25 Kasım 2014 Salı

CorelDRAW X7 Gizli Yenilikler 3 - Correct Lens Distortion


CorelDRAW X7 gizli yeniliklerini fırsat buldukça sizinle paylaşmaya çalışıyorum. Daha önce Node Count ve Pantone Renk Paletleri ile ilgili gizli yenilikleri yayınlamıştım. Bu gizli yeniliğimiz ise bitmap resim / görseller ile sık çalışan kullanıcılar için.



Bundan yaklaşık 7 yıl önce bir X4 yeniliği olarak gelen Straighten Image özelliğini sizlere tanıtmıştım. Bu özellik sadece bir bitmap resimi / görseli doğru açıda döndürerek düzelştirmeye yarıyordu ve bu işi ekranda canlı olarak yaptığı için çok da başarılı bir özelliktir. İşte bu özelliğe şimdi de Correct Lens Distortion adında bir özellik daha eklendi.


Bu özellik adı üzerinde, objektif deformasyon etkisini gideriyor. Bence CorelDRAW ve CorelPhotoPaint'e çok geç gelen bir özellik olmasına rağmen, Straighten Image özelliğinin yavaş yavaş gelişeceğinin sinyallerinin verilmiş olması da umut vaat edici bir durum. Bir de Perspektif düzeltme olsaymış çok daha iyi olurmuş ama belki Corel strateji gereği bu özelliği premium üyeler için sağlayabilir.

Ayrıca 90 derecelik saat yönü ve tersi döndürme düğmeleri de Rotate Image bölümüne alınarak daha rahat bir kullanım sağlanmış.

Straighten Image özelliğini çalıştırmak için önce bir bitmap seçip Bitmap menüsünden Straighten Image komutunu seçmeniz yeterli.



6 yorum:

  1. Sık kullandığım bir özellik ama dediğiniz gibi gelişmesi gerekiyor.
    mesela Yan bir resmi corelde 90 derece çevirip "Straighten Image" ı çalıştırıyorum. sanki 90 derece çevirmemişim gibi yatık durmaya devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Transform özellikleri tüm nesnelerde korunur. Korunmasının korunmamasından daha çok avantajı vardır. Örneğin 13,45 derece gibi küsüratlı bir derece ile çevirdiğiniz bir nesne / bitmap'i sonradan tekrar düzeltmek istediğinizde döndürme kutusuna 0 yazıp enter'a basmanız yeterli.

      Sil
    2. Peki o açıyı nasıl 0 layabiliyoruz hocam. Diyelim 90derece çevirdim. Ama "Straighten Image" da yine ilk hali ile gözüküyor. Ne yapmalıyım da o 90derece çevrilmiş hali referans alınsın.
      Cut/Copy paste yaptım olmadı. crop ettim olmadı. Beceremedim. Muhtemelen çok basitte ben bulamadım.

      Sil
    3. Transform özellikleri PDF'te bile saklanır. Bu nedenle Bitmap nesneleri tekrar bitmap'e çevirerek referanslarını sıfırlayabilirsin.

      Sil
  2. faydalı bulduğum özellik olmasına rağmen hiç kullanmadım kısımlardan birisi sanırım isin zoruna kaçıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç kez kullanınca vazgeçemeyeceğin bir özellik olabilir :)

      Sil