29 Eylül 2021 Çarşamba

CorelDRAW 2021.5 yayınlandı, yeni özellikler ve hata düzeltmeleri geldi.


28 Eylül 2021 itibariyle CorelDRAW 2021 için Update 1 ardından yeni bir hata düzeltmesi güncellemesi beklerken “yarım” sürümlük bir güncelleme yayınladı. CorelDRAW 2021.5 adıyla yayınlanan güncelleme sadece bir güncelleme (Update) değil aynı zamanda abonelere (Subscriber) özel yenilikler sunan bir paket.

CorelDRAW aslında bu ayrımı ilk defa yapmıyor. Yaklaşık 10 yıl önce Premium Üyelik (Premium Membership) adında bir lisanslama modeli sunulmuş ve her güncellemede sunulan yeni özellikler sadece premium üyelere verilmişti. Tabi o yıllarda iki yılda bir yeni sürüm çıktığı için her sürüm için 4-5 güncelleme çıkıyordu. Blogu takip ediyorsanız sonraki yıllarda CorelDRAW’ın her yıl yeni bir sürümü yayınlandığına dikkat etmişsinizdir. Hazırladığım CorelDRAW Türkçe Wikipedi sayfasından tüm detayları inceleyebilirsiniz.

Dönelim konumuza... 2021.5 güncellemesi neler getiriyor birlikte bakalım. Bakarken de yeni özellikler ve hata düzeltmeleri olarak ayrı inceleyelim

Yeni ve gelişmiş özellikler

  • Önceki sürümlerdeki CONNECT ya da CONNECT Browser 2021 sürümünde kaldırılmıştı. Bu sürümle birlikte geliştirilerek adı Assets olarak değiştirilmiş bir docker olarak karşımıza çıkıyor. Assets Docker’dan tüm yerel ve bulut içeriğe erişilebiliyor. Ayrıca tüm sembol kütüphanelerine de buradan erişilebiliyor.
  • Buluttaki dosyaları açmak, kaydetmek çok daha hızlandı. Anlaşılan Corel bulut sunucusu tarafında iyileştirmeler yapmış.
  • Corel hesabınızı kullanarak bulutta ve yorumlar penceresinde aynı anda oturum açabiliyorsunuz. Böylece belgeye eklediğiniz tüm yorumlar adınızın yanı sıra e-posta adresinizle de tanımlanıyor. Anonim yorum eklemek için kimlik bilgileri girme adımını atlayabiliyorsunuz.
  • Sıra geldi bence en önemli ve tasarımcıların font sorununu çözecek bir özelliğe. Artık Font Manager’da online olarak hem Corel’in sağladığı yaklaşık 1000 adet fonta hem de Google’ın font kütüphanesine (Yaklaşık 4000 font) erişilebiliyor. Bu kütüphaneler üzerinde tüm filtreleri kullanabiliyorsunuz. Arama yapabiliyor ve görüntüleyebiliyorsunuz. İşin güzel tarafı bu fontların çok büyük bir kısmı Türkçe destekli ve Font Manager’in özelliği sayesinde sisteminize yüklemek zorunda kalmadan kullanabiliyorsunuz. Bence çok özel durumlar dışında bir tasarımcının ihtiyaç duyduğu tüm fontları Corel size sağlamış oluyor.
  • Corel Font Manager’da yeni bir özellik ise variable fontların özelliklerini değiştirip görüntüleyebilmeniz oldu.
  • İlginç bir yenilik ise CorelDRAW belgelerine yine CorelDRAW belgelerini bağlantı (link) olarak ekleyebiliyorsunuz. Hatta XLS, XLSX ve CSV biçimindeki dosyaları da bağlantı olarak ekleyebiliyorsunuz. Bu konuyu önümüzdeki günlerde detaylı inceleyeceğim. Faydalarına birlikte bakacağız.


Yeni özellikler bu kadar, şimdi düzeltmelere bakalım.

