Aradan bir yıl daha geçti ve CorelDRAW Graphics Suite’nin 23. ve son sürümü olan CorelDRAW Graphics Suite 2021 yayınlandı. Geçen yıl 12 Mart’ta tam da pandeminin ülkemizde başladığı günlerde yayınlanan CorelDRAW Graphics Suite bu yıl 9 Mart’ta (bir yıldan 3 gün az bir sürede) yayınlandı.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da CorelTÜRK farkıyla CorelDRAW’daki harika yenilikleri inceleyeceğim fakat bu sefer yeniliklerden önce CorelDRAW ve CorelPHOTO-PAINT için sistem gereksinimlerini ele alacağım. Çünkü başlıktan da anlaşılacağı gibi önemli değişimler var. Gelin birlikte bakalım.
İşletim Sistemi ve İşlemci Kısıtlamaları
CorelDRAW Graphics Suite hem Windows hem de MacOS tarafında bazı işletim sistemlerini artık desteklemeyecek. Bu bilgiyi işletim sistemi bazında değerlendirelim.
Windows / İşletim Sistemi
Öncelikle CorelDRAW 2021’in artık Windows 8.1, 8 ve 7 desteği olmayacağını belirteyim. Bazılarınız için belki de üzücü bir haber fakat teknoloji uyumluluğu ve performans iyileştirmeleri gibi Windows 10’un sağladığı avantajları kullanması açısından doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. Örneğin önceki sürümde Variable Font desteği için Windows 10’un belirli güncellemelerine ihtiyaç duyuluyordu. Ayrıca .net framework 4.7.2 ve Internet Explorer 11 de sistem gereksinimleri arasındaydı. Doğal olarak Windows 10 (tavsiye edilen son güncellemeleri yapılmış haliyle) bir sisteminiz varsa yukarıdaki fazladan ihtiyaç duyulan gereksinimleri zaten sağlamış oluyorsunuz.
Windows / 64 Bit Meselesi
İkinci mesele ise 64 bit... İşletim sisteminiz Windows 10 olsa bile eğer 32 bit ise yine CorelDRAW 2021’i kullanamayacaksınız. Bunun da sebebi bazı özel algoritmalar ile yapay zeka algoritmalarının sadece 64 bit işletim sistemi için geliştirilmiş olması. Bu algoritmalar önceki sürümde de mevcuttu ve sistem gereksinimlerinde bu algoritmaların 32 bit sistemlerde çalışmayacağı belirtiliyordu.
Windows / İşlemci
İşlemci tarafında ise önceki sürümle bir fark yok. Fakat CorelDRAW 2019 ve öncesi bir sürüm kullanıyorsanız ve işlemciniz AMD 64 Athlon ise CorelDRAW 2021’in sisteminizde çalışmama ihtimali yüksek. Evet bu konuda kesin bir şey söyleyemiyorum çünkü sistem gereksinimleri listesinde AMD 64 Athlon ibaresi kaldırılmış yerine ise AMD Ryzen 3/5/7/9/Threadripper, EPYC ibareleri gelmiş. İntel tarafında ise bir değişiklik yok, CorelDRAW Graphics Suite Core mimarili i3/i5/i7 ve i9 bir işlemci ile çalışıyor ve nesil fark etmiyor.
MacOS
Gelelim MacOS tarafına. CorelDRAW Graphics Suite 2021 doğal bir MacOS sürümü olan üçüncü sürüm. İlk sürüm ile gelen hayal kırıklıklarının yerini keyifli bir kullanıma bırakacağını umuyorum. Bu sürümde performans sorunları çok büyük ölçüde çözüldü ve artık Windows sürümü kadar ve hatta bazı alanlarda Windows sürümünden daha hızlı ve kararlı çalıştığını söyleyebilirim. Ayrıca bu sürümde kısa yolları özelleştirebilme seçeneği de gelerek büyük bir eksiklik giderilmiş oldu, bu konuya önümüzdeki günlerde değineceğim.
