16 Mayıs 2012 Çarşamba

CorelDRAW X6 Video Ders: Sayfa Mizanpajı Yapmak

Corel tarafından resmi olarak yayınlanan bu video derste CorelDRAW'da sayfalarla çalışmayı ve sayfa mizanpajı yapmayı öğreneceksiniz. 15 dakikalık bu video derste ayrıca CorelDRAW X6'nın sayfa mizanpajı ile ilgili getirdiği yeniliklere de yer verilmiş. Anlatım İngilizce olmasına rağmen görselliği ile mutlaka bir şeyler öğreneceğiniz bir ders olmuş.

13 yorum:

  1. İlginiz için teşekkür ederiz hocam, video'u seyretmeme rağmen "Insert PlaceHolder Text" içereğindeki "Lorem" ile başlayan yazıyı nasıl değiştirdiğini kavrıyamadım. Güzel bir özelliğe benziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lorem Ipsum... nasıl değiştirdi derken?

      Sil
    2. Herhangi bir text frame oluşturduktan sonra sağ tıklayıp Insert placehold text dediğimizde yazı metnini bizim için dolduruyor otomatik.
      (lorem vs ... bunla başlayan yazı içereği otomatik akıtılıyor.) onu değiştirdide onu merak etmiştim :)
      12. dakikadan itibaren başlıyor dediğim şey

      Sil
    3. Orada açıkça gösteriyor. Placeholder Text içeriği bir .rtf belgesinden alınıyor. Bu belgeye istediğin yazıyı yazıp placeholder text için kullanabilirsin.

      Sil
    4. Haklısın kürşad abi açıkca belirtilmiş ama bende ismi geçen dizinde o belge mevcut değil sanırım Trial version olduğu içindir.

      Sil
    5. Sende mevcut değilse, kendin oluştur ;)

      Sil
    6. Evet denedim oluyor çok teşekkür ederim :) Tek kusur her yaptıgımda İmporting / Pasting Text panelinin açılması oda sanırım benden kaynaklı
      en iyisini corel bilir diye gene eskisi gibi düzelttim.

      Sil
    7. Bunun da bir çözümü vardır mutlaka.

      Sil
  2. Sağolun hocam. Güzel bir referans yapmışlar.

    Pkaceholder.rtf ye bende güzel bir nazım şiiri atıp denedim. Bende de Çağlarda olduğu gibi fazladan paste penceresi ile uğraştırıyor. Bu diyaloğu bir daha gösterme desen çözülür ama bu durumda bu özellik lazım olduğunda bizi uğraştırır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-) Çalıştığımız world belgesindeki "default" yazı tipi ve puntosu CorelDRAW GS ile uymadığından olabilir. .
      (word'de default yazı tipi calibra bende)

      2-) placehold.rtf oluşturduğumuz dosya içerisindeki kaynağı (şiir vs.)
      copy - paste yaptığımız içinde olabilir.

      tam olarak araştırmadım ama benim varsayımlarım bu 2 bulgu arasında gidip geliyor :)

      Sil
  3. ben word içinden rft belgesinin tüm font ayarlarını vs yi sıfırladım. yazıları yan yana koydum.... ama sanırım yinede içinde word kodları olduğundan o pencere ekrana geliyor.

    bir txt dosyasının uzantısını .rtf olarak değiştireyim dedim (olmayacağını biliyorum da yinede denedim) doğal olarak olmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki ne yaparsanız yapın yine de o pencereyi alcaksınız arkadaşlar. Sorun rtf dosyasıyla ilgili değil gibi görünüyor. Ben de wordpad ile denedim sonuç aynı. Belki RTF nin tag'lerinden halledilebilir fakat "Lorem Ipsum..." yazısı dışarıdan alınmıyor, iç kodlara gömülü gibi duruyor ve rtf filtresini açtırmıyor.

      Video'da da uyarı penceresinin çıkmasını iptal etmiş olabilir.

      Neyse, neticede enter tuşuna basıp geebileceğiniz bir pencere :)

      Sil
  4. Lorem Inpus'un koda gömüldüğü aşikar zaten.... ayrı bir dosya olsa herhalde aynı dizinde olurdu....

    görüntüde dediğiniz gibi uyarı penceresi iptal edilmiş gibi duruyor. yukarıda dediğim gibi bizde o dialog penceresini iptal edersek fazladan enter'a basmaya gerek kalmaz ama daha sonra o seçeneğe ihtiyaç olunca uğraştırır...

    YanıtlaSil