  • Bazı SVG dosyaları açarken yaşanan sorunlar giderilmiş. Artık SVG dosyaları daha doğru açılıyor.
  • Inside Outline ve Outside Outline uygulanmış nesneler içeren belgelerde yaşanan kararsızlık sorunları giderildi.
  • Paragraf metinlerde (Paragraph Text) varsayılan sekme simgesi düzeltildi.
  • Artistic Media nesneleri içeren bazı belgelerdeki açılma sorunu düzeltildi.
  • Sayfa numaraları (Page Numbers) nesneleri içeren bazı belgelerdeki çökme sorunları düzeltildi.
  • Yorumlar penceresindeki (Comments Docker) menü daha işlevsel hale getirildi.
  • Semboller penceresindeki (Symbol Docker) sembol ağacı bir sembol kütüphanesini aldıktan veya sildikten sonra yaşanan çökme sorunu giderildi.
  • Değişken fontların (Variable Fonts) özelliklerini değiştirmek için kullanılan sürgüler ile yaşanan sorunlar giderildi.
  • Şekil Aracı (Shape Tool) ile çalışırken yaşanan görüntüleme sorunları giderildi.
  • PDF dosya yaratırken çözümlenmiş yorumların da dahil edilmesi sorunu giderildi.
  • CorelPHOTO-PAINT’te yaşanan Duo-Tone görsellerde Spot kanal ile çalışırken yaşanan çökme düzeltildi.
  • Bir .docx belgesi Microsoft Word’de açık ise CorelDRAW’a import etme sorunu düzeltildi.
  • Montaj ön izlemesinde döndürülmüş sayfalarda kaybolan nesneler sorunu düzeltildi.
  • Otomatik Yazım Denetimi (Auto-Spell Check) ayarları artık bir Çalışma Alanı (Workspace) ayarı olarak kaydedilebiliyor.

Bunlar dışında aslında yüzlerce küçük hata düzeltmesi yapıldı fakat en önemlileri ve kullanıcılardan gelenleri Corel yayınlamış. Özellikle görüntüleme performansı ile ilgili yaşanan sorunların ciddi oranda giderildiğini göreceksiniz.

Bu sorunların tamamının hem Windows hem de macOS sürümlerinde giderildiğini belirtmeliyim.

Burada ilginç bir durum var. CorelDRAW abonelik almayan, kalıcı lisans sahipleri yeni özelliklerden faydalanamadığı gibi hata düzeltmelerinden de faydalanamıyor. Önceki yıllarda yayınlanan premium güncelleştirmelerinde ise durum böyle değildi. Aynı güncellemeyi tüm kullanıcılar yükleyebiliyor fakat yeni özelliklerden sadece premium kullanıcılar faydalanabiliyordu. Böylece tüm kullanıcılar hata düzeltmelerini alabiliyordu.

2021.5 ile birlikte hata düzeltmelerinin tüm kullanıcılara sağlanmaması bilinçli mi yapıldı yoksa bir hata mı yapıldı bilemiyorum. Fakat hata olma ihtimali çok düşük çünkü böyle bir güncellemenin baştan planlaması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde kullanıcılardan itirazlar gelmeye başlar ve Corel firması da mutlaka bir cevap vermek zorunda kalır. Belki de Update 2 adında sadece hata düzeltmeleri içeren bir paket yayınlayabilir. Tabi bu durumda sürüm numaralandırması da epey karışacaktır. Bekleyip göreceğiz... Blogu takip ederseniz ilk haberleri zaten buradan alacaksınız.

Şimdilik aboneler için aşağıdaki bağlantılardan güncelleme dosyaların indirip CorelDRAW 2021’inizi 2021.5 yapabilirsiniz. Bu arada bu güncellemeyi yüklemek için öncelikle Update 1'i yüklemeniz gerektiğini de belirtmeden geçmeyeyim.


CorelDRAW 2021.5 Update Windows

CorelDRAW 2021.5 Update macOS Apple M1

CorelDRAW 2021.5 Update macOS Intel Mac





18 yorum:

  1. Evet, yarım sürümlük büyük bir güncelleme olmuş.
    Enteresan yenilikler ve birçok düzeltmeler barındıran bu sürümün böylesi "abonelere yönelik" sınırlı dağıtımı da tartışmaya açık.
    Açıklayıcı ve Türkiye Corel kullanıcılarına çok yararlı olacağı aşikar olan makale için teşekkürler. Selam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olması dileğiyle...

      Sil
    2. Açıklamalarınız ve emewğiniz için çok teşekkürler hocam. Serhat gibi (ve sizin gibi) bende hata düzeltmelerin sadece abonelere verilmesine tepkiliyim. Ek özellikler olsa anlarım ama yapılan hata her sürümde hata.

      Sil
    3. Ben bir cevap alamadım. Ya tüm lisans sahipleri için ayrı bir güncelleme yapacaklar ya da artık CorelDRAW Graphics Suite'yi sadece abonelik olarak almaktan başka şansımız olmayacak.

