12 Mart 2019 Salı

CorelDRAW 1989-2019... 30.yıl.....

Bundan tam 30 yıl önce masaüstü yayıncılık sektörüne yeni bir oyuncu girdi. Sadece 2 yazılımcı ile geliştirilen CorelDRAW 30 yıl boyunca Corel firmasının lokomotif ürünü olmaya devam ediyor. Ve bu gün 21. sürüm olan CorelDRAW 2019 yayınlandı.

Her zaman olduğu gibi CorelTÜRK farkıyla daha önceden biraz ön bilgi paylaşmıştım. Şimdi de Türkiye'de ilk olan bu makaleyi yayınlıyorum. CorelDRAW'ın 30. yılına yakışır bir sürüm olmuş mu olmamış mı birlikte bakalım...

Önümüzdeki günlerde her bir yeniliği detaylı olarak kaleme alacağım. Şimdilik başlıklar halinde yeni özelliklere kısaca değinelim.



CorelDRAW ve macOS
Bu sürümün en büyük özelliği 17 yıl aradan sonra macOS için native olarak yani emülatör, sanal makine olmadan doğrudan macOS sürümü olarak yayınlanmış olması. Evet CorelDRAW artık Apple Macintosh bilgisayarlarda kullanılabilecek. CorelDRAW 2019 macOS sürümü Sierra, High Sierra ve Mojave işletim sistemlerinde çalışabilecek ve en son macOS sürümü olan Mojave'nin tüm özelliklerinden faydalanabilecek. Örneğin koyu arayüz gibi.

Ayrıca CorelDRAW MacBook Pro bilgisayarlarda bulunan Touch Bar desteğine de sahip. Bu da kullanımı kolaylaştıran bir deneyim sağlıyor.


Corel, macOS tarafında yeni kullanıcıları hedeflemiş gibi görünüyor. CorelDRAW arayüzü çok daha anlaşılır bir şekilde yeniden yapılandırılmış, neredeyse tüm diyalog pencereleri elden geçirilmiş. Ayarlar penceresi ise bir kaç parçaya bölünmüş. Bu özellikler uzman CorelDRAW kullanıcılarının pek hoşuna gitmeyebilir... Ayrıca uyumluluk bakımından macOS sürümünde yapılan tüm yenilikler ve değişiklikler Windows sürümünde de yapılmış. Değişiklikleri ve konuyu önümüzdeki günlerde detaylı bir şekilde ele alacağım.

Non-Destructive Bitmap Effects
Bana göre Corel DRAW 2019'un ikinci büyük yeniliği Non-Destructive Bitmap Effects. Yani bozulmayan, sonradan tekrar düzenlenebilir bitmap efektleri. Bildiğiniz gibi CorelDRAW ve CorelPhotoPaint'te bir çok bitmap efekti bulunuyor. Mesela Blur (fluluk) efektini ele alalım. Bir bitmap nesneye, ya da daha geçerli bir tabirle bir fotoğrafa Blur efekti verdiğinizde ve belgeyi kaydedip, kapatıp tekrar açtığınızda artık bu efekti tekrar düzenleyemeyiz ve geri alamayız. Görselimizin orijinali de yok olmuş olur. Yeni özellik sayesinde artık bu efektleri istediğimiz gibi tekrar tekrar düzenleyebilir, iptal edebiliriz. Bunu Envelope efekti gibi düşünün. İstediğimiz gibi istediğimiz bir nesneyi eğip bükebiliyoruz ve sonra tekrar tekrar düzenleyebiliyoruz ve nesnede hiç bir bozulma olmuyor. Envelope efektini CorelDRAW2018'de bitmap nesnelere de uygulayabiliyorduk...

Non-Destructive Bitmap Effects harika bir yeni özellik. Bu özelliği daha da harika kılan şey ise vektör nesnelere de uygulanabiliyor olması. Evet yanlış okumadınız, vektör nesnelere bitmap efektleri verip bu efektleri dilediğimiz gibi düzenleyebiliyoruz. Önümüzdeki günlerde daha detaylı inceleyeceğim. CorelDRAW 2019 Non-Destructive Bitmap Effects videosunda yenilikleri görebilirsiniz.

