31 Mayıs 2013 Cuma

CorelDRAW çökmelerini ve dosya kayıplarını önlemenin yolları.

CorelDRAW’da yaşanan en kötü sorunlardan biri CorelDRAW’ın bazen dosyalarınızı kaydederken bir daha açılamayacak duruma getirmesidir. Diyelim ki CorelDRAW’da bir çalışma yaptınız, biraz da yüklü olduğunu düşünelim, hani şu kaydederken bekleten cinsten. Çalışmanız bitti ve CDR dosyanızı kaydedeceksiniz. Save ya da Save as ile dosyanızı kaydediyorsunuz, işlem çubuğu (progress bar) dolmaya başladı… Birden, aniden CorelDRAW hiçbir hata mesajı vermeden kapandı… Kaydetme işleminiz belki bitti, belki de yarım kaldı… Hadi bittiğini ve CorelDRAW’ın o sırada kapandığını düşünelim. Dosyanızı tekrar açmaya çalıştığınızda içi boş bir doküman ile karşılaşıyorsunuz. Dosyanızın büyüklüğünü kontrol ettiğinizde doğru sonuçları görüyorsunuz. Hiç açılamayan dosyanızın büyüklüğü yüzlerce megabyte olabilir ve neticede dosyanızı kaybediyorsunuz... Corel dosyası açılmıyor, ve açmaya çalıştığınızda ya bir hata mesajı alıyor ya da sadece boş bir sayfa ile karşılaşıyorsanız dosyalarınızı kurtarmak için bir kaç seçenek var...

Corel DRAW dosyanızı kurtarmak için

1- İlk bakacağımız yer: Eğer etkin ise (ki değiştirmediyseniz kurulumda etkindir), Auto-backup dosyasına bakın. CorelDRAW bir yedek alabildiyse zaten programı tekrar başlattığınızda bir mesaj ile size son çalışılan dosyayı kurtarmak isteyip istemediğinizi soracak ve en son alınan yedek açılacaktır.
Otomatik alınmış yedekler (siz değiştirmediyseniz) Windows'un geçici klasörü olan TEMP klasöründe bulunur.

Temp klasörünün bilgisayarınızdaki yeri: C:\Users\kullanıcı adı\AppData\Local\Temp.

Fakat Temp klasörü o kadar çok dosya içerebilir ki, bazen .tmp uzantısıyla kaydedilmiş yedek dosyalarınızı bulmakta zorlanabilirsiniz  Bunun önüne geçmek için ise CorelDRAW'ın otomatik yedekler için kullanacağı klasörü değiştirebilirsiniz. Örneğin masa üstünde "Corel Yedekler" adında bir klasör açıp bu klasörü CorelDRAW'a tanıtabilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Workspace>Save bölümünden "Specific Folder" seçeneğini aktif hale getirip Browse düğmesine basarak açılacak olan pencereden kendi özel klasörünüzü seçebilirsiniz.
Böylece bir çökme anında ilk bakacağınız yer bu özel klasör olacaktır ve buradaki tüm dosyalar program çökmeden önce en son kaydedilen .cdr dosyalarınız olacaktır.

2- Make Back-up on save özelliği etkin ise (ki bu da kurulumda etkin olarak gelir) dosyanızı kaydettiğiniz klasörde Backup_of_Dosyaadı.cdr adında bir dosya bulacaksınız. Bu durum dosyanızı ikinci kez kaydettiğinizde ortaya çıkar. Yani dosyayı ilk defa kaydediyorsanız Backup_of…cdr dosyası oluşturulmaz. Eğer varsa bu dosyayı açabilirsiniz fakat bu dosya son çalışmalarınızı içermez, önceki kaydedilmiş halini içerir. Yani bir dosyayla çalışıp dosyayı kaydettiğiniz andaki haline ilk hali diyecek olursak, sonraki kaydettiğinizde Backup_of…cdr dosyası bu ilk halinde olacaktır.

3- CorelTÜRK’ü takip ediyorsanız CorelDRAW’ın dosya yapısının X4 ile değiştiğini biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için burada detaylı bir anlatımı mevcut. Özetlersek X4 sürümünden sonra CDR dosyaları aslında birer sıkıştırılmış dosya (.zip) olarak oluşturuluyor. Sorunlu dosyanın uzantısını .zip olarak değiştirin ve Winzip ya da farklı bir uygulamayla .zip dosyasını açın. Content klasöründeki riff.cdr dosyasın CorelDRAW’da açmayı deneyin. CorelDRAW X6’da dosya yapısı yeniden değiştirildiği için bu işlemi gerçekleştiremezsiniz.

