2 Haziran 2012 Cumartesi

CorelDRAW X6 ilk güncelleme yolda: X6.1

CorelDRAW Graphics Suite X6 Mart 2012'de piyasaya sürüldüğünden bu yana kullanıcılar çok farklı yorumlar yaptılar. Kimi çok beğendi (benim gibi) kimi çok fazla sorun yaşadı, kimileriyse X6'yı kullanamadı bile... Hatalar her ne kadar CorelDRAW GS'den de kaynaklansa da bir çoğu da kullanıcı konfigüarsyonuna bağlı olarak gündeme geldi. CorelDRAW GS'nin ilk yayınlanan sürümlerinde bir çok hata olduğu aşikar... Bunu önceki sürümler için de belirtmiştim. Fakat ekip hızlı çalışarak ilk Hizmet Paketi (Service Pack) ile hataların çok büyük bir kısmını gideriyor, yazılım kararlı hale geliyor. CorelDRAW GS X6 için yorum yapmak ilk yamadan sonra çok daha doğru olacak.

Ve CorelDRAW GS X6 'nın ilk yamasından haberler gelmeye başladı. Resmi kaynaklı habere göre 2012 yaz'ının sonuna doğru ilk yama yayınlanacak. Corel firması X6 sürümü ile bir çok değişiklik yapmıştı. Bu değişiklik güncelleme sistemine de yansımış. Bundan böyle Service Pack adını artık duymayacağız. Bunun yerine "Update 1", belki de arkasından Update 2, 3... gibi ibarelerle karşılaşacağız. Bunun asıl sebebi daha önce X5 servis paketleriyle yapılan güncellemelerden kaynaklanıyor. X5 servis paketleriyle sadece hatalar düzeltilmemiş, bir kaç yeni özellik getirilmiş ve iyileştirmeler de yapılmıştı. İşte bu nedenle Update 1 çok daha fazla şey vaat ediyor. Yani hata düzeltmenin dışında yeni özelliklere de bu ücretsiz güncellemeyle sahip olacağız. Şimdilik bu özelliklerin neler olduğunu söyleyemem fakat Update 1 hakkında biraz bilgi vereyim.

• CDGS X6 64 bit sürümünde tarama ile ilgili olan sorunlar düzeltilecek. Sorun hakkında detaylı bilgiyi daha önce vermiştim.
• CDGS X6.1 artık tüm Photoshop Plug-in'lerini destekleyecek. Özellikle 64 bit sürümüyle gündeme gelen EyeCandy yazılımlarına tam destek verilecek.
• X6.1'de VBA ve VSTA tam Opentype özellikleri destekleyecek.
• CorelDRAW GS X6.1 tamamen denenmiş, onaylanmış ilk Windows 8 destekli sürüm olacak. Windows 8 ile uyumlu olmak için X6.1 kullanmanız gerekecek.

X6.1 çıktığında ilk olarak buradan duyuracağım... Umarım tüm CorelDRAW GS kullanıcılarını tatmin eden bir güncelleme olur.

Tüm CorelDRAW GS güncellemelerinin bir arada bulunduğu Yamalar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

14 yorum:

  1. Kürşat Bey Cusomazation/Commands/Text te Horizontal Text (Soldan sağa) ve Vertical Text (Yukarıdan aşağıya) seçenekleri var. Benim önerim bir üçüncüsünün eklenmesi. "Aşağıdan yukarıya" doğru. Ctrl+. ve Ctrl+, le bazen bu görevi yerine getiriyoruz ancak özellikle tablolarda aşağıdan yukarı yazdırmakta sıkıntı çıkarıyor. Bu sorun X4, 5 ve 6 da da var. İkinci olarak yukarıda saydığım simgeleri menü çubuğuna eklemek istediğimizde eklenmiyor. Denerseniz görürsünüz. Bunları Corel'e bildirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet, customization olayı bir sorun ve iletildi. Tablolarda aşağıdan yukarıya doğru yazı yazabilirsin. Şöyle ki: Vertical text yaptıktan sonra Pick tool'u seçip CTRL ile birlikte hücreye tıkla. Sadece hücre seçilmiş olacak. Hücreyi 90 derece döndür. Bu kadar.

      Sil
    2. Kurşat Hocam dediğinzi X4 ve X5'te yaptım sonuç olumsuz. Çünkü derece seçeneği aktif olmuyor. X5'te özellikle Vertical text yaptığımda bazı arızalar verdi (aşağıdan yukarı doğru yazsın diye birkaç kere fazladan bastığımda yazıyı hücrenin dışına atıyor ve yazıyı göstermiyor.) Benim önerim Vertical text gibi yeni bir sekme olursa sorun çözümlenir.

      Sil
    3. O kadar çok önerimiz var ki... Keşke hespini gerçekleştirebilseler.

      Derece (Rotate) seçeneği aktif olmaz. Transform Docker'ı açıp buradan Rotate bölümünü seçerseniz döndürme işlevini buradan gerçekleştiebilirsiniz.

      Sil
    4. Kürşat Hocam dediğiniz yöntem X4 ve X5'te uygulanamıyor. Derece (Rotate)aktif olmuyor. X6'da denedik, olumlu sonuç aldık. Teşekkürler.
      Ama benim görüşüm önceki mesajımda da belirttiğim gibi ayrı bir sekmenin olması. Çünkü diğer programlarda bu seçenek var.

      Sil
    5. Evet X6 öncesi sürümlerde çalışmıyor. Bu da gizli bir yenilik...

      Öneriniz çok yerinde, bunu coreldraw.com daki forumlarda da dile getirirseniz sonraki sürüm için uygulanabilir bir yenilik olabilir.

      Sil
    6. Mehmet bey, bu önerinizi corel firmasına ya da Eti Bilgisayar'a mail atarsanız sonuç elde etme şansımız olur.

      Sil
  2. X6 için bir sp'i pardon bir update'i sabırsızlıkla bekleyenlerdenim. umarım dediğiniz gibi 3 ay sonra değil de daha kısa sürede çıkar.

    Yazdıklarınıza bakacak olursak, yeni sürüm X6.5 olacak gibi :)

    Umarım şu performans sorununu çözerler. Photoshop plug'in desteği ise süper bir yenilik. Hatırı sayılır bir PS Plug'in arşivim var. bunları Corel'de kullanmak süper olurdu... (sanırım Photo-paint'ten bahsediyoruz Draw'da zor olurdu :) )

    Haberlerinizi bekliyoruz hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Update 1'in daha kısa sürede gelmesini ben de isterim fakat tercihim mümkün olduğunca geç yayınlanması :)... Ne kadar geç çıkarsa o kadar düzgün olur...

      PS pluginlerinden bir kısmı hem PP hem de CorelDRAW'da zaten kullanılabiliyordu. Bakınız: http://corelturk.blogspot.com/2009/05/av-bros-page-curl-22-coreldraw-plugin.html

      fakat Update 1 ile 64 bit pluginler için tam destek de gelmiş oldu. Hatırı sayılır plugin arşivini de deneyip tecrübelerini bizimle paylaşırsan memnun olurum.

      Sil
  3. denerim hocam.... hele bir gelsin ..

    YanıtlaSil
  4. Güzel Paylaşımın için Teşekkürler.. Hocam

    YanıtlaSil
  5. 32 bit için tarayıcı desteği tam olarak ne zman yayınlanacak acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 32 Bit'te tarayıcı sorunu olmaması gerek fakat ilk yama 2012 yaz sonuna doğru yayınlanacak.

      Sil
  6. CorelDRAW X5 Türkçe kullanan varmı ?

    YanıtlaSil