Object Manager, şimdiki adıyla Objects
Diğer bir güzel özellik ise Object Manager'in (artık adı sadece Objects) yenilenmiş olması. Nesneleri, katmanları ve sayfaları sıralı halde görebildiğimiz bu panelde artık nesnelerin kendi görüntüleri mevcut. Her bir nesne kendi görüntüsünü küçük birer simge olarak gösteriyor. Nesne görünümlerini küçültüp büyütebiliyoruz, nesne isimlerinde arama yapabiliyoruz. Sadece seçtiğimiz katmanı tel çerçeve / ızgara (Wireframe) olarak gösterebiliyoruz. Fakat Page Sorter View şeklinde sayfaların ön izlemesi gibi beklediğim özellikler maalesef yok. Belki kullanıcılar daha fazla istekte bulunursa sonraki sürümlerde eklenebilir.

CorelPHOT-PAINT'te de Objects Docker'ın yenilendiğini belirtmeliyim. CorelDRAW 2019 Objects videosunda kısaca yenilikleri görebilirsiniz.

Geliştirilmiş Piksel Tabanlı Çalışma
CorelDRAW X5 ile gelen pixel görünmüler ve pixellerle çalışmayı destekleyen özellikler Corel 2019'da güncellendi. Bir çok hata giderildi ve daha doğru sonuçlar veren yeni özellikler eklendi. CorelDRAW 2019 Pixel Based Workflow videosunda kısaca yenilikleri görebilirsiniz.

PDF/X-4 desteği
CorelDRAW artık PDF/X-4 destekliyor. PDF/X-4 en yeni PDF baskı standartlarından biridir ve endüstriyel olarak oldukça fazla kullanılır. Bu standardın Corel'e gelmesi baskı teknolojileri kısmındaki bir eksikliğini gidermiş oldu.

Arayüz yenilikleri
Başta da bahsettiğimi gibi macOS uyumluluğu ve daha anlaşılabilir olması için CorelDRAW 2019'un tüm diyalog pencereleri elden geçirildi. İlk başta garip gelebilir fakat dikkatli incelediğinizde daha anlaşılır olduğunu, hatta eski pencerelerde bazı simgelerin üzerinde açıklama olmadığı için belki de bunların ne işe yaradıklarını bilmediğinizi fark edeceksiniz. Ayrıca Docker isimleri (macOS tarafında Inspector) oldukça kısaltılmış ve sadeleştirilmiş. Sadece Docker isimleri değil kullanılan uzun terimlerin bir çoğu bu şekilde kısaltılmış.

Fakat en önemli gelişme Find and Replace ve Print Merge özellilerinin artık sıralı bir pencere değil de (sonraki düğmesine tıklaya tıklaya oluşturulan veri) bir Docker haline gelmiş olması. Wizard (sihirbaz) mantığından çıkan bu özelliklerin kullanımı da oldukça kolaylaşmış.

İçerik (Clipart, fotoğraf, dolgu, font, tepmplate vs...)
CorelDRAW'ı uzun zamandır kullanıyorsanız Clipart kitaplarını çok iyi hatırlarsınız. Zaten CorelDRAW'ı CorelDRAW yapan en önemli şeylerden biri bu Clipart, font (özellikle Türkçe olması itibariyle), fotoğraf, dolgular vs idi. CorelDRAW X5'e kadar basılı bir katalog ile birlikte gelirdi. Sonraki sürümlerde ise sadece yükleme DVD'si ile ve hatta son bir kaç sürümdür sadece indirilebilir dosyalar şeklinde gelmeye başlamıştı. Bu sürümde ise tüm içeriği tamamen "Get More" yani "Daha Fazla Al" penceresine entegre etmişler. Yine ücretsiz tüm içeriği paketler şeklinde buradan indirip içerik izleyicisinden kontrol edebilir ve ücretli içerikleri de aynı yerden satın alabilirsiniz. Gerçi Türkiye şartlarına göre fiyatlar çok yüksek. Ücretsiz seçenekler varken 15-20 tane vektörel simgeye kimse 13 € (yaklaşık 80 TL) vermek istemez.