MacOS / İşletim Sistemi
CorelDRAW Graphics Suite 2021 MacOS tarafında Big Sur (MacOS 11) ve Catalina (MacOS 10.15) ile tam uyumlu olarak çalışıyor (en son güncellemeleri yapılmış olarak tavsiye ediliyor) ve bu sürümlerin altındaki sürümlere yüklenemiyor.
MacOS / 64 Bit
MacOS’ta 32 bit uzunca bir süredir olmadığı için de 64/32 bit diye bir derdiniz de olmayacak.
MacOS / İşlemci
İşlemci tarafında Apple Silicon (M1) desteği ile Corel’in gerçekten de mac tarafına iyi bir yatırım yaptığını söylemek mümkün. Henüz bir çok uygulama M1 işlemcili sistemlerde çalışamazken Corel bunu başarmış ve CorelDRAW Graphics Suite 2021’i hem intel hem de Apple Silicon işlemcilerde çalıştırmayı başarmış. Bu hamle CorelDRAW’ın ileride ARM tabanlı faklı işlemcilerde de çalışabileceği anlamını taşıyor.
Genel Donanım (Windows ve MacOS)
Platform bazındaki farklılıklardan sonra şimdi de her iki platform (Windows ve MacOS) için ortak olan donanım gereksinimlerine bakalım.
RAM (Bellek)
CorelDRAW’ın önceki sürümleri için sistem gereksinimleri listesinde hep 4 GB RAM ibaresi bulunurdu. Bu sürümde ise bu ibareye ek olarak (8+ GB or more recommended) ibaresi gelmiş. Yani benim yıllardır (özellikle CorelDRAW X6 ile 64 bit’e geçtikten sonra) “bolca RAM kullanın” önerimi artık Corel de destekliyor. Çünkü CorelDRAW bolca ram kullanabiliyor. Bunu hem MacOS hem de Windows tarafında yapıyor. Benim tavsiyem her zamanki gibi 16 GB ya da mümkünse benim kullandığım gibi 32 GB ram kullanımı yönünde olacak. Emin olun özellikle büyük dosyalarla çalışırken performans farkını göreceksiniz.
Ekran Kartı (GPU)
İşte geldik en önemli konuya. Yıllardır bana sistem tavsiyesi soran grafik tasarım, ajans, matbaa sektöründe çalışan arkadaşlarıma sürekli çok pahalı ekran kartları tavsiye edildiğini gördüm ve her defasında da ekran kartı almamalarını, bu kadar ciddi bir bütçeyi RAM ya da SSD’ye kaydırmalarını tavsiye ettim. Çünkü CorelDRAW ekran kartı kullanmıyor (du)... Ta ki 2020 sürümüne kadar.
CorelDRAW 2020 sürümünde pek fark edilmeyen bir özellik ile geldi. GPU Hızlandırma. Fakat bu GPU hızlandırma özelliği gerçekten pek bir işe yaramıyordu çünkü sadece bir başlangıçtı ve sadece birkaç küçük yapay zeka algoritmalı efektlerde kullanılıyordu. Bu sefer 2021 sürümü GPU hızlandırmayı CorelDRAW’ın ve CorelPHOTO-PAINT’in önemli bileşenlerini etkileyecek şekilde geliştirildi.
CorelDRAW Graphics Suite 2021’deki GPU hızlandırma o kadar etkili ki normalde 160 saniyede yapılan bir işlemi GPU hızlandırma ile 20 saniyede yapabiliyorsunuz. Hatta bu farkı harici bir ekran kartı olmadan sadece CPU üzerindeki GPU ile bile görebilirsiniz. Harici güncel bir ekran kartıyla bu süre daha da kısalıyor.
Yaklaşık 6 yıldır kullandığım sistemimde bir ekran kartı yok. Evet, 3D render ve Video işleme yapmıyorum. Ayrıca oyun da oynamıyorum. Intel Core i7 6700K işlemci içindeki Intel HD530 Graphics GPU bana yetiyor (du). Fakat CorelDRAW 2021’in GPU performansını test ettikten sonra mümkünse iyi bir ekran kartı alınmasını tavsiye ediyorum.