4- CorelTÜRK Blog müdavimlerinin bileceği bir dosya kurtarma yazılımını deneyebilirsiniz. CDRFind adındaki bu yazılıma küçük bir ücret karşılığında sahip olabilirsiniz. CDR dosyaları için özel olarak üretilmiş bu programla CDR dosyalarınızı, en azından dosyanın içindeki text, Bitmap, vektör gibi nesneleri ayrı ayrı kurtarma şansınız olabilir. CDRFind ile ilgili detaylı anlatımı buradabulabilirsiniz.

Bozulmuş CorelDRAW dosyalarını kurtarma ihtimali maalesef çok düşük. Bu nedenle CorelDRAW’ın dosyaları bozmaması için de birkaç şey var ve mutlaka yapılmalı. Dosya kurtarmak için uğraşmak yerine corel dosyalarını bozmamak için yapılacak birkaç değişiklik ve izlenecek birkaç yol çok daha doğru olacaktır. Anlatacağım ayarları yaparsanız dosya kayıplarını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Bu güne kadar (1994 yılından beri) CorelDRAW’da yaşadığım dosya bozulma sorunları iki elin parmaklarını geçmez.

CorelDRAW dosyalarının bozulmaması için neler yapmalıyım


Güncelleme 29.07.2023, Okuduğunuz makalenin yazıldığı tarih üzerinden çok zaman geçti. Bazı konular hala geçerliliğini korusa da CorelDRAW, İşletim sistemleri ve donanımlardaki gelişmeden dolayı bazı noktaları güncellemek okurlarımızın zaman kaybını engellemek için önemlidir.

Kısaca değinecek olursam bu güncellemeyi yaptığım tarih itibariyle CorelDRAW 24'üncü (hatta aslında beklenene göre 25 fakat yeni sürüm numarası 24.3) sürümüne yükselmiştir. Yeni sürümlerde dosya kayıpları çok ama çok az yaşanmaktadır. 2 GB üstünde dosyalar oluşturabilir ve bu dosyalarla çalışabilirsiniz. Tabii performans için yine bolca RAM ve işlemci gücüne ihtiyacınız olacak.

Tüm bu tavsiyeleri yerine getirmenize rağmen yine de sorun yaşıyorsanız, yorumlarda ya da sohbet bölümünde yazın. Ya da doğrudan Corel Türkiye teknik desteğe ulaşın. Teknik destek alabilmeniz için son 4 sürümden birine sahip olmanız gerektiğini de belirtmeliyim.

1- Her fırsatta söylediğim gibi MUTLAKA AMA MUTLAKA CORELDRAW’IN YAYINLANMIŞ TÜM YAMALARINI YÜKLEYİN. Bu yamalar ister service pack (hizmet paketi), ister Hotfix (hızlı düzeltme), ister de Update (güncelleme) olsun hepsini yükleyin. CorelDRAW X5 için 3 adet Service Pack ve 4 adet hotfix yayınlanmış durumda. X6 için ise şimdilik 3 adet Update ve 2 adet Hotfix yayınlandı. CorelDARW yamalarını sürekli güncel tuttuğum ve tüm detaylarını, indirme bağlantılarını yayınladığım YAMALAR sayfasını takip ederek güncel kalabilirsiniz.


2- Çok büyük dosyalarla çalışmamaya gayret edin: Örneğin 2 gb’lik dosyalar oluşturmayın. CorelDRAW X6 kullanıyorsanız dosya büyüklüklerinden kaynaklana sorunlar daha da azalabilir. Çünkü CorelDRAW X6 doğal 64 bit desteği sağlıyor.  Hatta Windows tarafında 64 bit desteği sağlayan ilk masa üstü yayıncılık yazılımı CorelDRAW X6’dır. CorelDRAW satın aldıysanız 32 ya da 64 bit kurulum için endişelenmeniz gerekmiyor. DVD den kurulumda işletim sisteminizi kontrol ediyor ve işletim sisteminiz 32 bit ise 32 bitlik sürümü, 64 bit ise 64 bitlik sürümünü yüklüyor. Deneme sürümü için ise 32 bit ve 64 bit lik sürümleri ayrı ayrı sunuluyor.

