25 Nisan 2012 Çarşamba

CorelDRAW X6 Gizli Yenilikler 2 - Pan Aracına Hızlı Erişim


CorelDRAW kullanıcılarının çektiği en büyük sıkıntılardan biri de sektördeki grafik yazılımları genelde aynı kısayolları kullanmıyor oluşu. Bu kısayollar hemen her grafik (DTP) yazılımında olan kısayollar. Bunların içinde en çok bilineni de Space tuşuna basılı tuttuğunuz sürece pan aracının aktif olması ve sayfayı kaydırabilme özelliği... Adobe yazılımlarında, Freehand'de ve sektörde bir zamanlar varlık göstermiş fakat sonradan Adobe, Corel gibi firmalar tarafından alınarak durdurulmuş bir çok yazılımda bu kısayol hep aynıdır. Hatta CorelDRAW'ın MacOS sürümünde bile...

CorelDRAW X6'dan önce H tuşuna basarak pan (hand) aracını aktif edip kaydırma işlemini gerçekleştirebiliyorduk. Fakat Space tuşuna basılı tutarak yapılan işlemden uzak ve pek de kullanıcı dostu olmayan bu kısayol CorelDRAW X6'da yerini daha kullanıcı dostu olan bir kısayola bırakmış...

Fare tekerine basılı tutarak fareyi yareket ettirdiğinizde pan aracı aktif oluyor ve sayfada dilediğiniz gibi dolaşabiliyorsunuz... Space alışkanlığı kadar olmasa da kullanışlı olduğu kesin. Denemenizi tavsiye ediyorum... Mutlaka alışacak ve vazgeçemeyeceksiniz.

Diğer X6 yenilikleri için tıklayın.

3 yorum:

  1. ben bu yeniliğe bayıldım :) tşkrler hocam.

    YanıtlaSil
  2. geçen online bölümde de bahsedilmişti hoş bir özellik. önceki sürümlerde hep eksikliğini çektiğim bir araç. Corel kurulumda ilk yaptığım işlerden biri "One Shot Pan"'ı space tuşuna atamak olur. Böylece gerek kalmadı. Ama el alışkanlığı yinede space kullanmaya çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alışma süreci zor olabilir ki ben de alışamadım henüz. Ama alışılınca da çok rahat olacağını düşünüyorum. Bir de zoom için tekeri ileri geri hareket ettiriyorsanız navigasyon için fare tekerinden başka bir şeye ihtiyacınız olmayacak.

      Sil