12 Mart 2020 Perşembe
Her şeyin birleştiği yer: CorelDRAW Graphics Suite 2020
CorelDRAW Graphics Suite 2020 bu gün "Her şeyin birleştiği yer; Oluştur > Bağlan > Tamamla" mottosuyla piyasaya sürüldü. Yaratıcı iş akışınızı daha verimli şekilde yönetebileceğinizi ve önemli tasarım projeleri üzerinde müşteriler ve önemli paydaşlarla birlikte çalışıp ve daha kısa sürede daha fazlasını yapabileceğinizi vadediyor.
Yapay zeka, makine öğrenmesi, daha kaliteli görsel büyütme, endüstri standardı tipografik özellikler gibi gerçekten de ihtiyacınız olacak ve endüstrinin eğilimlerine paralel özellikler ile birlikte gelen yeni sürümü kısacası zamana ayak uyduruyor.
Lafı fazla uzatmadan yeni özelliklere hızlıca bakalım, önümüzdeki günlerde hem detaylı incelemeler yapacağız hem de CorelTÜRK farkıyla gizli yeni özellikleri inceleyeceğiz.
Esneklik
CorelDRAW GS 2020'yi genel olarak inceleyecek olursak oldukça esnek bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Hem macOS hem de Windows tarafında, aynı zamanda web tabanlı olarak da kullanabileceğiniz bir grafik yazılımı. Bu özellikler 2019 sürümünde gelmiş ve oldukça ilgi görmüştü. CorelDRAW 2020'de ise durum daha da iyileşmiş görünüyor. Şöyle ki;
Windows tarafında Windows 10 için optimize edilmiş olmasına karşın Windows 7 ve Windows 8.1 ile de kullanılabiliyor. Ayrıca Windows 10'un Pen (kalem) ve Touch (dokunmatik) özelliklerinin tamamından faydalanabiliyor.
macOS cephesinde de durum benzer. CorelDRAW GS 2020 her ne kadar macOS 10.14 ve 10.13 desteği mevcut olsa da macOS 10.15 Catalina için optimize edildi ve Dark Mode (koyu mod), Touchbar ve Sidecar gibi özellikleri oldukça verimli olarak desteklemektedir.
Web Browser tarafında ise CorelDRAW.app uygulamasını chrome, chrome OS, MS Edge, safari gibi bir çok güncel tarayıcıda kullanabilirsiniz. Örneğin ben iPad Pro cihazımda safari üzerinde CorelDRAW.app kullanabiliyorum.
Performans
CorelDRAW GS 2020 uygulamaların açılış süresi, dosya açma, kaydetme, export etme, yazdırma, copy ve paste işlemleri oldukça hızlandı. Ayrıca görüntüleme performansı, powerclip ve fountain dolgularda da kendini gösteriyor. Bu performans artışı özellikle macOS tarafında daha çok hissediliyor. Çünkü macOS için GPU optimizasyonları yapıldı.
Tipografi
Yeni Variable OTF (Değişken Font) desteği
Öncelikle Variable OTF nedir biraz bundan bahsedeyim. Variable OTF, OpenType'ın bir uzantısıdır. Adobe, Apple, Google ve Microsoft tarafından 14 Eylül 2016 tarihinde duyurulmuştur. Bir font ailesinin tamamını tek bir font dosyasında toplayan, fakat bunu yaparken her bir font varyantının temel fonttan yazılım sayesinde oluşturduğu bir teknolojidir. Yani siz bir font tasarlıyor ve bu fontun her bir karakterinin eksenlerini belirliyorsunuz. CorelDRAW gibi Variable OTF destekleyen yazılımlar bu fontun varyantlarını kendileri oluştururlar. Örneğin light, regular, medium, semibold, bold, extrabold gibi bir çok ağırlığı tek bir font dosyasından elde edebilirsiniz.. v-fonts.com sitesinde bir çok variable fontu inceleyebilirsiniz.
CorelDRAW2020, CorelPHOTO-PAINT2020 ve Corel Font Manager 2020 Variable fontları görüntüleyip işleyebiliyor. CorelDRAW'da Variable Font'ların nasıl çalıştığını merak ediyorsanız sizi şöyle alayım.
Numaralı listeler
CorelDRAW'da madde imi olmasına karşın numaralı listeler yoktu. CorelDRAW2020'de gelen bu özellik sayesinde numaralı listeleri en basitinden en karmaşığına kadar kullanabileceğiz. Her türlü numaralı liste hiyerarşisi destekleniyor.