3- Daha çok bellek kullanın: RAM’inizi mümkün olduğunca yüksek tutun. 32 bit Windows işletim sistemlerinin adresleyebileceği en fazla bellek miktarı 4 gb tır. Siz bilgisayarınıza 4 gb’tan daha fazla bellek taksanız bile windows ve programlarınız 4 gb ın üzerini göremeyecekler ve fazla belleği kullanamayacaklar. Bu nedenle 64 bit bir Windows sürümü kullanmanız gerekecek. Bununla da bitmiyor tabii ki. Belleğiniz ne kadar büyük olursa olsun, işletim sisteminiz 64 bit bile olsa programlarınız 32 bir ise yine 4 gb üzerinde bellek kullanamazlar. Bu nedenle burada yine CorelDRAW X6 64 bit devreye giriyor. 64 bit CorelDRAW mümkün olduğunca fazla bellek kullanır. Örneğin 400 mb’lık bir CDR dosyasını 32 bitlik bir Corel sürümünde açarsanız bellekte kaplayacağı alan 600-700 mb’ı geçmeyecektir. 64 bitlik CorelDRAW X6’da ise durum çok değişecek ve bellekte 2-3 gb, belki de daha fazla yer kaplayacaktır. Bu bir sorun gibi görünse de aslında hızlı çalışmak açısından faydalıdır. 32 bitlik CorelDRAW’da 600-700 mb’lık bir bellek tüketimi olurken geri kalan bilgiler tamamen sabit diskten okunur. 64 bit Corel’de ise neredeyse tüm veriler belleğe yazılır ve yine neredeyse tamamen bellekten çalışılır. Böylece sabit diskten veri okunmayacağı ya da en az miktarda okunacağı için sabit diskin hız sınırına takılmadan çalışmanızı yapabileceksiniz. Bu durumda da bellek miktarı çok önemli bir hal alıyor. 4 gb artık günümüz uygulamaları için minimum miktar olarak kabul edilse de 64 bit CorelDRAW X6 için en az 8 gb belleğiniz olmalı. Fakat ben 16 gb ve üstünü kesinlikle tavsiye ediyorum.

4- Sabit diskinizi iyileştirin: Sabit disk, bilgisayarınızın en yavaş parçasıdır ve mekanik olduğu için sorun yaşanma ihtimali her zaman yüksektir. Mekanik, döner parçalardan oluşan bir sabit disk yerine Solid State Disc (SSD) kullanmanızı tavsiye ederim. Fiyatları yavaş yavaş alınabilir seviyelere inen SSD’ler mekanik parçalara sahip olmadığı için (çok hızlı çalışan flash bellekler gibi düşünün) hata oranları sabit disklere göre çok daha düşük ve hızları sabit disklerden katbekat yüksektir.

SSD’lere ayıracak bir bütçeniz yoksa kendini kanıtlamış markaları kullanın. Özellikle WD (Western Digital) marka diskler kendini kanıtlamış ve farklı kullanımlar için farklı modeller sunan bir firmadır. Yıllardır sabit disk markasının önemli olmadığını düşünüp birçok disk bozduktan sonra tercihimi WD’den yana kullanmaya başladım. Topladığım masaüstü makinelerde, değiştirdiğim laptop disklerinde, kullandığım NAS sürücülerde WD’nin bu işler için yapılmış farklı modellerini kullanıyorum.

Sabit diskinizi yenileseniz de yenilemeseniz de mutlaka defragmantasyon (disk birleştirme) işlemini mutlaka ara sıra gerçekleştirin. Bunun için windows’un disk birleştiricisini kullanacağınız gibi Defragler, Puran Defrag ve JKDefragyazılımlarını da kullanabilirsiniz. Defrag işleminin SSD'lerde preformansı çok fazla etkilemeyeceğini de belirtmeliyim.

5- Ağ üzerinden dosya kaydetmeyin: Çalıştığınız dosyalar başka bir bilgisayarda kayıtlı ise ağ üzerinden dosyaları açıp üzerinde çalışıp kaydetmemeye özen gösterin. Sağlıklı çalışmanız açısından dosyalarınızı sisteminizin kurulduğu sabit disk bölümünde (genelde C: olur) tutun. Çalışmanız bittikten sonra arşive ya da başka bir bilgisayara taşıyabilirsiniz.