Performans 
CorelDRAW2019 bir önceki sürüm olan 2018'de yaşanan bir çok performans sorununu çözmüşe benziyor. Detayları paylaşacağım.

Corel Font Manager 2019 
Tüm bu yeniliklerden Corel Font Manager da nasibini almış. Arayüz daha anlaşılır bir hal almış ve performans artırılmış.


CorelDRAW.app
Artık CorelDRAW'ı online kullanabileceğiz (mi acaba?)... Online kullandığımız program CorelDRAW'olmayabilir fakat herhangi bir browser (chrome, firefox, safari, edge...) bulut üzerinde CDR belgeleri oluşturup sonra bunları masaüstü bilgisayarınızdaki CorelDRAW uygulamasında açmak iyi bir deneyim olabilir. Detayları önümüzdeki günlerde ele alacağım şimdilik bu video size fikir verebilir.

Gizli Yenilikler
Corel her zaman bir kaç gizli yeniliği dile getirmez ki bunlar benim en çok sevdiğim durumlardır. Yeni gizli özellikleri önümüzdeki günlerde paylaşacağım.

AfterShot 3 HDR
CorelDRAW Graphics Suite 2019 ile birlikte RAW işleme yazılımı AfterShot 3 HDR sürümüne ücretsiz sahip oluyorsunuz. Hem Windows hem de macOS tarafında "Get More" bölümünden indirebilirsiniz.

CorelDRAW 2019 macOS sürümü, daha kullanıcı dostu açıklayıcı arayüzü, her yerden online çalışabilmesi gibi önemli yenilikleriyle yeni bir sayfa açmışa benziyor. Bu sürüm de yine her zaman olduğu gibi bir çok deneyimli kullanıcı için hayal kırıklığı olabilir. Belki de daha sevindirici olacak. Denemeden bilemeyiz. CorelDRAW2019 deneme sürümünü buradan indirip 15 gün boyunca kısıtlamasız olarak deneyebilirsiniz.

Lütfen yorumlarda fikirlerinizi belirtin, beğendiğiniz ve beğenmediğiniz yönleri yazın. Mutluluklarınızı ya da öfkenizi paylaşabilirsiniz ama lütfen küfür etmeyin :) Hadi durmayın indirin ve kullanın...

20 yorum:

  1. Mutlu yıllar Corel :)
    Yeni sürüm bir çok özellik getiriyor anlaşılan. İlerleyen günlerde hep birlikte deneyimleyip göreceğiz.
    Ara umarım çok değiştirmemişlerdir. Sürekli kullandığımız için otonom olmuş takıntılarım var. Hızlı hızlı çalışıyoruz. En ufak bir değişiklik bile bizi/beni rahatsız edebiliyor. Şimdi menülerde kaybolmayız inşallah.

    Non-Destructive Bitmap Effects iyi düşünülmüş bir özellik. PS da benzeri özelliği çok kullanırım. Umarım sistemi yavaşlatmaz.

    2018 den beri Font Manager artık elim ayağım oldu. Çok ama çok güzel çalışıyor. Geliştirmelere dikkatli bakacağım.

    Videolara fırsat bulup bakmaya çalışacağım.
    Teşekkürler Corel teşekkürler Kürşad hocam.

    YanıtlaSil
  2. Videolardan gördüğüm üzere; Objects'e (Eski Object Manager'a) eklenen özellikler güzelmiş. Özellikle wire frame.
    Nesnenin ön izlemesinden şüphelerim var. Sistem performansını kötü yönde etkileyebilir. Kapatılabiliyor mu?

