6 Ocak 2012 Cuma

CorelTÜRK makro: Sayfaya Sığdır

CorelDRAW'ı yeni kullanmaya başladığım zamanlarda bir üstadımız "çalışmayı sayfa içinde yap" demişti. Gerçekten de haklıydı. Herhangi grafik çalışmasını (kartvizit, broşür hatta bir logo çizimi) CorelDRAW belgesi içindeki sayfa içinde yapmak sonradan ortaya çıkacak bir çok sorunun önüne geçmenizi sağlıyor.

Sayfa dışında çalışılan işlerde nesneleri alta-üste alamama sorunu bunlardan biridir mesela. Ya da CorelDRAW belgeyi kaydettiğinizdeki ekran pozisyonunu kaydetmediği için belgeyi her yeniden açtığınızda sayfayı ekrana sığdıracak şekilde açılır ve sayfanın dışında olan nesneler (sayfadan uzaksa) o anda ekranda gözükmez ve bu da ilginç sorunlara sebep olabilir.

Aslına bakarsanız çalışmayı sayfanın içinde yapmak yeterli değildir. Aynı zamanda sayfa ölçüsünü de çalıştığınız işin ölçüsünde yapmanız yine ileride karşılaşacağınız sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Örneğin 10 x 20 cm ebadında bir etiket çalışması yaptınız, sayfanın ölçüsünü de 10 x 20 cm yapın ki sonradan bleed, trim, PDF gibi baskı sonrası için yapılacak uygulamaları kolaylıkla yapabilesiniz.

Siz bunları uygularken bir çok grafiker uygulamamakta ve size dışarıdan gelen çalışmalarda durum daha da vahim olmaktadır. Geçenlerde yeni bir müşterimin tüm işleri çalıştığı ajans tarafından gönderildi ve yaklaşık 300 adet dosyada bulunan grafikler sayfa dışında çalışılmış ya da sayfa ebadı çalışma ebadından farklıydı. Her defasında çalışmayı seçip, gruplayıp, sayfaya ortalayıp, sayfa ölçüsünü çalışmanın ölçüsüne getirip, kaydedip, PDF'lerini hazırlamam gerekiyordu. Adobe Illustrator'de sayfa ölçüsünü seçtiğiniz nesne ölçüsüne getiren ve aynı anda çalışmayı da sayfaya ortalamanızı sağlayan bir komut mevcut.
 Fakat bu komut ya da benzeri, CorelDRAW'da bulunmuyor. Ben de oturup bir makro yazdım... CorelTÜRK bunun için var değil mi :)
CorelTÜRK Sayfaya Sığdır makrosunun çalışma sistemi çok basit. Makroyu buradan indirip (CT Sayfaya Sığdır 2.0 yayınlandığı için bu bağlantı kaldırılmıştır) yükledikten sonra (makro yüklemek için buraya göz atın) çalıştırın. İçinde iki farklı alt makro olduğunu göreceksiniz. CorelDRAW X5 kullanıyorsanız işiniz çok kolay. Yüklediğiniz makro Macro Manager'de aşağıdaki resimdeki gibi görünecektir.
CT_Sayfaya_Sigdir_Hepsi makrosuna çift tıklarsanız belgedeki tüm nesneler seçilir,gruplanır, sayfaya ortalanır ve sayfa ölçüsü de tüm nesenelerin ölçüsüne getirilir.

CT_Sayfaya_Sigdir_Secim makrosunu çift tıklarsanız (önceden bir nesne seçmeniz gerekiyor) seçtiğiniz nesneleri gruplar, sayfa ölçüsünü bu nesennin ölçüsüne getirir ve nesneyi sayfaya ortalar.

Sonuç olarak bir çok fare hareketi, klavye girişi (özellikle sayfa ölçüsünü girerken) ve zaman kaybından kurtulmuş oluyorsunuz.

Bildiğiniz gibi makrolarımız geliştirmeye açık. Her türlü önerinizi, eleştirinizi corelturk@gmail.com adresine yazabilirsiniz.

Makronun son sürümü olan 3.05 sürümüne buradan ulaşabilirsiniz.

27 yorum:

  1. Selamlar. Kürşat bey ismim Tayfun. Sayfaya sığdır makrosu gerçekten güzel bir makro fakat bi sorum olacak. Benim Corel dosyalarım genelde 250-300 sayfadan oluşuyor. Her bir sayfaya gidip tek tek bunu çalıştırmak ise oldukça sıkıntılı bir iş. Bu makroyu tüm document üzerinde işlem yaptıracak hale getirme imkanımız olmaz mı acaba ? Bu eminim ben gibi daha birçok kişinin işine yarayabilir.. Emeğiniz için teşekkürler. Saygılarımla

    Tayfun Emre GÜLEÇ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tayfun, yeni sürümde bu özelliği eklemeyi düşünüyorum. Biraz bekleyeceğiz.

      Kolay gelsin.

      Sil
    2. Makronun yeni sürümünde istediğiniz özellik eklenmiştir.

