16 Nisan 2008 Çarşamba

Aynı renkteki nesneleri bir kerede seçmek (Same Color Select)

Adobe illustrator'ün en kullanışlı özelliklerinden biri Select Same... dir. Bir nesneyi seçer ve sonra Select Same Fill Color'a tıklarsanız dökümandaki aynı dolguya (renk'e) sahip tüm nesneleri aynı anda seçmiş olursunuz. Freehand'de ise Find and Replace özelliği oldukça gelişmiştir. CorelDRAW'ın Find and Replace özelliği aynı özellikteki nesnelerin seçimi için çok esnek olmasa da döküman denetimini tamamen kullanıcıya bırakması konusunda rakipsizdir. Örneğin find and replace ile uygulanan efektleri, RGB ya da diğer renk uzayındaki Bitmapleri, Lensleri vb. aratıp bulabilirsiniz.

CorelDRAW renk ve dolgu yönetimi konusunda kendine göre güzel alternatifler oluşturmuştur. Özellikle Freehand'deki Swatches paneli gibi kullanılan Color Styles Docker'irenk denetimini kolaylaştırmıştır. Color Styles'ın en önemli özelliği farklı parametrelerde bir rengin tintlerini oluşturmasıdır.

Aynı renkteki nesneleri aynı anda seçmek sıradan bir özellik olsa da küçük bir corel makrosu ile tint veya sensitivity olarak adlandırılan birbirine yakın renklerin aynı anda seçimi yapılabilir.


Woxxom'un Same Color Select Makrosu
Same Color Select makrosu aslında wx_tools'un bir bileşenidir. Makroyu sistemnize yükledikten ve bir de CorelDRAW'da buton oluşturduktan sonra makroyu çalıştırın ve kalabalık bir nesne topluluğunun olduğu çalışmanız içinden bir nesne seçin. Same Color Select diyalog penceresinden Fill butonuna tıklarsanız seçtiğiniz nesne ile aynı renkteki nesneleri aynı anda seçebilirsniz. Bunlara grup içindekiler dahil, powerclip içindekiler hariçtir. Outline butonuna tıklarsanız outline'ı seçtiğiniz nesne ile aynı olan nesneleri seçmiş olursunuz. Both butonu ise hem fill hem outline renginin seçilen nesneyle aynı oln nesneleri seçer.
Buraya kadar tamam. Makro kullanışlı ama o kadar da büyük bir özellik değil. İşin güzel ve çekici kısmı sensitivity ile geliyor. Vereceğiniz sensitivity değerine göre renkleri seçtiğiniz nesneye yakın olan nesneler de aynı anda seçiliyor. Reprodüksiyon atölyeleri ve matbaalar için gayet iyi bir çözüm. Sebebini bir örnekle anlatayım. Dışarıdan gelen işler her zaman düzgün olmuyor. Elinize aldığınız çalışma diyelim ki 2 renk basılacak.Yeşil ve turuncu olsun. Fakat dökümanın içinde bir çok birbirine benzeyen yeşil tonda nesneler var. İşte bu durumda Same Color Select makrosunun etkisi çok büyük oluyor. Bir tıklamayla birbirine yakın tondaki tüm nesneleri seçebiliryorsunuz.

Makroyu buradan wx_tools macros package içerisinden yükleyebilirsiniz.

Bu makronun benzeri bir makro olan Jeff's Select Same 2'yi buradan ücretsiz indirebilirsiniz.

10 yorum:

  1. Macro Ücretsiz Sanırım. Ama Site Download Linki vermiyor. İndirmeyi Başaramadım. Elinizde Varda Alternatif Bir Link Ekleyebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  2. ücretli imiş ama makul, mesajımı silebilirsiniz

    YanıtlaSil
  3. Makro WX_tools paketinin içinde.

    YanıtlaSil
  4. Malesef bu makro paketi ücretlendirilmiş ve macromonster sitesinde satılıyor.

    YanıtlaSil
  5. peki bunun muadili bir makro bulma imkanımız varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CDRTools adında ücretsiz yayınlanan bir makro paketi var. Bu paket içinde işinize yarayacak bir makro bulunuyor. Detaylar için: http://corelturk.blogspot.com/2011/05/yeni-makro-cdrtools.html

      Sil
    2. sitenizde metin seçilmiyo.

      Sil
  6. same select makrosunun x7 ye uyumlu olanı varmı?

    YanıtlaSil
  7. Yanıtlar
    1. Yazının sonuna yeni bir makro için bağlantı ekledim.

      Sil