6- Arka plan görevlerini kapatın: CorelDRAW X5 ile birlikte yine bir ilki yapmış ve arka plan görevlerini eklemiştir. Arka plan görevleri en çok kaydetme, yazdırma ve export işlemlerinde işe yarıyor. Konuyla ilgili detaylı bir anlatımı buradan okuyabilirsiniz, ben kısaca değineceğim…

CorelDRAW X5’te ilk defa görücüye çıkan bu özellik X6’da daha da geliştirildi. Şöyle ki; dosya kaydetme işlemi sırasında bu işlem arka planda gerçekleşirken siz çalışmanıza devam edebilirsiniz. Yani eski sürümlerdeki gibi dosya kaydedilirken beklemenize gerek kalmaz. Aynı şey export ya da yazdırma işlemi için de geçerlidir. Bundan yıllar önce CorelDRAW’dan bir Postscript dosya yazdırırken dakikalarca beklediğimiz için bir kahve molası bile verebiliyorduk. Günümüzde bilgisayar sistemlerinin hızlanmasının üzerine bir de arka plan işlemleri eklenince kaytaracak hiçbir vaktimiz kalmadı. İşin şakası bir yana, bu özellik o kadar etkili ki, aynı anda dosyanızı kaydederken exportlayabilir, pdf çıkartabilir ve yazdırabilirsiniz. Tüm bu işlemler devam ederken de CorelDRAW’da çalışmalarınıza devam edebilirsiniz. Hatta farklı dosyalar bile açıp üzerinde çalışmaya devam edebilirsiniz.
Konumuzun bununla ne ilgisi var dediğinizi duyar gibiyim. Aslına çok ilgisi var. Çünkü dosya kaybetme sorunlarının çok büyük kısmı arka plan kayıt işlemi sırasında gerçekleşmektedir. Arka plan görevlerini ve hizmetlerini kapatırsanız büyük ölçüde ya da tamamen dosya kayıplarının önüne geçebilirsiniz. CorelDRAW X6’da Options>Global bölümünden Enable Background Tasks seçeneğinin işaretini kaldırarak arka plan görevlerini iptal edebilirsiniz. Tabi bu durumda arka plan görevlerinin nimetlerinden faydalanamazsınız. Seçim sizin.

7- Güncel sürüm ve güncel işletim sistemi kullanın: 

8- Teknik destek alın: Tüm bu yazılanları uygulamanıza rağmen hala sorun yaşıyorsanız destek@eti.com.tr adresine sorununuzu anlatan bir e-posta göndererek 7/24 ücretsiz destek alabileceğinizi de belirteyim. Sadece çökmelerle ilgili değil, Corel ürünleriyle ilgili her türlü sorunuzu sorabileceğiniz ve sorunlarınıza çözüm bulabileceğiniz bir teknik destek ekibi mutlaka size yardımcı olacaktır.

71 yorum:

  1. çok teşekkürler hocam. aydınlatıcı bir makale olmuş.

    evde SSD kullanan biri olarak ssd'leri kesinlikle tavsiye ederim. Düşündüğünüzden fazla bir şekilde performansı etkiliyor. Sayılarla örnek vereyim normal fiziksel diskler sata/pata max 100mb/sn civarında yazar okur. oda çok iyi ise. SSD ler ise 500mb/sn hızına kolayca çıkarlar.

    SSD tavsiyesi. MB başına oldukça maliyetlidir. 250gb bir ssd fiyatına bir tb diski rahatça alırsınız. bu sebeple bazı alışkanlıklarınızı değiştirmek gerekiyor. SSD kullanıyorsanız her haltı C sürücünde tutmayın. Her programı C sürücüsüne kurmayın. Masaüstünüz dosya dolu olmasın. C ye sisteminizi kurun. Corel'inizi Photoshop gibi önemli dosyalarınızı kurun. diğer ıvır zıvırlar diğer fiziksel diskinizde olsun. ucuz diye 64gb lık SSD almayın. Performansı 128gb'ın 1/3 kadarfilandır. en düşük 128gb filan alın 250gb tavsiyemdir. işi ssd tavsiyesine çevirmeyeyim. uzatmadan hocam'a tekrar teşekkür edeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olabiliyorsam memnun olurum. Bahsettiğin gibi SSD kapasitesi büyüdükçe performansı artıyor. Şu anda 250 gb modeller fiyat/performans açısından oldukça iyi.

      Sil
    2. Hocam merhaba, x6 kurdum laptobumda çalışan program işyerimde ki bilgisayarımda çalışmıyor. Forum sitelerinde ki bir çok şeyi yaptım. Dep'ten uyumluluga kadar fakat sorun geçmedi. Windows çalışmayı durdurdu diyip programı kapatıyor. Yardımcı olabilir misiniz ?

      Sil
    3. Fatih, CorelDRAW X6 oldukça eski bir sürüm ve güncel işletim sistemleriyle ve hatta uyumlu olan işletim sistemlerinin yeni güncellemeleriyle sorun yaşaman normal. Sorunun incelenmesi için seni resmi destek birimine yönlendirmek isterdim fakat Lisanslı bir kopyaya sahip olsan bile resmi destek de alamazsın. CorelDRAW için sadece son 3 sürüm destek veriliyor. Tavsiyem 2019 sürümünü son güncellemeleriyle birlikte Windows 10 üzerinde kullanman yönünde olacak.

