde Word'den alışkanlıkla) tab tuşuna basarız. İşte bu ilk tablonun ilk tab tuşuna basıldığında CorelDRAW tab tuşunu tablolarda nasıl kullanacağımızı bize soran bir pencere çıkarır. Tab Key Options adındaki bu pencerede iki seçenek bulunmaktadır.

1- Insert a tab character into the text: Bu özelliği seçerseniz her tab tuşuna bastığınızda cursor diğer hücreye geçmek yerine aynı hücre içinde tab boşluğu verilir.
2- Move to the next cell: Bu özelliği seçtiğinizde ise Word'deki tablolardaki gibi her tab tuşuna basıldığında bir sonraki hücreye cursor'ü taşımız olursunuz. Bu özelliğin de iki seçeneği bulunuyor. Bu iki seçenek de her tab tuşuna basıldığında cursor'ün sağdan sola ya da soldan sağa hücreler arasında hareket edeceğini belirliyorsunuz.

Gelelim işin can alıcı noktasına... (Serhat...Yazıyı başından beri okuyorsan sabrın için teşekkürler.) :)
Hücrelerdeki tab kullanımıyla ilgili bu ayar penceresini daha sonra nasıl çıkartıyoruz? Bu özellik penceresi daha sonra çıkmıyor fakat Options altından bu özelliklere ulaşabiliyorsunuz. Tam olarak Tools>Option ya da Ctrl+J ile açacağınız Options penceresinde, Workspace>Tool Box>Table Tool'u seçtiğinizde bu özelliklere ulaşabiliyorsunuz.
Tabloları kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz mutlaka faydasını göreceksiniz. Tablo özelliği X4 sürümünde gelmiş bir yeniliktir. Hazır tablo tasarımları için de Table Preset Docker adında bir eklentiyi kullanabilirsiniz.

3 yorum:

  1. Yeni başlayan CorelDRAW kullanıcıları için bir nevi kapalı kutu gibi duran "table tool" mes'el ini anlamak açısından, blogda eksiği hissedilen ve oldukça doyurucu bir yazı oldu bu. Ben de başından itibaren elbette sabırla okudum ve tam da bu tool ile ilgilendiğim şu dönemde tökezlediğim o noktayı da açıklığa kavuşturmuş oldun, teşekkürlerimle Kürşad..,
    Öte yandan yazı içeriğinde de ifade edildiği gibi "table tool" bir çok alanda beklentilerden fazla iş görecek ve olumlu sonuçlar verecek davranışlara sahip, örneğin bir sayfa mizanpajına ya da özgün takvim yapımında çok işe yarıyor ve firma tarafından geliştirilmeye açık yönleri de mevcut, herkese kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. Sadece Serhat'a değil hepimiz için faydalı bir bilgi. Öğrendiğimiz her nokta bizi bir sonraki noktaya taşıyor.

    Sağolun Kürşad bey..

    YanıtlaSil
  3. bilginize teşekkür ederim.bu konuda bir sorum olucaktı. Word veya excel de tablo içindeki yazıların tümünü seçtiğimizde istediğimiz şekilde değişebiliyoruz. yazı tipi , büyüklük küçüklük v.s ama corel de hepsini seçtiğimizde tablo içindekilerde değişiklik yapamıyoruz tablonun kendinde değişiklik oluyor. buna bir çözüm var mı

    YanıtlaSil