15 Nisan 2008 Salı

Artistic Media ile gelişmiş çizgi seçenekleri.

CorelDARW outline (çizgi biçimi) konusunda kontrolleri çok başarılı olsa da çoklu ve gelişmiş outline'larda pek başarılı değil. Özellikle CorelDESIGNER kullanmışsanız gerek teknik çizim için gerekse sanatsal çizimler için kullanılan outline biçimleri ve özelliklerinin ne kadar gelişmiş olduğunu biliyorsunuzdur. Özellikle paralel çizgiler ve çift çizgiler DESIGNER'da çok kolay bir şekilde uygulanabiliyor. CorelDRAW çoğu yeni özelliğini DESIGNER'dan aldığına göre muhtemelen gelecekteki sürümleride bu özelliği de taşıyacaktır. Peki biz ne yapacağız? Tabii ki yeni sürümü beklemeyeceğiz ve Artistic Media Tool ile oluşturduğumuz çizgi biçimlerini çok etkili kullanarak yolumuza devam edeceğiz.

Artistic Media Tool Nedir?
Artistic Media Tool içinde 5 farklı çizim şeklini barındıran bir araçtır. (Kısayolu "ı"). Bu yazımda Brush seçeneğini kullanarak gelişmiş outline 'arı nasıl elde edebileceğimizi anlatacağım.

Artistic Media Tool>Brush ile Gelişmiş Çizgiler...
Öncelikle bezier ile birbirine paralel iki çizgi çizin.


Çizgi kalınlıklarını 1 mm yaptıktan sonra alttaki çizginin Stilini (F12'ye basarak açacağınız Outline Pen penceresinde style olarak belirtilmiştir.) kesikli olarak ayarlayın.

Çizgilerin ikisini de seçerek Artistic Media Tool'u seçin. Property Bar'da Brush simgesine tıklayın. Brush Stroke List'in sağındaki Save Artistic Media Stroke simgesine tıklayın. Karşınıza çıkacak olan faklı kaydet penceresinde çiziminize bir isim vererek kaydedin. Çiziminizin Brush Stroke List'in en sonunda yer aldığnı göreceksiniz.

Artistic Media Stroke'lar .cmx biçiminde olduğu için herhangi bir .cmx dosyasını da Artistic Media Stroke olarak kullanabilirsiniz. Bunu da şöyle yapabilirsiniz; Artistic Media Tool'u seçin, property bar'dan da Brush butonuna tıklayın. Stillerin (Brush Stroke List) bulunduğu bölümün yanında bir klasör işareti (open) göreceksiniz. Buraya tıkladığınızda karşınıza Klasöre Gözat penceresi çıkacak. Buradan kaydettiğiniz CMX dosyasının bulunduğu klasörü seçin. CMX dosyası olarak kaydettiğimiz çizim çizgi stili olarak Brush Stroke List'e eklenecektir.

Sıra uygulamada...
Bir Elips çizin. Nesneyi seçin, sonra Artistic Media Tool'u seçip Brush simgesine tıklayın. Stroke listesinden çiziminizi seçin. İşte sonuç.
CorelDRAW'da Artistic Media Tool ile birbirinden farklı sonsuz varyasyonda çizgi etkileri yaratabilirsiniz.

1 yorum:

  1. merhaba.

    x4'te proğram içine export ettiğimiz resimleri sprayer ile kütüphaneye kaydedebiliyorduk.

    x5'te bu özellik yok:( ya da ben beceremedim. yardım lütfen...

    YanıtlaSil