      Sil
    4. Son sürüm 2021 çıktığı günden bu güne kullanıyorum. bir sıkıntı var. İlk kurduğumda sıkıntısız CorelDraw 2021 i kurdum ,kullandım. yaklaşık 8-10 ay sonra silip yeniden kurmak istediğimde KURULUM PENCERESİ küçük kalıyor ve hiç büyümediği için kurulum butonlarına ulaşamıyorum.

      Bundan dolayı 2 defa bilgisayarı sildim kurdum. Ben profesyonel tasarımcıyım. Türkiye'ye ilk CorelDraw'ı getipmiş biriyim. Corel'in tüm programlarını kullanıyorum .

      Bu kurulum sorunu sadece Corel ürünlerinde oluştu. defalarca resmi sitesinden indiriğim sürümlerinin, kurulumu normal kurulumu oluyor lakin çalıştırınca da giriş verilerini toplarken donup kalıyor.

      Elimdeki lisanslı ,lisansız Corel Video Studio da dahi, Kurulum Pencereleri Küçük açılıyor kuruluma erişemiyorum.

      Sakın bana "ekran karıdandır" , "şunu sil bunu kur" gibi gereksiz yanıtlar vermeyin çünkü ben 55 yaşında yazılım, donanım konusunda umanım. Neye baktığımı biliyorum, butamamen programdan kaynaklı bir sıkıntı önceden kurduğum program neden şimdi kurulmuyor. Adobe serisinide aynı anda kuruyorum hiç sıkıntı olmuyor. Sadece bu sorun Corel ve Corel ürünlerinde başladı.

      Eski sürümlerini kurup denemedim. denemekte istemedim çünkü tasarımlarımın hepsi 2021 ile yapıldı sn 10 aydır ,yüzlerce grafik çalışması var bunlar eski sürümde açılmayacak, onun için eski sürümleri kurup deneme yapmayı düşünmedim.

      Bu sorun nedir ? Çözümü için ne yapılmalı?

      Sil
    5. Merhaba Yılmaz,

      Belli ki sorun sizin sisteminize özel. Çünkü bunun gibi sorun bildirimleri tamamen kullanıcı tarafında oluyor. Yani aynı installer ile binlerce belki yüzbinlerce kurulum yapılıyor ve sadece çok küçük bir kesim bu ve benzeri sorunu yaşıyor.

      CorelDRAW GS ve diğer bazı Corel uygulamalarının kurulum pencereleri aslında teknik olarak birer html sayfasıdır bu nedenle kurulum ekranında sorun yaşıyorsanız CTRL ve fare tekerini kullanarak zoom-out / zoom-in yapmayı deneyin.

      Yaşadığınız sorunun başka sebepleri de olabilir. Lisanslı bir kopya kullanıyorsanız dilerseniz destek.eti.com.tr adresinden uzak bağlantı dahil olmak üzere ücretsiz destek alabilirsiniz.

      Sil
  2. coreldraw türkçe wiki sayfasının linki nedir ?

    YanıtlaSil
  3. Sayende yeniliklerden haberdar oluyoruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. hocam merhaba daha önce sağ tık ile kenar çizgisi rengini değiştiriyorduk şu an olmuyor neden olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorun korsan sürümlerde bulunuyor.

      Sil
    2. Renk paletinin üstünde bulunan açılır menüde "Customize" panelinden "Secondary Mouse Botton"unun "Set Outline Color" seçeneğinde olup olmadığını kontrol edebilir misin?

      Sil
    3. Yasal bir kopya kullanıyor ve bu sorunu yaşıyorsanız lütfen Corel Destek ile irtibata geçin. Bu sorun yalnızca korsan sürümlerde bulunuyor.

      Sil
  5. corelde ctrl+p yaptıktan sonra özelliklere girdiğim zaman corel otomatik kapanıyor. lütfen bir çözüm çok zorlanıyoruz

    YanıtlaSil
  6. ctrl+p yapınca yazıcı özelliklerine tıklayınca corel kapanıyor. çözümü nedir acaba bir bilen cevap yazarsa çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm güncellemeleri yüklediyseniz yazıcı sürücülerinizde bir sorun olabilir.

      Sil
    2. hocam Corel'in bu versiyonu bir nevi lisanslı kullanıcılara özel hazırlanmış bir geçiş güncellemesi. Lisanssız kullanan arkadaşlarda yaşanan sorunlar bunlar, font manager da açılmıyor veya açılıp kapanıyordur muhtemelen.

      Sil