5 Nisan 2008 Cumartesi

Bedava CorelDRAW viewer

Yıllar önce bazı donanımların kurulum CD'lerinde alakasız programlar gelirdi. Örneğin 2 mb'lık bir sürücü dışında birşeye ihtiyaç duymayan bir faks/modem kartı için gelen 700 mb'lık CD'nin içinde ilginç programlar olurdu. Sanırım bu CD'deki bu kadar alan boş gitmesin diye yapılıyordu. Bu programlar aslında çok da işe yarardı, örneğin word viewer, excel viewer, powrpoint viewer gibi programlar da bu cd'lerden çıkardı. (viewer kelimesi Türkçe'ye izlence olarak çevrilebilir gibi fakat adını tam koyamadım.) Viewer'lar bir programın ürettiği bir dosyayı açıp görmeye yararlar. Bir word viewer ile bir word belgesini (.DOC) açabilir fakat üzerinde değişiklik yapamazsınız, dosyayı kaydedemezsiniz, çıktı almazsınız vs. Yine de küçük boyutları ve ücretsiz oldukları için çok tercih edilmişlerdir. Şimdi CorelDRAW X4 için de aynı şey geçerli. Siz de bedavaya bir CorelDRAW viewer edinebilirsiniz, hem de son sürüm olan X4'ün tüm yaniliklerinden faydalanabilirsiniz.

CorelDRAW viewer'a nasıl sahip olabilirim?

Önce Corel DRAW X4'ün Trial Versiyonunu (deneme sürümünü) indiriyorsunuz. Programı kuruyorsunuz ve 15 gün sonra bir CorelDRAW X4 viewer ve CorelPHOTOPAINT X4 viewer'a sahip oluyorsunuz. Çünkü programın deneme kullanımı için geçen süre doluyor ve Print, export, publish to pdf, publish to web, save, save as gibi programdan bir şekilde çıkış almaya yarayan özelliklerin hepsi kapanıyor. Save çalışmıyor, print ve diğerleri de çalışmıyor. Bu komutlar menüde gri bir şekilde bize bakıyorlar ve üstlerine tıklanmıyor, kısayolları çalışmıyor. (Bu tip bir uygulama Adobe Photoshop'un sanırım 6.0 sürümünde vardı fakat trial değil demo sürümdü, yani programı kurar kurmaz bu özellikler çalışmıyordu) Bu durumda herhangi bir CorelDRAW belgesini açabilir, üzerinde istediğiniz değişikli yapabilir fakat bir şekilde belge ya da yazıcı taraflı çıkış alamazsınız.

CorelDRAW viewer daha önce neden yoktu?
Daha önceki deneme sürümlerinde deneme süresi dolunca program açılmıyor, satın alınması gerektiğini hatırlatan bir diyalog penceresi ile kullanıcıyı karşı karşıya getiriyordu. Şimdi belki de Corel geliştiricileri yaptıkları bu işle CorelDRAW kullanımını daha çok yaymak isterlermiş gibiler. Ne dielim CorelDRAW vieweriniz hayırlı uğurlu olsun... Ayrıca farklı bir Corel wiever olan Brava'yı da inceleme fırsatı bulunca sizlerle paylaşacağım.

Diğer Corel viewer'lari çin buraya ve özellikle de buraya bakabilirsiniz

2 yorum:

  1. sen dalgamı geçiyorsun ? cdr viewer diye başlık atmışsın ama alakası olmayan birşeyden bahsediyorsun. viewer programların özellikleri 10 mb geçmemesidir ve sistemide meşgul etmez. sana göre 300 mb lık dosyayı indiricez ve 15 gün sonra özellikleri kapanınca viewer niyetine kullanıcaz. komik

    YanıtlaSil
  2. Her ne kadar olaya espiriyle yaklaşsam da dalga geçmiyorum. Lisans sorunu olmadan bir CDR belesini açmak ve hatta incelemek ve düzenlemek için şu anda bulabileceğiniz tek yazılım bu. Sadece önizleme yapmak istiyorsanız onların da linklrini yazının sonunda bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil