14 Mayıs 2012 Pazartesi

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 6 - Açılışta sayfa sayısı belirleyebilme.

CorelDRAW X6'da sayfa düzenleme özellikleri oldukça geliştirildi. Tam Opentype desteği, yeni frame modeli, alignment guides, placeholder text gibi özellikler ile daha hızlı bir şekilde gazete, dergi, katalog oluşturabiliyorsunuz. CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler serimize devam ederken yeni bir sayfa düzenleme özelliğini aktaracağım.

Bildiğiniz gibi CorelDRAW X5 ile gelen yeni bir özellik ile yeni bir dosya açarken karşımıza bir diyalog penceresi geliyor ve bu pencereden oluşturacağımız yeni dosyanın bir çok özelliğini düzenleyebiliyoruz. Detaylı bilgi için buraya bir göz atmanızı tavsiye ederim.

İşte bu yeni Create New Document penceresinde artık belgemizin kaç sayfadan oluşacağını da belirleyebiliyoruz. Örneğin 16 sayfalık bir katalog yapacaksınız. Eskiden yeni bir sayfa açıp daha sonra sayfaları elle eklemek zorunda kalıyorduk. Bu özellik ile sadece Number Of Pages bölümüne 16 yazarak 16 sayfalık yeni bir döküman oluşturabiliyoruz. Tüm ayarları yaptıktan sonra bunu Preset altına kaydedip (örneğin A4-16 sayfa katalog) daha sonra da kullanabiliyoruz.

Aslında sayfa düzenleme için ihtiyaç olan bir kaç şey de eklenebilirmiş. Örneğin Bleed (taşırma), margins (guidelines ile)... Bir sonraki sürümde bunları da beklediğimizi Corel'e iletmiş olalım.


7 yorum:

  1. Hocam çok sağolun. Bu özelliği fark etmiştik ama sizin de güzel bir dille yazmanız yeni başlayanlar için çok iyi bir özellik.

    Ayrıca bizim eksikliğini duyduğumuz şeyleri de işaret edip ( bleed vs) bu yönde corel'i uyarmanız da ayrıca teşekkürü hakkediyor.

    Bunun dışında edipsoylu'nun da dikkat çektiği sayfaları yanyana gösterme seçeneğini de bu açılışa ekleseler güzel olur. Dergi yaparken iyi oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başlangıçta facing page ayarlamasının olması gerektiğini dile getirmiştim fakat Corel'in bu bölümündeki uzmanlar bunun gerekli olmadığını söylemişlerdi. Neticede kullanıcı tecrübesi incelemesi yapıyorlar. Tabii ki ben yine bastıracağım... fakat bir tek benle olmuyor. coreldraw.com'a üye olup sizler de bu istekleri dile getirirseniz istediğimiz özelliklere kavuşabiliriz.

      Sil
  2. hehehe ingiliz'cem çin'cem den bir nebze daha iyi... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında google translate'yi bile kullanarak mesajlarını yazabilirsin Kont.

      Sil
  3. "Ben var istemek çok sayfa ekranda hoşgediniz seçmek demek. yoksa çekmek kulak. üst katlarda birini tanımak ben." diye birşey çevirir diye korkuyorum. bir portekiz sitesinde başıma geldi. adamlar güney kısımlarıyla güldüler :)

    YanıtlaSil
  4. bunun dışında, akşam adamlar bu seçeneği özellikle geri planda mı tutmaya çalışıyorlar diye düşündüm. sonuçta biraz bilindik corel kullanımına ters. belkide stabilitesine güvenmiyorlar (gerçi x5 de çok kullandım ve canımı sıkmadı)

    Bu kullanışlı özelliği bu kadar karmaşık bir şekilde gizlemelerinin sonuçta mantıklı bir nedeni olmalı. Adamlar profesyonel ve bu işe milyonlarca dolar yatırıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence saklamıyorlar fakat yumuşak bir geçiş yapmaya çalışıyorlar... Bence sert bir geçiş (ama son derece mantıklı ve stabil bir sürüm) çok daha etkili olur.

      Adamlar profesyonel, fakat CDGS projesine milyonlarca dolar ayırdıklarını zannetmiyorum :)

      Sil