24 Nisan 2008 Perşembe

CorelDRAW X4 Yenilik 16 (Yeni CDR dosya biçimi)

CorelDRAW X4 yenilikleri içinde bahsedilmese de birçok yeniliğin temelini ve sonucunu oluşturan bir yenilik de yeni .cdr dosya biçimidir. Corel DRAW 14. sürümünde yeni dosya biçimlerine destek veriyor. Fakat bunların arasında kendi formatı olan .cdr dosya biçiminin yapısı bir hayli değiştirilmiş.

Corel firması WinZip ortaklığından sonra birçok programına zip modülünü entegre etmeye başladı. CorelDRAW X4 ile yaratacağınız .CDR dosyaları aslında gerçek anlamda birer sıkıştırılmış klasördür. Daha doğrusu bir .ZIP belgesidir. Dosya uzantısını .zip olarak değiştirip dosyayı açarsanız içinde Content ve Metadata adında iki klasör ve links adında da bir XML belgesi göreceksiniz. Asıl .CDR dosyaysı Content klasörünün içindedir. Metadata klasörü de dökümanla ilgili bilgileri taşıyan dosyaları barındırır. Bildiğiniz gibi Corel X4 Windows Vista ile tam uyumlu hale getirilmişti. Yüksek çözünürlükte thumbnailler (.cdr dosyasının küçük önizleme resimleri), işletim sisteminin arma motoru için kullanılacak etiketler ve bunlar gibi entegrasyon için yapılan yenilikler metadata klasörü içindeki veriler tarafından sağlanıyor.
Yukarıdaki şekilde yeni cdr dosyasının yapısını görebilirsiniz.

Metadata klasörünün içinde thumbnail klasörü haricindeki metadata.xml dosyası Document Properties ile erişilecek bilgileri ve işletim sistemi sırasında arma yaparken erişilecek bilgileri barındırıyor. Textinfo.xml ise döküman içinde bulunan textleri barındırıyor. Arama yaparken bu dosyalar dikkate alındığı için arama hızlı ve daha verimli oluyor. Corel XML kaynağını Xmetal'den alıyor.

Zip dosyası olması yeni .cdr dosya biçiminin dosya boyutuna çok fazla bir yük getirmiyor. Ayrıca sıkıştırma işlemi en hızlıda yapıldığı için (Bunu CorelDRAW'ın içine gömülü bir zip modülü gerçekleştiriyor) dosyaları açarken ya da kaydederken süre konusunda da dezavantajı gözükmüyor.

CorelDRAW'da eski sürümlerden beri dosyaları kaydederken sıkıştırma seçeneği mevcut. X4 sürümünde dosya her durumda sıkıştırıldığı için bu seçeneği aktif ya da pasif yapmanız birşeyi değiştirmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder