8 Kasım 2012 Perşembe

Corel DRAW X6.2 ve Corel DRAW X7

Başlıktaki X7 ibaresini görünce şaşırmış olabilirsiniz fakat CorelDRAW GS tepe yöneticisi Gerard Metrailler'in blogunda bugün X7 ile ilgili ilk açıklama yapıldı. Nasıl mı?

Bir kaç gün önce CorelDRAW X6.2 ile ilgili ilk duyuruyu yapmıştım. Şimdi Gerard Metrailler kendi blogunda  CorelDRAW X6.2 nin küçük bir tanıtım videosu olan CorelDRAW X6.2 sneak peek #1 başlıklı video paylaştı. Video'da X6.2 ile gelen yeniliklerin bir kısmı anlatılıyor. Videoda Alignment Guides ve Dynamic Guides ayarlarının artık Options penceresinin haricinde gerçek zamanlı olarak kendi sahip oldukları Docker'lar üzerinden gerçekleştirilebileceği gösteriliyor.
Yani X6.2 ile hata düzeltmelerinin dışında yeni Docker'lara sahip olacağız. 

X6.2 ile Alignment Guides'ın çok geliştiğini göreceğiz. Özellikle guide çizgilerinin özelleştirilebilmesi, margin çizgileri için ayrı seçenekler sunulması ve marginlerin nesnelerin içinde olacak şekilde de düzenlenebilmesi Alignment Guides'in çok daha fazla çözüm sunup daha fazla kullanabilecek olması anlamına geliyor.

Metrailler, yazısında X6.2 nin, 2012 sonuna gelmeden yayınlanacağını belirtmiş. Bu süreye kadar bir kaç video daha yayınlanacağı da #1 olarak numaralandırılmış videodan belli oluyor.

Peki CorelDRAW X7 ile ne ilgisi var?
Metrailler, yazısında, bu yeni özelliklerin aslında X7'ye ait olduğunu ve X6.2 yükleyenlerin bu yeni özellikleri kullanabilmesi için Premium Üye olması gerektiğini belirtmiş. Yani eğer Premium Üye iseniz bu özellikleri kullanabileceksiniz. Premium Üye değil de Standart Üye iseniz bu özellikleri X6.2'de kullanamayacaksınız, ancak X7'de standart üye olarak kullanabileceksiniz.

Kıscası X6.2 deki yeni özelliklleri kullanmak istiyorsanız Premium Üye olmak durumundasınız. Türkiye için üyelik sistemiyle ilgili henüz bir gelişme yok. Gelişme olduğunda sizlerle paylaşacağım.

Şimdi sizi CorelDRAW X6.2 sneak peek #1 videosuyla baş başa bırakıyorum...

6 yorum:

  1. Hocam haberler için çok teşekkürler.
    Yanlız bu premium üyelik sistemi tam saçmalık. Bir o eksikti yani...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üyelik sistemi aslında tam bir pazarlama stratejisi. Standart üyelik ücretsiz, Premium Üyelik ücretli. Ücretli olunca da cazip hale getirmek, alınan paranın karşılığını vermek gerekiyor. Bu durumda Premium üyeler için X7'ye eklenecek olan yeni özellikleri saklamayıp X6'ya güncelleme olarak ekliyorlar. Ayrıca Premium üyeler CorelCONNECT üzerinden daha fazla clipart, font, yüksek çözünürlüklü görsellere erişebiliyorlar.

      Ayrıca sürekli Premium üye olursanız X7 gibi yeni çıkacak sürümlere ücretsiz geçiş yapıyorsunuz. Sürekli CorelDRAW kullanan ve sürekli güncel kalmak isteyen firmalar için faydalı gibi görünüyor.

      Tabi tercih kullanıcının.

      Sil
  2. zaten x6 ya para ödememişmiydik. ( <:) )
    x6.1 de beceremediklerini düzelttiler.
    x6.2 de yine düzeltmeler var. birde üstüne iyi güzel bir şeyler katıyorlar ama ona para istiyorlar.

    direkt macro satsınlar anlayacağım da, bu şeklide bizi kaz görmeleri sıkıntı.

    Yani premium'a ek clipart vs vermeleri normal. x7 ye ücretsiz geçiş iyi bir fırsat ama update'in bir kısmına para istemeleri hoşuma gitmedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle düşün, X6 sürümü öncesindeki tüm yamalar hizmet paketi idi. Yani sadece hata düzeltmeleri içeriyordu. X6.1 ile küçük yeni özellikler eklediler biliyorsun, yazılarını yazdım. X6.2 de ekledikleri özellikler ise tamamen X7 için planlanmış yenilikler ve para verip bunlara önceden sahip oluyorsun.

      X6.2 yi standart üyeler zaten ücretsiz yükleyebilecek, sadece yeni özellikleri kullanamayacak.

      Bu açıdan bakılırsa bence sorun yok. Genel açıdan bakacak olursak zaten hem yazılım sektöründe neredeyse tamamen yurtdışına bağlıyız.

      Sil
  3. X7 de, X6 daki tutarsızlıkların çoğunun hatta hepsinin giderilmiş olduğunu ve diğer beklentilere de cevap vereceğini ümit etmekteyiz.
    Yenilikleri ile büyük adımlarla ilerleyerek, kullanıcılarına ufuk açıcı kolaylıklar sağladığı aşikar..
    Pazarlama stratejileri ise, dozu kaçmadıkça katlanılabilir tutumlar gibi görünüyor henüz..., henüz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serhat, aslında CorelDRAW'ın sorunu her yeni sürümde eski hataların büyük bir kısmının giderilip yerine bir kısım yeni hatalar gelmesi oluyor :)

      X6'dan memnunum, özellikle powerclip, colorstyles ve object properties docker gerçekten işe yarıyor, hız kazandırıyor.

      X7'den de yenilik konusunda umutluyum fakat hata düzeltmeleri ve performans nasıl olacak bilemiyorum.

      Sil