21 Temmuz 2009 Salı

CorelTÜRK Offset Path 2.0

Kısa bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Yaz döneminin tam ortasında olduğumuz şu günlerde internette dolaşmak yerine plajlarda dolaşmayı tercih ettiğimiz için katılımların sayısı az da olsa düşüş gösteriyor. Fakat buna rağmen Corel Corp'ta büyük ihtimalle hummalı bir çalışma var. CorelDRAW'ın yeni sürümünü Eylül-Ekim aylarına yetiştirmeye çalışıyorlar gibi geliyor bana. Gerçi X4 sürümü gayet stabil ama yeni özelliklerin eklenmesi gerekiyor. Özellikle Seperation Preview gibi bir özelliğin mutlaka CorelDRAW'a entegre edilmesi gerekiyor. Bu özellikler kadar olmasa da ben de bildiğiniz gibi ufak tefek makrolarla çözüm üretmeye çalışıyorum.

CT_Offset Path 1.0 makrosu gerçekten büyük ilgi gördü ve makro hakkında çok sayıda CorelTÜRK Blog müdaviminden fikir ve eleştiri geldi. Bunları değerlendirip makromuzun yeni sürümünü tamamladım.


CT_Offset Path 2.0

Yeni sürümde temel olarak 2 yeni özellik var. Bunlardan biri CorelDRAW'ın Contour Effect sıkıntısını çözebilecek cinsten. Bildğiniz gibi CorelDRAW bir kaç sürüm önce Contour efektinde köşelerle ilgili bir değişime gitmiş, pek de iyi olmamıştı. Contour efektinde köşeler sadece Mitered (sivri) olarak oluşturuluyor. CT_Offset Path 2.0 bu handikapın önüne geçerek farklı köşe seçenekleri sunuyor.

CT_Offset Path 2.0 temel olarak 4 farklı köşe tipi sunuyor. Şekilde de görüleceği üzere Bevel, Offset Bevel, Round ve Mitered Bevel adlarında 4 farklı köşe şekillerinden birini seçebilirsiniz.



Farklı köşe şekli özelliklerini kullanarak farklı etkiler yaratabilirsiniz.
Normal şartlarda CorelDRAW'da gerçekleştiremeyeceğiniz köşe şekillerini CT_Offset Path 2.0 ile yapabilirsiniz.

İkinci yenilik ise eksi (-) değer verilebilmesi. Önceki sürümde içeriye doğru daraltma gerçekleştirilemiyordu. Yeni sürümde ise artık eksi değer vererek içeriye doğru daraltma yapabilirsiniz.
Eksi değer verirken de farklı köşe şekillerini kullanabilirsiniz. Eğer verdiğiniz değer bir şekil oluşturamayacak kadar büyük ise bir hata mesajı ile karşılaşacaksınız.

CT_Offset Path 2.0 makrosunu buradan indirebilirsiniz. Kurulum ve kullanımla ilgili detaylı bilgi indireceğiniz zip dosyasının içinde bulunuyor.

CT_Offset Path makrosu sizlerden gelen istekler doğrultusunda geliştirildi ve yine gelen istekler doğrultusunda geliştirilmeye devam edecek. CorelTÜRK Blog makroları tamamen ücretsizdir. Güle güle kullanın.

24 yorum:

  1. onrozcn, istediğin gibi olmuş mu :)

    YanıtlaSil
  2. evet olmus (: , hatta istedigimden fazlasıda mevcut, fakat kose sitllerinin isimlerini türkçe yazsanız daha güzel olmazmıydı ?

    YanıtlaSil
  3. CorelDRAW kendi içinde bu isimleri kullanıyor diye değiştirmedim. Olabilir tabi. İsimler için önerin var mı?

    YanıtlaSil
  4. eline sağlık kursad bir yenilik daha.

    YanıtlaSil
  5. elinize sağlık, kullanışlı bir makro olmuş.

    YanıtlaSil
  6. eline sağlık bencede iyi bi macro devamını bekliyoruz. Her zaman daha iyiye seni rubumuzda görmek isteriz bu arada beni eklersen sevinirim. sorucozum@hotmail.com

    YanıtlaSil
  7. Soru Çözüm, bana cakir.kursad@gmail.com adreinden ulaşabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. please translate macros to universal english too

    best regards

    from portugal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We started translate with CT_RGB2CMYK Bitmaps 3.7

      Sil
  9. Hi Adsız (unnamed), thank you for interesting my macros. I will tranlsateing my macros to english few weeks later.

    YanıtlaSil
  10. please translate macros to english

    :)

    YanıtlaSil
  11. teşekkürler. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Freehand programındaki gibi power clip yapılmış bir contur u genişletebiliyor muyuz?
    2. contur olmadan, power clips bozmadan?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette... Powerclip nesnesini seçip makroyu çalıştırabilirsiniz. "Orijinali koru" seçeneği seçilmiş olmalıdır.

      Sil
    2. Kürşad Bey Merhaba,
      Bu macroda dışarı contur atıyor... Power clipli yapılmış bir çerçeveyi clipi bozmadan 2-3 mm dışarı taşırmamın bir yolu var mı?

      Sil
    3. Anladım demek istediğinizi. Powerclip'i genişletmek gibi bir özellik yok. Bu işlemi yapmak için bir kaç adım gerekiyor.

      1. Kontür işlemini Contour Effect ya da daha kolay yapmak için Offset Path makrosu ile yapın.
      2. Powerclip olan nesneyi bozmadan yeni çizimin içine powerclip yapın.
      3. Yeni powerclip nesnesinin içine girip, eski powerclip nesnesini seçip powerclipi bozun ve powerclip nesnesini/çizimini silin.

      Sizin bahsettiğiniz kadar pratik olmasa da en kolay yolu bu gibi görünüyor. Ayrıca bahsettiğiniz özelliğin Corel yazılım ekibine iletildiğini de belirtmeliyim. Belki sonraki sürümde bu özelliğe sahip olabiliriz.

      Sil
  13. BU SAYFA NEDEN KOPYALANAMIYOR.BİLGİ KOPYALAMAK KÖTÜ BİR ŞEYMİ.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek hırsızlığının önüne geçmek için böyle bir önlem almak zorunda kaldık. Yazıyla ilgili bir talebiniz varsa lütfen corelturk@gmail.com adresinden bilgi isteyiniz.

      Sil
  14. COREL 12 kullanmaktayım. Dedikleriniz aynısını yapıyorum objeyi seçtikten sonra değerleri giriyorum ve ''Compile error in hidden module : CTOffsetPath '' hatası alıyorum ve kapanıyor komut. Yardımcı olabilirmiisniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW 12 sürümü 2004 yılında yayınlanmış çok eski bir sürümdür. Bu nedenle yazılım uyumsuzluğu sorunu yaşıyorsunuz. Tavsiyem son sürümü kullanmanız yönünde olacaktır.

      Sil
  15. Corel 12 kullanmaktayım. Yazılanları tek tek yapıyorum ve objeyi seçiyorum değerleri giriyorum. '' Compile error in hidden module: CTOffsetPath '' hatası alıyorum ve modul kapanıyor. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  16. Çok işime yarayacak bir makro. Teşekkürler

    YanıtlaSil