Sistem gereksinimlerinde de artık OpenCL 1.2 capable video card (recommended) yerine OpenCL 1.2-enabled video card with 3+ GB VRAM yazarak ekran kartının önemi belirtilmiş.
Ekran kartı eski olanlar ya da benim gibi ekran kartı olmayanlar da üzülmesin. CorelDRAW 2021 Intel HD Graphics ile de harikalar yaratıyor. Bazı işlemleri 5 kat hızlandırabiliyor. Sadece yeni sürümü kullanarak performans sorunlarınızı çözmeniz mümkün.
CorelDRAW’in GPU hızlandırma işlemlerini nerelerde yaptığını ve hangi konfigürasyonda ne kadar performans sağladığını önümüzdeki günlerde detaylarıyla buradan paylaşacağın. Ayrıca farklı konfigürasyonlarda yaptığım karşılaştırmalı testlere de yer vereceğim. Böylece ekran kartı alma ile ilgili karar verme sürecinizdeki bir çok soruyu da cevaplamış olacağımı düşünüyorum.
Son olarak CorelDRAW Graphics Suite 2021 için yayınlanan resmi sistem gereksinimleri listesini de aşağıda paylaşıyorum. Burada yazmayı unuttuğumu fark ettiğiniz şeyler, soru ya da yorumlarınız varsa lütfen paylaşın. Birlikte değerlendirelim.
CorelDRAW Graphics Suite 2021 için yayınlanan resmi sistem gereksinimleri:
Windows
Windows 10*, 64-bit, with latest Updates
Intel Core i3/5/7/9 or AMD Ryzen 3/5/7/9/Threadripper, EPYC
OpenCL 1.2-enabled video card with 3+ GB VRAM
4 GB RAM (8+ GB or more recommended)
4.3 GB available hard disk space for application and installation files
Multi-touch screen, mouse or tablet
1280 x 720 screen resolution at 100% (96 dpi)
DVD drive optional (for box installation)
Installation from DVD requires a download of up to 900 MB
Internet connection is required to install and authenticate CorelDRAW Graphics Suite and access some of the included software components, online features and content.
*CorelDRAW Graphics Suite 2021 supports Windows 10, version 2004, 20H2 and later versions which may be released during the lifecycle of CorelDRAW Graphics Suite 2021.
MacOS
macOS Big Sur 11.0 or macOS Catalina 10.15, with the latest revision
Multicore Intel or Apple M1 processor
OpenCL 1.2-enabled video card with 3+ GB VRAM
4 GB RAM (8 GB RAM or more recommended)
4 GB available hard disk space for application files (Solid-state drive recommended); Case-sensitive file systems are not supported
1280 x 800 screen resolution (1920 x 1080 recommended)
Mouse or tablet
Internet connection is required to install and authenticate CorelDRAW Graphics Suite and access some of the included software components, online features and content.
Bilgilendirme için çok teşekkürler. Hocam.
YanıtlaSilEk özellikleri de inceleyeceğiniz inceleme için sabırsızlanıyorum.
Anlaşılan evdeki sistemde tüm avantajlardan yararlanabileceğim (32gb ram, AMD Ryzen 7 3800X, 2070 Super Ekran kartı) ama işyerindeki sistemim artık miyadını dolduralı çok oldu.
22 versiyonunda farklı kaydet ile 11. versiyona kadar düşürebiliyorduk 23 versiyonu en alt 15. versiyondamı kaydediyor yoksa farklı bir ayarmı var hocam
YanıtlaSilGüzel soru. CorelDRAW 2021 (v23) kaydedebildiği en düşük sürüm 15 (X5).
SilMerakımı mazur görün, neden CorelDRAW'ın oldukça eski sürümlerinde dosya kaydediyorsunuz?