      Sil
  2. Merhaba Kürşad hocam teşekkürler bilgiler için.
    Dosya bozulması benimde özelliklte X5 kullanırken çok yaşadığım bir sorundu. X6 da biraz daha azaldı gibi.

    Ben 64 bit windows ve 32 bit cd x6 kullanıyorum.
    64 bit kullandığım zaman diğer programları ve windows'un çalışmasını yavaşlatacak kadar çok ram kullanıyor.
    Bu yüzden de 32 bit kullanıyorum. 10 gb ram var bilgisayarda.

    Selamlar,
    Mehmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet,

      CorelDRAW her yeni sürümde çökme sorunlarını azaltıyor. X6 64 bit kullanıyorsanız ve tüm yamaları da yüklediyseniz çökme sorunlarını en aza indirmişsiniz demektir.

      Daha önce de belirttiğim gibi 64 bit CorelDRAW çok fazla RAM tüketiyor fakat bir o kadar da performans artışı sağlıyor.

      8 GB'lık bir makinede RAM tüketimi rahatsız edici seviyelerde değil aslında fakat daha rahat çalışabilmeniz için 16 gb idealdir. RAM fiyatları da artık eskisi gibi değil. Onlar da düşüyor.

      Sil
  3. 10gb ram varsa karışık kuruşuk ram kullanıyor ve tüm slotları doldurmuşsunuz demektir. Windows'un efektif çalışması için aynı tür ve kapasitede ram kullanmanızı tavsiye ederim. yani 2x8gb yada 4x4gb gibi aynı marka ram kombinasyonlarını kullanın derim. eski OverClock'çulardan olduğumdan ram'in üretim bantına kadar dikkat ederek alırım. ama siz o kadar kasmayın tabi. Normalde tüm slotları da doldurmayı tavsiye etmiyorum. en ideali 2x8 lik bir kit olacaktır. 10gb gibi bir ram çorbası (4-4-2/2-2-2-4/1-1-4-4 artık neyse) stabilite için iyi değildir. elimdeki fazladan 2x2gb'ı sırf bu yüzden sistemime takmıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Kürşad Bey, bu site bizim için çok çok önemli. Buradaki tüm arkadaşların güzel paylaşımlarını okuyup her yeni bir şeyler öğrendiğimde buna katkısı olanlara çok çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  5. merhaba arkadaşar... çok ciddi bir sorunum var lütfen bana yardımcı olurmusunuz?

    Corel X4 de 68 sayfalık bir dergi yaptım sabah geldiğimde dosya açılmadı ne kendi ne backup nede tempte dosya var hata vermiyor dosya direk boş sayfa açılıyor. ayrıca dosya boyutu 2,77 gb görünüyor yani içi de dolu ne yaptıysam açamıyorum ve dergiyi bugun teslim etmem gerekiyorr....

    YanıtlaSil
  6. evett cdrfind de açılmada hata veriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. adımda riff dosyasını çıkarıp coreldraw'a açmayı denediniz ve sonuç alamadıysanız maalesef yapacak bir şey yok.

      Sil
  7. merhaba kürşat diske format atıldı ama dosyaları kurtardık boyutları normal olmasına rağmen açılmıyor sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dosya kurtarma yazılımlarıyla dosyalarınızı kurtardıysanız sadece CDR uzantılı olanlarda değil bir çok türde bu problemi yaşayabilirsiniz. CDR uzantısını ZIP ile değiştirip açmayı deneyin.

      Sil
  8. mrb kürşat hocam pcye format attım ve bugün pcyi açtığımda kaydetme yazdırma ve bi çok özelliğini kullanamıyorum acil yardım şimdiden tşk ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullandığınız yazılım yasal bir kopya değil gibi görünüyor. Yasal bir kopya kullanıyorsanız elinizdeki seri numarasıyla sistemde yüklü olan programın seri numarasını karşılaştırın. Seri numarası uymuyorsa programı kaldırıp gerçek seri numarasıyla yükleme yapın.

      Sil
  9. corel x4 kullanıyorum fakat pdf formatında dosyayı kaydederken program otomatik olarak kendini kapatıyor hiçbirşekilde pdf dosya kaydedemiyorum bunun sebebi ney olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. X4 güncelleştirmelerini yapmış mıydınız?