Gelişmiş madde imi
Numaralı listelere el atmışken madde imi ile ilgili de bir çok geliştirme yapıldı. Artık her madde imi kendi fontu ile çalışabiliyor. Ayrıca madde imleri artık stil olarak kaydedilebiliyor.
Numaralı liste ve madde imleriyle ilgili yenilikleri kısaca buradaki videodan öğrenebilirsiniz.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenme
CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT de yapay zeka ve makine öğrenme teknolojilerinden payını aldı. Bu sayede bu yazılımlara şu özellikler eklendi;
Kayıpsız(!) çözünürlük yükseltme
Son zamanlarda hem çevirimiçi hem de masaüstü yazılımlarla gösrsellerin çözünürlüğünü daha yapay zeka kullanarak daha verimli bir şekilde yükseltme yapan teknolojilere dikkat etmişsinizdir. Ücretli olan bu yazılımlardakine benzer bir teknolojiyi CorelDRAW GS 2020 bize sağlıyor. Foto gerçekçi ya da illüstrasyon gibi seçenekleri bulunan özellikte düşük çözünürlükte olan görsellerinizi bir kaç tıklamayla etkileyici biçimde büyütebilirsiniz. Bu durumda yıllardır CorelDRAW GS ile birlikte sunulan Benvista Photo-Zoom eklentisinin de pabucu dama atılmış görünüyor. Buradaki videodan detaylara bakabilirsiniz.
Jpeg Artifact (jpeg görüntü hataları) kaldırma
Çok fazla sıkıştırılan ya da az sıkıştırılsa bile yaklaştığınızda görebileceğiniz JPEG sıkıştırma görüntü hataları (ben JPEG lekeleri demeyi tercih ediyorum) yapay zeka sayesinde kaldırılabiliyor. Bu işlemi de gerçekleştiren ücretli yazılımlar var, CorelDRAW GS'ye gelmesi gerçekten çok iyi oldu. Böylece hem jpeg lekelerini kaldırabilir ve görseli hem de yapay zeka ile büyütürseniz oldukça etkileyici sonuçlar alabiliyorsunuz.
Gelişmiş Trace (Jpeg artifact kaldırma ile)
JPEG lekesi kaldırma işlemi aynı zamanda Trace'ye entegre edildi. Böylece raster görüntüleri daha doğru bir şekilde vektör çizimlere dönüştürebilirsiniz. Gelişmiş Trace özelliklerini gösteren videoya buradan erişebilirsiniz.
Nöral ağ sanatsal efektler
CorelDRAW GS 2020 nöral ağ ile oluşturulan 17 farklı görsel sanatsal efekt sunuyor. Her bir efekti gerçekleştiren farklı farklı yazılımlar mevcut fakat bunlar yine ücretli. Bu nedenle bu gelişmeyi de çok olumlu buluyorum. CorelDRAW'dan ayrılmadan dilediğiniz şekilde efektleri kullanabilirsiniz. Efektlerin kullanımına ait güzel bir videoya da buradan erişebilirsiniz.
Yeni Araçlar ve Efektler
Inner Shadow
CorelDRAW 2020'de yeni bir efetk olarak inner shadow oldukça esnek bir kullanım sunuyor. Drop Shadow altında bulunan inner shadow bildiğiniz drop shadow gibi çalışıyor. Özellikler yazılarda farklı etkiler yaratabilirsiniz. Inner Shadow ile yapabileceklerinizin küçük bir örneğini buradaki videodan izleyebilirsiniz.
Vektör Feather
Nihayet CorelDRAW da vektör feather özelliğine kavuştu. Uzun zamandır beklenen bir özellikti ve bir kaç farklı algoritmasıyla farklı etkiler sunuyor. Kullanımı yine Non-Destructive Effect kapsamında ve bu kapsamdaki tüm efektler gibi çalışıyor.
Lens olarak bitmap efektler
Bitmap efektleri lens olarak kullanabilirsiniz. Böylece bir bitmap efekt lensi verdiğiniz nesnenin altında kalan tüm nesneler verdiğiniz bitmap efektine sahipmiş gibi görünür ve bu da tasarımlarınızda oldukça etkili görünümler yaratmanızı sağlar. Buradaki videodan nasıl çalıştığına bakabilirsiniz.