Hocam reklam ve matbaa alanında hala x3 kullanan meslektaşlarımız var üst sürüme geçmekte gerek tereddüt etmeleri gerek makinalarında x3 ve en yaygın x4 kullanarak çıkan sonuçtan memnun kaldıklarından biz onlara baskı gönderirken versiyon düşürmemiz gerekiyor. İşin kötü yanı 23 versiyon tamda bizim için eşik versiyon x4 ü desteklemiyor bu yüzden uzun süre kullanıcılar 22 versiyona devam edebilir
YanıtlaSilX3 tam 15 yaşında bir uygulama. 15 yıldaki teknolojik değişimlere bakarsanız aslında X3'ün ve X4'ün ne kadar eski olduğunu göreceksiniz. Basım yapan firmaların X4'ten iyi sonuç alma nedeni X5 ve sonrasında kullanılan profesyonel renk yönetim sistemini bilmemelerinden kaynaklanıyordur. Tabi burada ofset ve dijital baskıdan bahsediyorum.
SilAyrıca CorelDRAW uygulaması bu geçen 15 yılda o kadar değişim ve gelişim gösterdi ki geriye uyumluluk konusunda daha büyük sıkıntılar yaşanmaması için de bu yöntem tercih ediliyor.
Hala 12 versiyonu kullanan esnaflar bile var
YanıtlaSilBirde hocam emin olduğum için dile getireceğim bir sorun var. Coreldraw 20,21,22 ve yeni olan 23 sürümlerinde masa üstünde cdr. Dosyası mevcutsa bilgisayarı yeni açtığımda pc kitleniyor simgelerin hiçbiri gükmüyor sadece duvar kağıdı var görüntüde hatta dün deneme sürümünü kurduğumda aynı sorunla karşılaştım. Soruna corele ait windows shell extension yazılımı sebeb oluyor. Bu yazılımı silip 19 versiyona ait Windows shell extension u kurduğumda sorun kalkıyor. Belirttiğim sorunu kullanan kişilere sorduğumda yaşadıklarını söylediler
YanıtlaSilBu sorunu yaşamamanız gerekiyor. Dilerseniz destek.eti.com.tr adresinde bir bildirim oluşturun, konuyu araştıralım.
Silİ.Gören'in dediği gibi sektörde halen x3 kullanan çok. Serigrafici, Tabelacı, Lazerci vs çok fazla düşük sürüm kullanan yaşlı dinazorumuz var (onlar kurt denmesini seviyor :) )
YanıtlaSilSelam. Yeni sürüm tüm kullanıcılara hayırlı olsun.
YanıtlaSiltürkçemi bu versiyon
YanıtlaSilHem Türkçe hem İngilizce olarak yükleyebilirsiniz. Diller arasında da kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz.
Silhocam dörtgen aracına çift tıkladığımızda daha önceki sürümlerde çizim sayfasındaki a4 sayfa ölçüsünde direk dörtgen çiziyordu bu sürümde neden olmuyor.
YanıtlaSil2021'de böyle bir sorunla karşılaşmadım. Dörtgen aracına çift tıklayınca sayfa büyüklüğünde bir dörtgen çiziyor.
SilMerhaba,
SilBende de aynı sorun var! Daha önceki sürümlerde dörtgen aracına çift tıklayınca; sayfa ebatında dörtgen oluşturuyordu. 2021'de dörtgen aracına çift tıklayınca;
sayfa içindeki tüm dörtgen çizimleri seçiyor. Hatta çember aracına da çift tıklayınca, sayfa içindeki tüm çemberleri seçiyor! Bir çözümü var mıdır acaba?
Bu durumu test etmek için sıfırdan temiz bir kurulum yaptım fakat yaşadığınız sorunları yaşamadım. Fabrika ayarların döndürdünüz mü? Hangi kurulum dosyalarıyla kurdunuz paketi?
SilCrack sürümle ilgili hocam. Crack sürümde palete sağ tuş ile tıkladığınızda outline rengi değişmiyor. Birşey seçili değilken Kare ye çift tıklandığından sayfa çerçevesi çizilmiyor. Palet 3 sütun olarak açılıyor. Bazılarında default renk paleti CMYK değil RGB oluyor.
SilLegal/ Düzgün sürümlerde bu hatalar yok arkadaşlar.
Tüm sorunları bilmiyorum ama bildirilen, öne çıkan hatalar bunlar.