      Sil
    2. tüm güncellemeleri tamam hiçbir eksiği yok şirkette diğer bilgisayarlarda herhangi bir sıkıntı yok fakat benim ve bir arkadaşımın bilgisayarında bu şekilde sorun yaşıyoruz

      Sil
    3. İşletim sisteminiz nedir?

      Sil
    4. Windows i7 işletim sistemi
      birde detay olarak belirtmek isterim pdf dosyalarını sayfa sayfa kaydederken 3-4 sayfa kaydediyorum devam ettiğimde direk kapatıyor kendini
      pdf kayıt bölümündeki settings bölümünde kitleniyor.
      çalışmalarım 10 sayfadan oluşuyor ve hepsini ayrı ayrı sayfalarda pdf kaydetmem gerekiyor fakat program 3-4. sayfadan sonra buna izin vermiyor.
      kendini direk kapatıyor.

      Sil
    5. CorelDRAW X4 Windows 7 üzerinde stabil çalışmaz.

      Sil
    6. şimdi 8 yüklüyorum umarım olur..
      ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

      Sil
    7. 8'den kastınız Windows 8 ise söylemek istediğimi yanlış anlamışsınız. CorelDRAW X4 Windows XP ile uyumludur.

      Sil
    8. Windows 8 de çalışan makinalarda hiç sıkıntı olmuyor bu yüzden 8 i yüklüyorum.

      Sil
    9. şimdi yüklendi ve hiçbir sorun olmadı sıkıntısız çalışıyor .

      Sil
    10. Güle güle kullanın... Umarım başka sorunla karşılaşmazsınız :)

      Sil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Hocam merhabalar I7 8 gb ram 240 gb ssd disk 8 gb ram win 7 64 bit işletim sistemli bir makina aldım bilgisayarıma kayıtlı bağzı corel dosyalarını açmak istediğimde windows çalışmayı durdurdu hatası alıyorum bağzı dosyları sorun suz açabiliyorum fontlarıda yükledim ama olmadı yardımlarınızı rica ederim.çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW'ın son sürümünü kullanmanızı ve tüm güncellemeleri yapmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  12. Merhabalar bu sorunun güncel versiyon ile alakası bulunmamaktadır. X7 versiyonunuda yükleseniz aynı hatayı alacaksınız.C:\Program Files\Corel\Corel Graphics 12 Programs klasörünün altında kodak.dll dosyasının güncel versiyonunu internetten indirip varolan dosya ile değiştirdiğinizde sorun giderilecektir.Aynı sorun bir müşterimde olmuştu win hata kodlarını okuyarak sorunun buradan kaynaklandığını tespit ettik.bilginize.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat, ek bilgi için teşekkürler fakat "windows çalışmayı durdurdu" hatası çok kapsamlı bir hatadır. Genel çökmeler her etmene bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve şu anda güncel sürüm dışında hiç bir sürüm için hata düzeltmesi yapılmamaktadır. Bu nedenle son sürümü kullanmak ve en önemlisi güncelleştirmelerini yapmak bir çok hatayı giderecektir.

      Sil
  13. merhabalar corel x7 kullanıyorum dosyayı kaydediyorum masaüstüne kaydoluyor ama masaüstünde görünüyor arama butonundan dosyayı arıyorum bulunuyor fakat kısayol olarak görünüyor bunun sebebi ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim o kadar çalışmam gitti:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir bilgiyi ilk defa duyuyorum. Başka bir yere kaydetmediğinizden emin misiniz? Ağ üzerinden başka bir bilgisayar gibi?

      Sil
  14. merhabalar ben corel x7 kullanıyorum dosyayı kaydediyorum masaüstüne kaydoluyor ama masaüstünde görünmüyor başlat aramalar yapıyorum dosya ismini girdiğim zaman dosya kısayol olarak karşıma çıkıyor bunun neden, ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim birsürü dosyam gitti bu yüzden

    YanıtlaSil
  15. selamlar
    corel x7 kullanıyorum folyo kesim makinasına iş gönderdiğimde çoğu zaman corel kapanıyor birkaç denemeden sonra düzeliyor.yardımcı olabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  16. corel x7 de % 99 a gelince durduruldu diyor her 2 yapışımdan 1 inde bu hata geliyor ne yapmalıyım

    İ7 16 ram win10 64 bit kullanıyorum

    YanıtlaSil
  17. merhaba ben corel x6 kullanıyorum. bir çalışma yaptım ve kaydettim daha sonra bu çalışmayı açmaya çalıştığımda hata verdi. çalışmamı kurtara bilirmiyim. bilen ayrıntılı bir şekilde yazsın lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CDRFind deneyebilirsiniz ama kurtarılabilme ihtimali biraz düşük. X6 tüm güncelleştirmelerini yapmış mıydınız?