Linked Group
CorelDRAW'da artık linked group nesnelerinin içindeki nesneleri tek tek seçebilir, bunları Objects Docker'da (Nesne paneli) düzenleyebilirsiniz.
Nedir bu linked group? Örneğin iki nesneniz var ve bunu grup yaptıktan sonra drop shadow efekti verdiniz. Önceki sürümlerde efekt verilmiş bu grup içindeki nesneleri tek tek seçmenin imkanı yoktu ve bu durum da kullanım osrunlarına yol açıyordu. Bazen efekti kaldırmak, nesneleri düzenlemek ve tekrarr aynı efekti vermek gerekiyordu. İşte bu sorundan kurtuluyoruz. Sadece drop shadow olarak düşünmeyin, kontür (contour), blend gibi efektlerde de aynı durum söz konusu. Her sürümde en az bir tane bu tip kullanım kolaylığı sağlayan özellik gelmesi çok iyi... Önümüzdeki sürümlerde de benzer özellikler bekliyorum.
Distributing & Spacing
Align & Distribute özelliği mizanpaj ve tasarım yaparken en sık kullandığımız özelliklerden biri ve yine eksiklik olarak karşımıza çıkan bir durum daha düzeltildi. Artık distribute işlemini yaparken nesneler arasındaki mesafeyi belirleyebiliyoruz. Yani seçtiğimiz farklı ölçülerdeki nesnelerin arasındaki mesafeyi belirleyip dizebileceğiz.
Bul ve Değiştir Paneli (Find And Replace Docker)
CorelTÜRK Blog'u takip ediyorsanız Find and Replace özelliğinin bir önceki sürümde bir panel haline geldiğini biliyorsunuzdur. Yıllar sonra el atılan bu modüldeki geliştirmeler CorelDRAW 2020^de de devam etti. Artık bul, bul ve değiştir işlemlerini aktif sayfa, tüm sayfalar ya da belirli sayfalar aralığında gerçekleştirebileceğiz. Önceki sürümlerde mesh dolgulardaki renkleri Find & Replace ile değiştiremiyorduk, bu sorun giderilmiş ve artık değiştirebiliyoruz. Şimdi söyleyeceğim özellik için sıkı durun... Evet nihayet yıllar sonra dolgu ve çizgi (outline) renklerini aynı anda değiştirme özelliği CorelDRAW 2020'de geldi. Ben X6 sürümünden beri (yaklaşık 8 yıldır) renk ve renk uzayı değişim işlemlerini çok daha kolay ve hızlı bir yöntem olan Color Styles ile yapıyor olmama karşın bu özelliğin eklendiğine sevinmedim diyemeyeceğim :)
Seçenekler (Options) penceresi geliştirmeleri
Bir önceki sürümde ayrılmış olan Options (Seçenekler) penceresine hala ayrı komutlarla erişim sağlayabilirken, tüm ayrı seçenekler pencerelerine de aynı pencereden erişebilirsiniz. Böylece ayarlar penceresinde gezinmek çok ama çok daha kolaylaştı.
Üçüncü parti dosya destekleri
Adobe Illustrator 2020 desteği
CorelDRAW 2020 ile Adobe Illustrator 2020 dosyalarını açabilirsiniz.
PDF geliştirmeleri
CorelDRAW 2020'de pek çok PDF uyumluluk iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yapıldı. Fakat bunlardan en önemlisi sayfa kırpma seçeneği. Böylece CorelDRAW 2020 bir PDF belge oluştururken safa dışında kalan tüm nesneleri gözardı edebiliyor ve dosya boyunda ciddi anlamda azalmalar sağlayabiliyor.
PANTONE® güncellemeleri
Yeni Pantone katalogları ile endüstri standartlarında geri kalmayacaksınız. CorelDRAW 2020 Pantone Plus Serie’nin 4. sürümüne sahiptir. Böylece 294 yeni renk eklenmiş Pantone Solid Coated / Uncoated paletlerinde 4294’er adet renkle daha esnek ve yaratıcı işler yapabilirsiniz.
Birlikte çalışma (Collaboration)
CorelDRAW ve CorelDRAW.app uygulamalarında uzaktan aynı belge üzerinde çalışmayı kolaylaştıran harika bir panel (docekr) var. Bu panel sayesinde birden çok kişi aynı belge üzerinde çalışabilir, yorum yapabilir, işaretleme yapabilir. CorelDRAW.app uygulamasındaki not alma araçlarını şuradaki videodan öğrenebilirsiniz.