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba fark ettiğim renkli kutu dış çizgiyi renk paletinden sağ tık yapınca değiştiriyordu şuan sağ tık yapınca ayarları çıkıyor sağ tık yerine alt tuşuyla mouse sol tuşla basmak lazım zorlaşmış bizim açımızdan birde dörgene çift tıklayınca sayfa büyüklüğünde dörtgen çizmiyor
YanıtlaSilSizin ayarlarınızda bir sorun var. Bahsettiğiniz sorunlar 2021 sürümünde yok. CorelDRAW'ı fabrika ayarlarına döndürün ve sonra tekrar deneyin. Gerekirse destek.eti.com.tr adresinden destek alın.
SilSanırım Crack'li sürüm kullanıyorsunuz. Crack gibi illegal sürümlerde sorun yaşamanız doğal. Crack sürümlerde benzeri bir çok hata ile karşılaşabilirsiniz.
SilProgramı denemek için trial versiyonu kullanabilirsiniz.
Merhaba, Palete sağ tıkladığınızda açılan menünün en alttaki seçeneği olan "Customize" yi seçin. Açılan pencerenin sağ bölümünüde en altta "Secondary mousu button" seçeneklerinden: "Set outline color" şıkkını seçin ve "ok" deyin. Artık palete sağ tıkladığınızda, objenin dış çizgi rengi değişecektir. Fakat dörtgene çift tıklama sorununu çözemedim. Zaten bu bir hata veya sorun değil. Hata olsa, sayfaya dörtgen çizmez ve başka bir şey de yapmaz. Ama bu mantıklı bir iş yapıp; sayfadaki tüm dörtdgen çizimleri seçiyor. Hatta çember aracı da aynı şekilde çalışıp, sayfadaki tüm çemberleri seçiyor. Sanırım bunlarla ilgili bir ayar var ama ben bulamadım!
SilKont, ilginç bir durum, benim de aklıma başka bir şey gelmiyor çünkü destek önerim hakkında bir yorum yapılmamış.
SilAynı problemi crackli sürümler için okuyunca, denemek için demo sürümünü crackledim, aynı sıkıntıları bende yaşadım.
Silİllegal sürümü kaldırıp normal demo sürüme geçince sorun çözüldü.
@ilco normal sürümü mü kullanıyorsunuz? crackli mi? ona göre corel'e geri bildirimde bulunulacak.
Crackli sürümü kaldırıp kurup bir kaç defa denedim. Bir iki seferinde ALT'a basınca çökme ile karşılaştım.
Silİlko'nun Customize>Secondary mouse button>Set outline color 'u filan denemedim. Açıkçası crack sürüme özgü olduğunu düşündüğümden sorunu çözümü için uğraşmadım.
crack'li kurulumda artık hangi kodlarla oynadılarsa demek ki :)
SilCorelDraw Tips'deki New perspective tool'a bir baktım. Yeni özellik müthiş olmuş.
YanıtlaSilMerhabalar. 3.0 la başlayıp şu an x5 ten 21 e geçmeye çalışan yaşlı bir kurdum 😀 Kendimi zorlasam mı yoksa buraya kadar mı desem, bilemiyom gari. Ama çokta sevdiğim için yarı yolda bırakmaya da yüreğim el vermiyor😀 Herkese selamlar
YanıtlaSilBence geçiş yapın. Sormak istediğiniz bir şey olursa da mutlaka "sohbet" bölümümüze yazın.
SilTeşekkür ederim. Sorarım
Sil93 yılından beri kullanıyorum 3.0 versiyonuyla başladım kesinlikle geçin derim her versiyonu kullandım tavsiye ederim bi eski kurt olarak
Sil2021'in yeni özellikleri gerçekten çok iyi, beklediğim 4-5 özellikten ikisi gelmiş bu güzel, ama 2020'ye kıyasla fare yaklaştırmaları berbat durumda. Aşırı pikselleme ve zorlanma yaşıyor. Umarım ilk güncellemede bu sıkıntıları giderirler.
YanıtlaSilEkran kartı hızlandırma seçeneklerinin açık olup olmadığını kontrol edin.