      Sil
  18. x8 de program açılıyor ama yeni çalışma sayfası veya yaptığım çalışmayı açamıyorum... imleç yükleniyor işareti kalıyor sadece

    YanıtlaSil
  19. Corel x8 başlatmada oturum açma işlemini nasıl iptal edicez her seferinde şifre soruyor :) internet bağlantısını kesmekten sürekli gına geldi modemle akraba olucaz yakında :)))

    YanıtlaSil
  20. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi bir defaya mahsus girmeniz yeterli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gültekin sanırsam crack li kullanıyor programı

      Sil
    2. Crackli kullanılıyorsa yapacak bir şey yok maalesef.

      Sil
  21. merhaba hocam
    ben corel i deneme yüklettim şuan 110 sayfalık katalog yapıyorum
    ancak kaydet butonu sabahtan berı aktif değil hiç bi şekilde kaydedemiyorum bilgisayarın c dosyası full dolu ondan olabilir mi acaba?
    tools options save olayını da yaptım onu hiç kaydetmiyor sabahtan beri yaptığım işler duruyo öylece en son sabah kayıt yapmış suan akşam saat 6 napabilirim niye olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sorununuzun iki sebebi olabilir. Birincisi deneme süresi bitmiştir. Bu durumda Kaydet, Yazdır gibi komutların hepsi pasif olmuştur ve maalesef yapılacak bir şey yok.

      İkincisi ise belgeyi otomatik kaydetme orasında ya da siz kaydederken işlem askıya alınmış olabilir. Bu durumda CDR export etmeyi deneyebilirsiniz. CDR export yapılamazsa PDF gibi başka seçenekleri de deneyebilirsiniz.

      Sil
    2. hocam bütün tuşlar hepsi aktif . kapattım dün şuan açtım işlem yapabiliyorum kaydetme aktif oldu bi çizim yaptım kaydettim katalog uzerınde ancak hala kayıt yenılenmedı dünde kaldı kayıt kapatsam gene kapatamıyorum ancak ctrl delete ile görev yöneticisinden kapatabiliyorum. export cdr komutu yok pdf için save as te çalışmıyor pasif anlamadım sorunu

      Sil
    3. CorelDRAW'ın hangi sürümünü kullanıyorsunuz? Tüm güncelleştirmelerini yaptınız mı?

      Sil
  22. bAKIN Şuan mesela canı istedi kayıt yaptı böyle arada takılıyo işte

    YanıtlaSil
  23. x3 kulanıyorum yanlışlıkla açışta biyere tıkladım açtımda new from template diye bi yer geliyor düzeltemedim yardımcı olabilicek varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. X3 çok eski bir sürüm olduğu için test sistemlerimde kurulu değil. Fakat ayarları güncel sürümlerle aynı olmalı. Bu durumda Tools menüsünden Options komutuyla Options penceresini açın ve General bölümüne gelin. Burada On CorelDRAW X3 Start-up listesinden Start New Document ya da ne kullanmak istiyorsanız onu seçin.

      Sil
  24. corel draw 12 kullanıyorum win10 da programı açtıgımda imleç sürekli dönüyor ve program donuyor acaba corel 12nin win10 desteği yokmu bana corel ravede lazım olduğu için mecburen corel 12 yi indirdim yardımcı olursanız sevinirim tesekkurler...

    YanıtlaSil
  25. merhaba ben corel draw 12 kullanıyorum win10 işletim sistemim program açıldığında mavi imleç sürekli dönüyor yada bembeyaz bir görüntü hiçbir fonksiyonları kullanamıyorum bana corel rave animasyon programıda acil lazım oldugu için mecburen corel12 indirip kullanıyorum acaba win10 desteği olmayabilirmi hiç dikkkat etmedim kolay gelsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CorelDRAW 12 2004 yılında piyasaya sürülmüş. Windows 10 ise 2015... yani arada 11 yıl gibi bilişim sektörü için çok çok uzun bir zaman var. Doğal olarak Windoews 10 desteği CorelDRAW 12'de mevcut değil. Bazı ayarlamalarla çalıştırılabilmesi mümkün olabilir. Garantili yöntem ise Windows XP kullanmak olacak.