CorelDRAW'daki Collaboration araçlarını da buradaki videodan inceleyebilirsiniz.
Yukarıdaki özellikler dışında önümüzdeki günlerde yazacağım bir çok gizli özelliği de hesaba katarsak... evet... sadece 1 yılda gerçekten de bir çok özellik eklenmiş ve iyileştirme yapılmış. Bunu hem Windows hem de macOS ve web tarafında yaptıklarını düşününce ekibi tebrik etmek istiyorum.
Hata yok mu? Elbette hala bir çok hata ve iyileştirilmesi gereken bir çok özellik var... Fakat son sürümlerde önem sıralamasını doğru listeleyen bir yapı görüyorum. Özellikle macOS tarafındaki durum çok daha iyi... İlk sürüm maalesef ki çok sorunlu olmasına karşın CorelDRAW'ın bu ikinci macOS sürümü çok daha kullanılabilir bir sürüm oldu. Gelecek vadediyor.
Buradan tekrar tekrar belirtmemde fayda var. Siz de lütfen yaşadığınız sorunları, sizce eksik olan özellikleri CorelTÜRK Blog'a, Corel Türkiye Distribütörü Eti Bilgisayara ve hatta yapabiliyorsanız doğrudan Corel'e iletirseniz emin olun ki gelecek sürümlerde talepleriniz dikkate alınacaktır.
CorelDRAW GS 2020 hayırlı olsun... umarım çok daha verimli kullanıp çok güzel işler yaparsınız.
Kalın sağlıcakla...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Bu güzel ön inceleme ve haber makalesi için verdiğiniz emeklere teşekkürlerimle.
YanıtlaSilÖzellikle Variable Fonts geliştirmesi başta olmak üzere, ChrameApp, Trace ve diğer geliştirmeler "yeni bir sürüm" mantığına yakışır büyük adımlar olmuş. Geliştirmelerin her kullanıcıya ama bazı yeniliklerin ise bazı kullanıcı kesimlerine özellikle faydası olacağı şimdiden kendini belli ediyor.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler Hocam.
YanıtlaSilÇok güzel özellikler var gibi. Özellikle vektörel blur ve find and replace dikkatimi çekti.
Seçeneklere daha kolay ulaşılabiliyor olmak da iyi bir şey. PDF kırpma ise çok ama çok işime yarayacaktır :)
Numbered and Bulleted videosunu şimdi izledim. Gerçekten eksikliğini hissettiğim bir şeydi. Çok iyi olmuş.
Silvariable fontlar mükemmel bir sistem. BU fontları geliştirmek için hangi program kullanılıyor biliyor musun Kürşat? Yani kendimiz bir font yapmak istesek hangi programda yapacağız?
YanıtlaSilFontlab kullanılıyor.
SilDetaylı inceleme için çok teşekkür ederim. Bu versiyon gerçekten de başarılı güncellemeler almış. Fakat PDF Export ederken Jpeg dosyalarını aşırı derecede bozarak PDF alıyor. Bu sıkıntıyla karılaşan varsa yardım rica edebilirim.
YanıtlaSilMerhaba Regaib,
SilPDF export ayarları içinde JPEG sıkıştırma ayarlarını kontrol ettiniz mi? Sizden bu yorum gelince kontrol ettim ve sorun göremedim.
evet Hocam kontrol ettim. Bizim işyerimizde JPEG Kalite: %2, Downsampling ayarları sırasıyla; 405, 405 ve 1200
SilBu ayarları X6'dan bu yana kullanıyoruz ama ilk defa 2020'de TIFF formatlı çıkışlarda görüntüyü bozarak verdi.
%2 ile zaten en düşük kaliteyi seçmişsiniz. Bozuk çıkması doğal. %100 seçmelisiniz.
Sililginiz için teşekkür ederim hocam,
SilKürşad hocanın dediği gibi %2 zaten çok düşük bir değer. JPEG sıkıştırma yerine ben senelerdir ZIP kullanıyorum. Color ve Grayscale 600dpi, Monocrome 2400dpi. Textleri de convertliyorum.