    YanıtlaSil
  3. Kürşad bey, satın alma, abonelik vs. bu sürümde nasıl olacak?
    Mesela ben yıllık abonelik sistemideyim, gelen tüm yenilikleri ücretsiz alabiliyorum. Aboneliğimin bitmesine de 2 ay kadar var. Şimdi ben bu sürümü doğrudan ücretsiz alabiliyor muyum?

    YanıtlaSil
  4. örnek bir videoda izledim. Basit bir yazı üzerine bitmap efektleri kullanıyor. Merak ettiğim şu: Bu yazılar daha sonra değişebiliyor mu? Mesela fontu veya yazı ekleme. Öyleyse bu efektlerden bir kütüphane yapılabilir demektir. Onun için ayrı bir sistem var mı yoksa kendimiz bir sayfaya mı alacağı onu öğrenmek istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı okuduysanız NDFX bölümünde detaylıca açıklamaya çalışmıştım. Evet bitmap efekti verdiğiniz herhangi bir bitmap ya da vektör nesne (yazı da dahil) üzerinde tüm efektleri değiştirebilirsiniz. Bu efektlerden bir Stil yaratıp bu stilleri de dilerseniz belge ile birlikte kaydedebilirsiniz.

      Sil
  5. programı yani corel2019 u her açıp kapatmamda bazı ayarlar sıfırlanılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hatalar geliştirici ekip tarafından biliniyor, ilk güncellemede düzelmesini bekliyoruz.

      Sil
  6. Merhabalar, bir problem hakkında yardımlarınızı talep ediyorum. Bilgisayarımda X8 kurulu iken ayrıca deneme amaçlı 2019 versiyonu indirdim ve herhangi bir şekilde tasarım dosyası açmadan, tasarım oluşturmadan, kısacası programı dahi kullanmadan 1-2 gün sonra bilgisayardan kaldırdım. Ancak daha önceden X8 olarak çalıştığım dosyaları açmak isterken yüksek versiyon uyarısı alıyorum. Konuyla ilgili yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek versiyon hatası aldığınız belgelerden birini gönderir misiniz?

      Sil
  7. 30 yıl olmuş. arayüzü daha basit ve kullanıcı dostu olmalı.

    YanıtlaSil
  8. İyi günler,
    CorelDraw'in önceki versiyonlarda sayfanın dışında kalan nesneleri diğer sayfalara geçtiğimizde görebiliyorduk. 2019 da ise örnek iki sayfalı bir dosyanız var. 1. sayfanın kenarına bir resim bıraktınız sayfa ile hiç bağlantısı olmayan bir noktaya, ikinci sayfaya geçtiğinizde bu resmi göremiyorsunuz. Bazen tasarımlarda bir listenin resmini bırakıp dizgi yapıyorduk. Şimdi yapamıyoruz. Bu konuda çözüm bulan var mı?

    YanıtlaSil
  9. Her sayfada görünmesini istediğiniz nesneyi Objects Dockers'ından desktop'a taşıyın.
    https://i.hizliresim.com/zjNbvB.png

    YanıtlaSil
  10. sayfa dışındaki nesneleri gösteremiyoruz söylenen ayarlara girdik ama çözülmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorunu destek.eti.com.tr adresinde bir bildirim açarak sorarsanız detaylı incelenmesi için yardımcı olabilirim.

      Sil
  11. iyi günler ben eski versiyonlarda dockers altındaki "Fillet/Scallop/Chamfer" seçeneğini bulamıyorum kaldırılmış mı yoksa farklı isimle başka menü altına mı alındı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Panelin (Docker) adı Corners olarak kısaltıldı.

      Sil
  12. MERHABA 2019 CORELDE MACRONUN YERİNİ BULAMIYORUM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu önceki sürümlerde ele alan bir makalemiz mevcut.
      https://corelturk.blogspot.com/2016/05/coreldraw-x8-ve-kayip-gms-klasoru.html

      Sil