13 Nisan 2012 Cuma

CorelDRAW X6 Yenilik: Text Properties Docker

CorelDRAW X6'nın odaklandığı nokta yeni text engine (yazı motoru) ve Styles (Stiller) olduğunu biliyoruz. Text Engine tamamen yeniden yazıldı ve CorelDRAW'a Page Layout (Sayfa Düzenleme) özellikleri eklendi. Adobe Indesign ya da QuarkXpress kadar olmasa da yeni özellikler ile gazete, dergi, katalog yapmak çok daha kolay ve verimli oluyor. Yeni yazı motoruyla ve sayfa düzenleme özelliklerini CorelTÜRK Blog Yazarı Nazmiye Gülol, Insert Palce Holder Text özelliğini tanıtarak paylaşmaya başladı. Ben de bu yazımda yeni Text Properties Docker'ı anlatacağım.

CorelDRAW X6 öncesi sürümlerde Text Docker (Yazı Paneli) çok verimli değildi ve bir çok eksiklik içeriyordu. Bu eksiklikleri gidermek için üçüncü parti Text Docker'lar kullanıyordum ve bunları da sizinle paylaşmıştım. Bu text dockerl'ları X4 kullanıcıları buradan X5 kullanıcıları ise buradan edinebilir. Biz X6 Text Docker'ı incelemeye devam edelim.
Bildiğiniz gibi X5 ve önceki sürümlerde Character ve Paragraph olmak üzere iki farklı docker bulunuyordu. Yazı karakterine ait özellikleri (font, biçim, boyut vs.) düzenlemek için Character Docker'ı, Paragraf çerçevelerini düzenlemek için (tireleme, paragraf arası boşluklar, girintiler vs.) Paragraph Docker'ı kullanıyorduk.

CorelDRAW X6'da ilk dikkat çeken özellik olarak Text menüsü altında bu iki docker'ın kaldırılmış ve yerine Text Properties adında yeni bir docker eklenmiş olduğunu göreceksiniz. Text menüsünden Text Properties'i seçtiğimizde aşağıdaki gibi Text Properties Docker açılacak.

Text Properties Docker hem Character Docker hem de Paragraph Docker özelliklerinin tamamını bir arada bulnuduruyor. Bununla da kalmıyor Bullet, Column, Dropcaps gibi normalde farklı menülerden ulaşacağımız özellikleri de barındırıyor.

CorelDRAW daki tüm text özelliklerini kontrol edebileceğiniz Text Properties Docker'da yine X6'nın yeniliği olan Renk, Opentype, Frame color gibi özellikleri de bu docker üzerinden denetleyebiliyoruz. Bunun dışında her bir karakter için Overprint Fill ve Overprint Outline denetimlerini kolayca yapabiliyoruz. Overprint kavramını ilk defa duyanlar Beyazlara Overprint başlıklı yazımı inceleyebilirler.

Text Docker'ı yukarıdan aşağıya incelersek...
Character Bölümü
Bu bölümde öncelikle font, altında font stili (italik, bold vs), hemen yan tarafında yine CorelDRAW'ın kendi özelliği olan Underline (yazının istediğiniz kısmına seçenekli şekilde çizgi yapmasını sağlar), bunun altında font boyutu (punto büyüklüğü) ve yaında da AV simgesiyle belirtilmiş olan karakter arası boşluk denetimlerini sağlayan bölüm bulunmakta.


Bunların hemen altında ise yazı dolguları (renk desen vs.), yazı arkaplanı ve altında da yazı çizgi kalınlığı ve rengini verebileceğiniz bir bölüm bulunuyor. Altında ise Change Case ve Subscript komutları var.


Hemen altında ise yeni OpenType özelliklerini tüm detaylarıyla kullanabileceğiniz bir bölüm mevcut.

Devam edelim... Yine yazı üzerine, altına, ortasına çizgiler verebileceğimiz daha detaylı bir bölüm ile bunu hemen altına karakterleri tek tek ya da toplu olarak sağa-sola, yukarı-aşağı kaydırabileceğimiz kutular ile karakterleri döndürmemizi sağlayan farklı bir kutu daha bulunuyor.


Character bölümünde son olarak Overprint Fill ve Overprint Outline'ı aktif ya da pasif yapabileceğimiz seçenekler mevcut.