SilKont, özel bir durum yoksa ofset ya da dijital baskı için verdiğin değerler maalesef pek anlamlı değil. Hem dosya boyu çok büyür hem de işlem süresi uzar.
Silaslında daha evvel dediğim gibi X6'dan bu yana hep aynı değerleri kullanıyoruz, herhangi bir problem olmadı. JPEG Kaliteyi %100 yaptığımızda PDF boyutu çok büyüyor. (2019'da bu hatayı vermedi, 2020'de var bu hata. Sanırım yeni güncellemeyle düzelir)
SilBu bir hata değil. %2 sıkıştırmayı hangi programda yaparsanız yapın aynı sonucu alırsınız. Asıl sorun 2019 sürümündeydi. Güncelleştirmeleri yapmadıysanız jpeg sıkıştırma değerleri tam tersi çalışıyordu. Yani sizi verdiğiniz %2 değer aslında %98 oluyordu. Bu sorun 2020'de düzeltildi.
SilDosya boyutunu küçültmek için JPEG sıkıştırma yüzdesini azaltabilirsiniz fakat %2 çok uç bir değer. %60 yapın mesela.
Haklısınız Kürşad Hocam ben de aynı kanaatdeyim, daha evvelki sürümlerde bu değerin yüksek tutulması gerektiğini düşünüyordum fakat dediğiniz gibi oranlamada bir yanlışlık varsa ve bu sürümde değişmişse dosya boyutunu da aynı tutması gerekiyor diye de düşünüyorum.
SilAyrıca PDF ayardaki JPEG Kalite düşük ama downsampling ayarları yüksek olunca kaliteyi tolere ediliyo olabilir mi?
Çözünürlük ve sıkıştırma birbirinden tamamen farklı şeylerdir. Fakat sıkıştırma düşük, çözünürlük yüksek olursa düşük çözünürlükte olandan daha fazla yer kaplayacaktır. Ofset baskı için 300 Dpi downsample ve jpeg maximum quality kullanıyorum. Bu güne kadar hiç bir sorun yaşamadım.
SilHocam, işleri verdiğim kalıpçının bana verdiği ayarlar bunlar.
SilSenelerdir aynı ayarlar. Dosya boyutunu çok önemsemiyorum. Genelde ofset baskı çalışıyoruz.
Dijitale vereceksem tabiki ayarları biraz düşürüp veriyorum. Ama çok değil. 400/400/1200 gibi. Sıkıştırmam ise hep zip...
400 dpi ve zip sıkıştırmaya gerek yok.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilSelamlar
YanıtlaSilCorelDraw kullanıcısı olarak bir öneri sunmak istiyorum.
Eğer Türk Distribütör veya Programı yapan firma buraları okuyor ciddiye alıyorsa;
Etiket hazırlık ve baskı işi yapıyorum. Corel'i işim gereği kullanıyor ve seviyorum. Fakat bir handikapı var. Aylık ödemeli lisansları tek makinayı destekliyor.
Yine işim gereği Adobe ürünlerinden Illustrator, Photoshop ve Acrobatı da yoğun olarak kullanmaktayım. Adobe lisanslamasında tek lisansa bütün programlarını da kullanabilecek şekilde aynı anda iki bilgisayardan giriş hakkı veriliyor.
Corel'de ise inatla tek bir bilgisayar erişimi veriyor. Program olarak alternatifi de olmasına rağmen hiç olmazsa Adobe gibi lisanslama yapsa hem bizler hem rahatlayacağız hem de lisanssız kullanım büyük oranda azalacak.
Bir öneri!
Merhaba, isminizi yazmadığınız için isminizle hitap edemiyorum.
SilAdobe kiraladığınız lisansı iki bilgisayarda etkinleştirmenize izin veriyor fakat aynı anda kullanmanıza izin vermiyor.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilGMS uzantılı makrolar CorelDRAW 2020'de çalışıyor. CorelTÜRK makrolarını indirip deneyebilirsiniz. Siz nasıl bir sorun yaşıyorsunuz?
SilGms uzantılı makroları gms klasörüne attım, Script (betikler) panelini açıyorum macroların hiçbiri görünmüyor
SilYüklemeniz eksik olabilir. Detaylı incelenmesi ve çözüm üretilebilmesi için destek.eti.com.tr adresinden ücretsiz destek alabilirsiniz.