Sil1Use hardware acceleration" seçeneğinden bahsediyosunuz değil mi Kürşad Hocam? Ben o seçeneği oldum olası default ayarlarda kullanıyorum. Tavsiye için teşekkür ederim.
YanıtlaSilMaalesef Hocam aynı sorun devam ediyor. 2020'da zoom yapmak çok daha seri ve kolaydı
YanıtlaSilİki sürüm arasında bir fark göremiyorum, hatta bazı sorunlu dosyalarda 2021 çok daha hızlı. Çalıştığınız belgeyi incelemem için gönderebilir misiniz? Ya da destek.eti.com.tr adresinden de destek alabilirsiniz.
Silİlginize teşekkürler Hocam, mail gönderdim size. Siteden de ilk fırsatta destek alıyorum.
SilHocam kenar çubuğundan dikdörtgene çift tıklama ile çalışma ekranında dikdörtgen oluşturma seçeneği ve yada paletten herhangi bir renge tıklayınca seçili objenin çerçevesini boyuyordu şuan bu da olmuyor bu konu hakkında bilginiz var mı ?
YanıtlaSilCrack'li sürüm kullanıyor olabilirsiniz. Orijinal sürümde bu sorunlar yok. Eğer lisanslı sürüm kullandığınızı düşünüyorsanız destek talep edin.
Silrengin üstüne tıklayıp customize seçip ordanda set outline color seçerseniz sağ tuş ayarlanmış olacaktır
YanıtlaSilMERHABA BİR SORUM OLACAK COREL 2021 LISANSLI KULLANIYORUM
YanıtlaSilESKİ SURUMLERDE OLAN SAYFA DISINA ALDIGIMIZ OBJEYI DİĞER SAYFAYA GECTİGİMİZDE GORUYORDUK. AMA BU SURUMDE AYNI SAYFADA KALIYORUM ANLATABILDIM UMARIM.. VARMI DUZELTILEBILECEK BIR YER YARDIMCI OLURSANIZ SEVINIRIM.
4 Temmuz 2019 tarihli yazımız bu soruna çözüm getiriyor.
Sildockers/object sağda olan çark işaretine basıp keep desktop object on layer tikini kaldırın
Silmerhaba bu sürümle ilgili bir sorunum var.
YanıtlaSil1.si shift ile sürükleme yaparken misal 2019 daki gibi değilde biz ne tarafa sürüklersek o tarafa doğru gidiyor.
2.si sağ tık ile obje etrafına renk atılmıyor sağ tık renk almada işlevsiz kalmış normal sağ tık işlevi görüyor.
2019 veya 2020 sürümündeki gibi çalışmasını nasıl sağlayabiliriz
Siz de korsan kurbanı olmuşsunuz gibi görünüyor. Satın aldığınız programın gerçek lisanslı olduğuna emin olun.
SilBende 2021 yüklü olması lazımdı, Customization/Secondary Mouse Button/Set Outline Color
SilAslında birçok yeni özellik var ve bir çok eski yada yeni özelliğin enable ve disable seçeneğide var. Benim gibi olayın yazılım boyutuyla daha çok haşır neşir olanlar zaten gizli özellikleride bulmuşturlar.
serıal lazım
YanıtlaSilCorelDRAW seri numarası, crack, patch gibi şeyleri bu sitede bulmanız mümkün değil.
SilMerhaba, size bir sorum var. ("CorelDRAW Graphics Suite X7 – v17.6.0.10210") ile ("CorelDRAW Graphics Suite 2021 – 2021.5 v23") arasındaki fark nedir?
YanıtlaSilMerhaba, arada 7 sene ve 6 versiyon var... Her ne kadar genel kullanımı ve temelleri pek değişmese de çok sayıda yenilik, düzeltme, performans iyileştirmesi içeriyor. CorelTÜRK'te tüm sürümlerin tüm yeniliklerini inceleyebilirsiniz.
Silmerhaba 2021 de contour nasıl yapılıyor varmı yokmu anlamadım yardımcı olursanız sevinirim Teşekkürler...
YanıtlaSilContour efektiyle ilgili bir değişiklik yok, aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Sil