      Sil
  26. WordPress ile ilgili önemli güvenlik önlemlerinden biri de dosya düzenleme işlemini tamamen FTP üzerinden sağlanmasıdır. Bunun için de yönetim paneli üzerinden özellikle php dosyalarının kontrolünün engellenmesi gerekiyor. Bu yazımda WordPress Yönetim Panelinde Dosya Düzenlemeyi Kaldırma konusuna bakacağız.
    https://www.dogushan.com/wordpress-yonetim-panelinde-dosya-duzenlemeyi-kaldirma/

    YanıtlaSil
  27. kürşad bey merhaba ben bir iş yerinde corel de çizim yapıyorum,şimdi bilgisayar sistemini yenileyeceğiz donma,kaydederken kapanma,efectli çalışırken ve font çoğaldıkça açılmada zorlanma yaşamadan çalışabileceğim kalitede orta halli ne tavsiye edersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      CorelDRAW 2017 ve 2018 gerçek anlamda çok kararlı çalışan ve çökmelerin ciddi anlamda en aza indirildiği sürümler... Öncelikle mümkünse son sürüm kullanmanızı hatta abonelik alarak her yıl çıkan sürüme güncelleme yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü artık sürümler iki yılda bir değil yılda bir yayınlanıyor ve ikinci bir güncelleme yerine yeni sürüm çıkmış oluyor.

      Donanım olarak piyasada bulabileceğiniz 7. nesil i7 işlemci, bolca ram (32 gb tavsiye ederim), mutlaka bir SSD (sata ya da nvme fark etmez) ve tabii ki Windows 10 işletim sistemi tavsiye ederim. Ekran kartı almanıza gerek yok (şimdilik), işlemcinin üzerinde gelen grafik yongası rahatlıkla işinizi görecektir.

      Sil
  28. Kürşad bey merhaba. Dün Corelde çalışma yaptım 12mb lık bir sticker için. Bugün yazdırmaya gittiğim yerde dosya açıldı fakat içi bomboş new blank şeklindeydi. Eve geldim tekrardan dosyayı kendi bilgisayarımda açtım bende de boş sayfa gözüküyor sebebi nedir ve bunu nasıl düzeltebilirm başka yedeğim yok çok madurum yardımlarınızı bekliyorum @Kürşad Çakır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, sorunun detaylı incelenebilmesi için destek.eti.com.tr adresinde bir destek talebi oluşturun.

      Sil
  29. merhaba win7 64 bit üzerinde corel x3 kullanıyorum yalnız zoom in zoom aut yaparken aşırı donmalar oluyor dosya açarken çizimlerin yerin değiştirirken hiç bi sorun yok ama zoom in zoom aut yaparken sanki çok eski bir bilgisayarmış gibi hareket ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayarınız çok eski değil ama CorelDRAW sürümü oldukça eski. Windows ve sürücü güncellemeleri benzer hatalara sebep olabilir. Windows 10 64 bit işletim sistemi ve CorelDRAW'ın son sürümünü kullanmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  30. merhaba hocam corel draw dosyam açılıyor ama içinde hiçbişey yok yani boyutu 1.5 gb olaak gözüküyor ama içinde boş bi sayfa var diğer dosyalrın hepsini açıyor ama bunu açmıyor neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi sürümü kullanıyorsunuz?

      Sil
    2. sürüm 2020 hocam kendi dosyam bilgisayar dondu ve kaydedip kapatmak zorunda kaldım ama 4 gundur çalışıyorum ve dün o şekilde yaptı suan 4 gundur çalıştıgım hiç bişey yok

      Sil
    3. Kurtarması imkansız olabilir. Destek.eti.com.tr adresinden destek alırsanız dosyayı inceleyebilirim.

      Sil
  31. ya hocam gerçekten teşekkür ederim... Basitce anlatmasaymışsınız hiçbirşekilde anlayamıycagım bir sorunu sayenizde günlerimi vermeden çözdüm.
    Temp olayı gerçekten kolaylık.. Hakkınız ödenmez.

    YanıtlaSil
  32. corel 2021 kullanıyoruz. ram 16gb i5 9.nesil ssd harddiskimiz var. resim dosyalarında çalışıyor iken corel belli bir süre sonra makinayı kilitliyor ve sistem cevap vermiyor ekran sapıtıyor en son reset atıyoruz. sistemimiz de network ortak dosylar üzerinden dosyaları açıyoruz gız 70 megabit hızda. bu konuda nasıl bir yol izlenmeli .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde ağ üzerinden dosya açıp kaydetme işlerinde benzer sorunlar yaşanabiliyor. Güncellemelerin tamamının yapılıp yapılmadığını kontrol edin. Ayrıca 2022 deneme sürümü kurup bir süre bununla çalışın, belki yeni sürümde bu tarz stabilite sorunları çözülmüş olarbilir.

      Sil