SilAbi emeğine sağlık, muazzam bir çalışma olmuş. Bu sürümü heyecanla bekliyorum :))
YanıtlaSilSeni en çok heyecanlandıran özelliği merak ettim.
SilSelam.
YanıtlaSilEvet CDGS 2020'i kullanan ve kullanacak olan herkese şimdiden hayırlı olsun.
Benim de ilk izlenimlerim; oldukça hızlı, akıcı bir kullanım sunan ve güzel geliştirmelerle karşımıza çıkan bir sürüm olduğu yönündedir.
Bu detaylı ve güzel ön inceleme makalesi için kıymetli arkadaşım Kürşad Çakır Bey'e teşekkürlerimle...
Sizin gibi CorelDRAW uzmanlarının bu sürümü beğenmesi Corel'in gelecek vadetmesi anlamına geliyor. Güle güle kullanın.
Silİnce (ligt) karakter fontlarla yazılan yazılara biraz uzaklaştırıp bakıldığında yazılar kırıklı görünüyor. Önceki versiyonlarda böyle bir problem yoktu. Bu durum neden kaynaklanıyor olabilir?
YanıtlaSilWindows tarafında CorelDRAW'ın kullandığı text render motoru MS Direct Write olduğundan olsa gerek. Bazı fontlarda karakterleri de düzgün gösteremiyor. Convert'ledikten sonra doğru sonucu alıyorsunuz.
SilFakat şunu da göz ardı etmemek gerekir ki eğer bir fontun truetype hint'leri düzgün bir şekilde ayarlanmışsa render sorunu yaşanmaz. Bunun için MS sistem fontlarını inceleyebilirsiniz. Yani durum fonta da bağlı aslında.
"Square" fontunda fatkettim sorunu, bu durumla ilgili Corel tarafında bir iyileştirme gelir mi acaba
SilBazı fontlarda da Türkçe karakterler görünmüyor, ama convert edilince görünür hale geliyor. Bu durum sinir bozucu oluyor. Bu problemlerin giderilmesi çok zor değildir heralde. Bu konularda geri bildirim yapılırsa sorunları giderirler düşüncesindeyim
SilBazı fonrlarda yaşanan karakter sorunu font arşivinizde bir çok "yanlış" font olmasından kaynaklanıyor. En çok yaşanan sorun da font arşivinde sistem fontlarını da bulundurmak (arial, times gibi).
SilFont arşivinde sistem fontunun olması nasıl probleme neden oluyor, bu konuyu biraz açar mısınız?
SilBir de rica etsek sizde bulunan doğru fontları burada bizimle paylaşır mısınız
Diyelim ki Windows Fonts klasörünün içinde Arial Bold font var (ki gerçekten de var) ve sizin arşivinizde de bu fontun eski bir sürümü mevcut (ki bir çok kişide böyle) siz font arşivinizi barındıran klasörü doğrudan Windows fonts klasörüne kopyaladığınızda Arial Bold fontuna ait sistem kayıtlarında karışıklık oluyor. Bu da bir çok programda (ve hatta windows'un kendisinde) bu fontta ya da font ailesinde sorunlar oluşturuyor.
Silİkinci sorunuzun cevabı; yasal olmayan bir paylaşım yapmam mümkün değil. Ancak şunu tavsiye edebilirim; Windows temiz kurulumdan sonra sadece CorelDRAW GS paketi ile gelen yaklaşık 1000 adet lisanslı ve neredeyse tamamı Türkçe destekleyen fontları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Başka bir fonta ihtiyacınız varsa satın alın, ücretsiz ve kaynağı belirsiz fontlar kullanmamaya çalışın.
Anladım, bizdeki fontları Windows'un kendi fontlarıyla tabiki değiştirmiyoruz, böyle bişey yapmak için bu konularda epey cahil olmak lazım
SilMaster sayfa; bütün sayfalara, tek sayfalara veya çift sayfalara uygulanabiliyor. Bir Master sayfayı sadece istediğimiz sayfalara uygulayabileceğimiz bir özellik konulsa daha iyi olur sanki
YanıtlaSilAslında var fakat pek pratik değil. Dilediğiniz katmanı dilediğiniz sayfada gizleyip göstererek bu işlemi yapabiliyorsunuz. Bunu için önce Objects Docker'ı biraz kurcalamak gerekiyor.
SilAynı dertten mustaribiz.
