6 Nisan 2008 Pazar

Corel DRAW X4 Yenilik 14 (Mouse Wheel)

Mouse Wheel (Fare Tekeri), ya da Scroll Wheel (Kaydırma Tekeri) Farenin icadından bu yana fare işlevselliği için eklenmiş en büyük icat. Mouse Wheel genelde web pan (kaydırma) ve zoom (yaklaşma/uzaklaşma) işleri için kullanılır. CorelDRAW X4 öncesi sürümlerde sadece zoom için kullanılırken Corel X4'te hem pan hem de zoom işleri için kullanılıyor. Tools>Options>Display bölümünü açarsanız Mouse Wheel adında yeni bir bölümle karşılaşırsınız.

Burada Default action for mouse wheel (fare tekeri varsayılan davranışı) yazısının karşısındaki liste kutusundan zoom ve scroll olmak üzere iki seçenek bulunuyor. Varsayılan olarak zoom seçeneği seçili geliyor. Çalışma şekillerine bakarsak;


Zoom seçili ise;
Tekeri ileri çevirdiğinizde yakınlaşır (zoom in), tekeri geri çevirdiğinizde uzaklaşır (zoom out). Aynı işlemi shift tuşuna basılı tutarak yaparsanız yakınlaşma veya uzaklaşma derecesini azaltır (slow zoom).
Ctrl tuşuna basılı tutarak tekeri ileri çevirdiğinizde sayfayı sağa, geri çevirdiğinizde sola kaydırır. Alt tuşuna basılı tutarak tekeri ileri çevirdiğinizde sayfayı aşağı, geri çevirdiğinizde yukarı kaydırır.

Scroll seçili ise;
Tekeri ileri çevirdiğinizde sayfayı aşağı, geri çevirdiğinizde yukarı kaydırır. Ctrl tuşuna basılı tutarak tekeri ileri çevirdiğinizde sayfayı sağa, geri çevirdiğinizde sola kaydırır.
Alt tuşuna basılı tutarak tekeri ileri çevirdiğinizde yakınlaşır (zoom in), tekeri geri çevirdiğinizde uzaklaşır (zoom out). Aynı işlemi alt+shift tuşuna basılı tutarak yaparsanız yakınlaşma veya uzaklaşma derecesini azaltır (slow zoom).

Ayrıca fare tekerine tıklayıp farenizi hareket ettirirseniz, sayfa hareket edilen yöne doğru kaydırılır.

1 yorum:

  1. Merhaba arkadaşlar bu konuyla ilgili bi sorunum var mouse wheel ayarını zoom yapmama rağmen mouse'un tekerini çevirince zoom yapmıyor shift tuşunu kullanarak zoom yapmak zorunda kalıyorum bunun nedeni ne olarbilir?

    YanıtlaSil