Paragraph Bölümü
Burada çok detaya girmeyeceğim, Paragrafları denetleyebileceğiniz eksiksiz bir bölüm ve altında Tabs, Bullets, Dropcaps ve Tirelemeyi denetleyeceğiniz bir bölüm bulunuyor. Bu özellikler için başka hiç bir menüye ihtiyaç duymuyorsunuz.


Frame Bölümü
Burada yeni bir özellik olan Alignt To Baseline Grid'i açıp kapayabileceğiniz bir düğme, yanında düşey hizalama ve bunun yanında da paragraph Frame rengi değiştirmenizi sağlayan bir menü bulunuyor.
Son olarak en altta da Column denetimleri var. Bu denetimler ile paragraph çerçevezini sütunlara bölebilir, sütun aralıklarını ayarlayabilirsiniz.

İşte size tam anlamıyla eksiksiz bir panel. Bu panel açık olduğu sürece text işlerinizde başka hiç bir menü ya da araç çubuğuna ihtiyaç duymayacaksınız.

Son olarak bir kaç şey eklemek istiyorum. Dikkat ettiyseniz Tabs, Bullets, DropCaps, Columns gibi bazı komutların sağ taraflarında üç nokta (...) mevcut. Bu üç noktalar aslında birer düğmedir (button) ve bu düğmelere tıkladığınızda o özellikle ilgili gelişmiş bir denetim penceresi açar. Örneğin Bullets'ın sağ tarafındaki üçnokta düğmesine tıklarsanız Bullet özelliklerini değiştirebileceğiniz ayrı bir pencere açılır.

Bir de her özelliğin en sağında küçük beyaz bir kutu göreceksiniz. Bu kutuya tıklarsanız Revert to Style komutu belirecek. Yani her bir özelliği farklı farklı stillere dönüştürmenizi sağlıyor.

Şimdilik bu kadar... CorelDRAW X6 yeniliklerini tanıtmaya hız kesmeden devam edeceğim.

10 yorum:

  1. Başarılı ve yerinde bi anlatım olmuş eline sağlık sayın Kürşat Çakır, umarım tireleme konusunda bir gelişme olur da service packler yada bir sonraki sürümde karşımıza çıkar. Text Properties Docker menüsü bi önceki versiyonlara nazaran oldukça doyurucu özellikle corel ile birlikte ilustratör ve indesign kullanıcılarının yabancılık çekmeyeceği bir docker üstelik tıklamadan zaman kazandırıyor.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler... Text Properties Docker'ın en büyük özelliği tüm text işlemlerini barındırması...

    Türkçe otomatik tireleme servis paket ile geleceğini sanmıyorum. Yine başka bir bahara kaldı. Umarım Türkiye'deki satışlar daha da artar da Corel de artık Türkiye'ye yatırım yapar.

    YanıtlaSil
  3. Hocam, Türkiye'de CorelDRAW GS satışları kötü olduğundan veya korsan kullanıcı sayısının her geçen gün artmasından dolayımı Türk kullanıcılar için yatırım yapılmıyor. Eğer öyleyse yazıklar olsun diyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kime yazıklar olsun? Lisans satın almayanlara mı Corel firmasına mı?

      Sil
  4. Kurunun yanında yaşda yanıyor kısacası tek temenlim türkçe tireleme olayına bir an önce çözüm üretmeleri ve link olayını geliştirmeleri. .

    YanıtlaSil
  5. S.a Arkadaşlar ben bu x6da şuna takıldım örneğin; yazı yazarken yazdığımız yazıların üzerine gelip seçili hale getirdiğimde arka plan çok açık bi renkte fluğ mavi trami gibi bunun önceki sürümlerinde koyu renkte olduğundan takipm edebiliyorduk sorun yaşıyorum bununla ilgili düzeltmenin bi yolu varmı eskisi gibi yazıyı seçili hale getirdiğimde alt fon gri gibi??? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük bir kaç registry ayarı ile düzeltiliyor. Bulduğumda buraya eklerim.

      Sil
  6. bekliyorum kardeşim

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, Corel x6 lisanslı kullanıyorum. Yazı yazarken bir internet adresini yazdığımda örnek www.corelturk.com.tr bunun altını çizip mavi renk yapıyor.. Bunu nerden iptal ediyoruz? X4 - X5 kullanırken iptal seçeneğini bulabiliyordum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Internet Toolbar'ı açıp bağlantıları buradan silebilirsiniz.

      Sil