SilBen Master Page gözükmeyecek o sayfada, beyaz zeminli yeni bir boş sayfa üzerine çalışıp sorunu çözmeye çalışıyorum. Ama Master page'i Objects'den, Desktop katmanı üstüne çıkartırsan (mesela sayfa numaraları zeminli yerlerde de gözüksün diye) işe yaramıyor.
Kont'un da belirttiği gibi çoğu durumda gösterip gizlemek çözüm olmuyor. Bu önemli bir eksiklik. Bu problemi yetkililere iletirseniz seviniriz
SilKont, benim bahsettiğim yöntemde beyaz zeminli boş sayfa üzerinde çalışman gerekmiyor. Oluşturduğun her hangi bir master katmanı gizle, böylece tüm sayfalarda gizlenmiş olur. Daha sonra sadece uygulamak istediğin sayfada göster. Evet kontrolü zor, pratik değil ama şimdilik elimizde bu var.
Silgolge06, problem olarak değil, özellik olarak 5-6 yıl önce ilettim zaten. 2019'da beklentim yüksekti fakat hayal kırıklığı oldu. Ama talebim içeride ve gerekli sayıda talep olursa emin olun ki istenilen özelliği eklerler.
SilTeşekkürler,
SilBenim çevremde bu konuyla ilgili yoğun talep var. Tekrar iletirseniz seviniriz
Teşekkürler,
SilBenim çevremde bu konuyla ilgili yoğun talep var. Tekrar iletirseniz seviniriz
Eski sürümlerde Coreldraw çoklu sayfa mizampajı için pek uygun değildi, ancak son sürümlerde getirdiği yeniliklerle çoklu sayfa mizampajı için uygun hale geldi ama bu noktada bu master sayfadaki eksiklik önemli bir eksiklik olarak karşımızda duruyor maalesef
SilBenim tarafımı merak etmeyin, görevim olmasa bile üzerime düşeni zaten yapıyorum. Talep zaten içeride.
SilSizin çevrenizde yoğun bir talep olması maalesef bir şey ifade etmiyor. Bu yoğun talebin Corel'e yoğun bir talep olarak iletilmesi gerekiyor. Bunun için de çevrenizde kullanıcıların tek tek CorelDRAW topluluk forumlarına, Corel Tech Support'a ya da Corel'in sosyal medya hesaplarına (özellikle twitter) yazması gerekiyor. Mesela siz bu mecralara dileğinizi yazarak başlayabilirsiniz ve çevrenizdekilere de bu konuyu iletebilirsiniz. Yeterli talep olursa emin olun sonuç olumlu olacaktır.
Nereden iletişime geçeceğimizi bilmediğimiz için sorunu size ilettik. Söylediğiniz yerlere sorunu ileteceğiz
SilHarika...
SilBaşka bir konu da 32 bit sürümde çalışan macrolar 64 bit de çalışmıyor. Bunun bir çözümü var mı, 64 bite nasıl uyarlayabilir macroları?
YanıtlaSilHer makro değil ama bazı makrolarda bu sorun yaşanabiliyor. Bunun için makro üreticisinin makrodaki kodları 64 bit'e uyumlu hale getirmesi gerekiyor.
Silmerhaba. corel 2020 de kaydettiğimiz dosyaların görünümünü masaüstünde corel logosu olarak görüyoruz. bunu değiştirebiliyor muyuz acaba işin kendisini görsek
YanıtlaSilKurulumu onarmanız gerekebilir. Sonuç alamazsanız destek.eti.com.tr adresinden 7/24 ücretsiz destek alabilirsiniz.
SilMerhaba
YanıtlaSilCorel 2020 Win11 macro sorunu yaşıyorum macroları virüs olarak görüyor çalıştıramıyorum daha önce bu sorun yaşandımı acaba
Windows 11'in virüs koruma politikalarını bilmiyorum, değişmiş olabilir. Sonuçta VBA makroları da zararlı kodlar içerebilir. Önlem amaçlı yapılmış olabilir. CorelDRAW ayarlardan VBA bölümünden makro güvenliği ile ilgili ayarları denetleyin. Tüm yüklü GMS modülleri için onay verilmiş mi bakın. Verilmemişse onay verin ve CorelDRAW'ı tekrar başlatın. Bunlar işe yaramazsa Windows güvenlik ayarlarından CorelDRAW için istisna eklemeyi deneyin.
Sil