27 Mayıs 2008 Salı

Çalışma sayfasına dolgu vermek

CorelDRAW'da çalışma sayfası çalışma alanının içinde verdiğiniz ölçüde belirlenir. Sayfa ayarları Options penceresindeki Page bölümünden ayarlanır. Sayfa ayarlarına girmenin birkaç yolu vardır.

1- Tools menüsünden Options'u seçin. Options penceresi açılacak, burada soldaki sütundan Document'in altından Page'i seçin.
2- Layout menüsünden Page Setup'ı seçin.
3- Çalışma sayfasının herhangi bir kenarına çift tıklayın.

Sayfa ayarlarında karşılıklı sayfa görünümü, şablon sayfa kaydetmek gibi birçok özellik bulunmaktadır. Sayfa ayarlarında bir de Background bölümü vardır. Background ayarlarına hızlı erişim için Layout menüsünden Page Background'u seçebilirsiniz.
Background sayfaya nesne tanımlı olmayan bir arkaplan atar. Bu arkaplan bir nesne gibi davranmadığı için Pick tool ile seçilemez ve tasarım sırasında zemin kullanırken rahatsız etmez. Sayfa arkaplanı sayfa ölçüsünü, oryantasyonunu değiştirseniz bile aynı kalacaktır ve çalışmanıza eklediğiniz her sayfada olacaktır.

Background ayarları varsayılan olarak No Background şeklindedir. Burada Solid; renk, Bitmap ise desen olarak arkaplan yaratmanızı sağlar. Solid seçeneğini seçerseniz CorelDRAW'da kullandığımız renk iletişim penceresi ile CorelDRAW'ın tanımladığı her rengi (Pantone gibi özel paletler de dahil) arkaplan olarak tanımlayabilirsiniz.
Bitmap'i seçerseniz harddiskinizdeki herhangi bir görseli (bunlar da CorelDRAW'a import edebileceğiniz tüm bitmap formatlarıdır) arkaplan olarak kullanabilirsiniz. Bitmap size ile desenin büyüklüğünü ayarlayabilirsiniz ki bu da desen sayfaya döşendiği zaman göstereceği yerleşim etkisini ayarlamanıza yardımcı olur.

Son olarak Print and Export Background seçeneğini kapatırsanız arkaplanı dışa aktarmaz ya da yazdırmayabilirsiniz.

8 yorum:

  1. bunlar çok güzel bilgiler tşk.ederim

    YanıtlaSil
  2. merhabalar, corel'da çok yeniyim sitenizi ilgiyle okuyup takip ediyorum. benim size bir sorum olacaktı. ben çok sayfalı bir çalışmada, her sayfaya ayrı ayrı background atamak istiyorum fakat yapamıyorum. layout tan ayarladığım arkaplan bütün sayfalara uyarlanıyor:( bunu yapabilmemin bir yolu var mıdır. yardımcı olursanız minnettar kalacağım.

    YanıtlaSil
  3. Bu yazıdaki özellikle her sayfaya ayrı bir zemin veremezsiniz. Fakat her bir sayfa için ayrı bir zemin katmanı açıp bu katmana zeminleri yerleştirip katmanı kilitleyerek aynı etkiyi alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. bu kadar kapsamlı bir programda her sayfa için ayrı background atamanın kısa yolunun sayfa ayarlarında olacağını düşünmüş ama bulamamıştım. yanıtınız için çok çok teşekkür ederim. çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1998 yılından beri corel kullanan bir grafikerim..merak eden arkadaşlara bir tavsiyem var...corel draw ı defterinizi kullanır gibi kullanın çok daha çabuk öğreneceksiniz ve zevk alacaksınız...

      Sil
    2. yaklaşık 20 yıldır corel draw kullanıyorum..bütüm çizimlerimi resimlerimi grafik tasarımlarımı ve teknik çizimlerimi corel de yapıyorum..değerli arkadaşlarıma önerim corel i defteriniz gibi kullanın hem daha çabuk öğrenecek hemde inanılmaz zevk alacaksınız..hadi başlayın çızıktırmaya...

      Sil
  5. Merhaba F8'e basıp yazı alanı açtığımda arka plan çıkıyor. Arka planı nasıl kaldırabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni belge varsayılan ayarlarını değiştirmişsiniz. Bunu düzeltmeniz gerekiyor. Ya da CorelDRAW'ı fabrika ayarlarına döndürün.

      Sil