      Sil
  2. ustadlar sizde corel drawda sıkça karşıma çıkan bir problem var ben corel x5 kullanıyorum çalıştığım firma corel 9 kullanıyor devamlı yaptığım çalışmaları corel 9çevirip göndermem gerekiyor acaba auto corel 9 cevirmem için herhangi bir makro yokmu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Save old version adında bir makro var
      http://corelturk.blogspot.com/2008/09/x4te-dosyalar-varsaylan-olarak-x3-srm.html

      Sil
    2. Kürşad Hocam, bu bahsettiğiniz makroyu inceledim ama sanırım beceremedim veya artık çalışmıyor bende bu makroya özenip kendi makromu kendim yazayım dedim yazdım'da çalışıyor fakat tek sorun mevcut dosyayı gidip programfiles/corel'in içine kaydediyor (: X6' kullandığımdan dolayı çalışmaları otomatik X5 kaydetmesini istiyorum kaydediyor orda sorun yok ama dediğim gibi istemediğim yere ve dosyayın isminide farklı kaydediyor. .

      Sil
    3. X6'da sorun çıkarıyor olabilir. X6 için makrolar güncellenecektir ama şimdilik bir bilgim yok.

      Sil
  3. mrb kürsat bey ben corel tas dizimi islevi hakkında bi soru sorucam.6 mm büyüklügündeki bir nesneyi 3 mm dusurme esnasında yuvarlakların sayısı fazla oldugunda(500-600) tek tek boyutları kücültmek oldukca zor oluyor,bu islevi yapabılecek ve tas dizimi hakkında onerebılecegınız makrolar varmı acaba? ilgilenirseniz sevinirim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boyutları bir kerede değiştirebileceğiniz Corel TÜRK Çoklu Ölçülendirme makrosu var. Sitemizden ücretsiz edinebilirsiniz.

      Sil
  4. bukadar cabuk ve bukadar faydalı bı cvp verdıgınız ıcın cok tesekkur ederım cok ısıme yaradı bu makro tekrar tekrar tesekkur ederım

    YanıtlaSil
  5. valla bravo diyeceğim.corel i yemişsin.59 yaşındayım.coreli 3 aydır öğrendim.sen üstatsın.mail adresim;emlakhanem@hotmail.com Bilgini zevkle alırım.

    YanıtlaSil
  6. Kürşat Bey merhaba, konuyla alakalı değil ama yakın bir sorum olacak, Çok sayfalı işler çalışıyorum bende, fakat her defasında müşteriye sayfa sayfa export yapıp JPG görüntü gönderiyorum, bazen çok sayfalı işlerde çalışmadan çok export yapma daha fazla zamanımı alıyor. Bunun için bir macro yapılabilirmi acaba ? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle bir makro var: http://corelturk.blogspot.com/2008/08/oklu-sayfal-corel-dkmannda-tm-sayfalar.html

      Sil
  7. Kürşat Bey merhabalar;

    Corel Draw da acaba text aracıyla yazı yazdığımızda sığmayan yazıları bir al satıra atma özelliği var, ben bu özelliği yapaken tiremele yapmasını istiyorum yalnız türkçe tireleme desteği yok mudur ne; tireleme işlemi hatalı oluyor...

    Örneğin:
    "Corel Draw da acaba text ara-
    cıyla yazı yazdığımızda..."

    cevabı metin_54@hotmail.com adresime de atarsanız sevinirim. Saygılarımla - İyi çalışmalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW'da maalesef otomatik Türkçe tireleme özelliği bulnumuyor. Bunun için firmaya baskı yapıyoruz fakat X6'da da bu özellik gelmedi. İlerki sürümlerden umutluyuz :). Bunun dışında otomatik Türkçe tireleme için bir makro yazıyorum, bir kaç haftaya yayınlayacağım.

      Sil
  8. bıde her karakterın ofset atma macrosu ve autocatten gelen parca lınelerı tek kallemde uc uca bırlestıren macro varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her karakterin ofset atma makrosunu tam olarak anlayamadım.

      Vektörleri uçuca birleştiren bir makroya ihtiyacınız yok. Join curves özelliği bunu yapıyor.

      Sil
  9. arkadaslar cok büyük bir hata yaptım. katalog çalışmasını yaparken 900x330 mm ölçü yerine cm olarak yapmışım 30 küsür sayfadayım sayfayı küçültüyorum ama içeriklerle birlikte 900x330 mm ölçüye bozulmadan nasıl küçültme yapabilirim

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık ta Dosyayı nerden indireceğiz aynı yerde gezip duruyoz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu makronun yeni sürümü yayınlandığı için eski sürüm bağlantıları kaldırılmıştır. Yazının sonunda makronun yeni sürümü için bağlantı bulunuyor. Bu bağlantıdan açılan sayfadan indirebilirsiniz.

      Sil
  11. Ellerinize sağlık,
    Bir sorum olacak Nesting gibi bir macro varmı peki

    YanıtlaSil
  12. Selamlar. Ben bir makro yazmaya çalışıyorum. Her biri farklı ölçülerde olan onlarca çizim içinden yükseklik değeri en büyük olan objeyi seçip yükseklik değerini (misal: Boy:12cm) şeklinden mesaj olarak vermesini istiyorum. bunun kodu nasıldır yada mümkün müdür? İlginiz için şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, tabii ki mümkün ama kod konusunda yardımcı olamıyorum. İlgilenen arkadaşlar yorumlara yazarak yardımcı olabilir.

      Sil
  13. Merhabalar kolay gelsin üstadlar konu ile alakalı değil ama corel de lazer kesime gondermek icin harfleri tek tek sectıiğmiz ölçüye yerleştiriyoruz bunun bir yolu var mıdır acaba ?

    YanıtlaSil