6 Mayıs 2022 Cuma

CorelDRAW 2022 Fiyatları

Yazarın Notu: Maintenance (yıllık sürüm yükseltme) fiyatı 190 $'dan 127 $'a revize edilmiştir.

Mart 2022 itibariyle CorelDRAW Graphics Suite'nin yeni sürümü çıkmış, lisanslama ve fiyatlandırmayla ilgili de değişikliğe gitmişti. Son sürümü kullanmak isterseniz yalnızca abonelik almanız gerekliydi, eğer kalıcı sürüm isterseniz de yalnızca bir önceki sürüm olan CorelDRAW Graphics Suite 2021'i almak durumundaydınız. Bu durumun Corel'in de lokomotif ürününün tamamen aboneliğe doğru gidişinin son aşamaları gibi göründüğünü de yazmıştım. Fakat geçtiğimiz günlerde Corel Türkiye Distribütörü ile yaptığım görüşmede durumun hala eskisi gibi olduğunu belirttiler.

Bu gün itibariyle Türkiye'de resmi ve yasal olarak satın alabileceğiniz CorelDRAW paketlerine bakmadan önce bizimle irtibata geçtiğinizde özel CorelTÜRK indirimine sahip olacağınızı da belirteyim... corelturk@gmail.com adresinden bize ulaşabilirsiniz. Gelelim lisanslara ve fiyatlara;

CorelDRAW abonelik (419 $ + KDV / Yıl)

Bu lisans modeli hepimizin bildiği gibi yıllık bir abonelik ücreti ödeyip, abone olduğunuz süre boyunca CorelDRAW'ın en son sürümünü kullanabileceğiniz bir model. Her yıl ödeme yapılması gerekiyor. Ödeme yapılmadığında ise elinizde hiç bir şey kalmıyor. Mac ve windows için ayrı lisans satın almanız gerekmiyor. Satın aldığınız ürünü dilerseniz mac dilerseniz windows bilgisayara aynı seri numarası ile yükleyip kullanabiliyorsunuz.

CorelDRAW 2021 Tam sürüm (799 $ + KDV, bir kere ödenip sahip olunuyor)

Bu lisans modeli ise bir kere ödeme yaparak CorelDRAW'ın 2021 sürümünü kalıcı olarak kullanabileceğiniz geleneksel lisans modeli. Ömür boyu aynı sürümü kullanıyorsunuz fakat upgrade (yükseltme) yapılamıyor. Stoklarla sınırlı, yalnız windows için.

CorelDRAW 2020 Tam sürüm (399 $ + KDV, bir kere ödenip sahip olunuyor)

Bu lisans modeli ise bir kere ödeme yaparak CorelDRAW'ın 2020 sürümünü kalıcı olarak kullanabileceğiniz geleneksel lisans modeli. Ömür boyu aynı sürümü kullanıyorsunuz fakat upgrade (yükseltme) yapılamıyor. Stoklarla sınırlı, yalnız windows için.

CorelDRAW 2022 March Release Tam sürüm (997 $ + KDV, bir kere ödenip sahip olunuyor)

Geldik en önemli modele. Bu lisans modelinde bir kez ödemeyle hem kalıcı olarak CorelDRAW 2022'ye sahip oluyorsunuz hem de bu fiyata dahil olarak 1 yıllık da güncelleme hakkına sahip oluyorsunuz. Yani bu gün itibariyle lisansa sahip olduğunuzda 2023 yılı Mart ayında çıkacak olan (Corel bir değişiklik yapmazsa) sürüme de sahip oluyorsunuz. Ayrıca bu modelde ara vermeden güncelleme yaparsanız her yıl yaklaşık 127 $ + KDV  ödeyerek güncel sürümü kullanmaya devam ediyorsunuz. 

Eğer CorelDRAW'ı sürekli kullanıyorsanız güncel fiyatlarla bu model aboneliğe göre gerçekten de çok hesaplı oluyor. Örneğin 5 yıllık bir kullanım düşünelim ve her çıkan yeni sürümü de kullanacağınızı varsayalım. Bu durumda abonelik modelinde ödeyeceğiniz toplam rakam 2095 $ + KDV iken bu lisans modeliyle 1378 $ + KDV yapıyor. Böylece yaklaşık yarı fiyatına sahip oluyorsunuz.

Dünyada yaşanan enflasyon nedeniyle fiyatların önümüzdeki yıllarda artacağını da düşünürsek en azından dolar bazında ilk iki yılı ödemiş olup sonraki yıllarda ise aboneliğin fiyatının yaklaşık dörtte bir fiyatına devam etmek daha ekonomik görünüyor.

Tabii burada lisans modellerinin ve fiyatların değişip değişmeyeceği tamamen Corel'in tasarrufunda olan bir durum bu nedenle önümüzdeki yıllar için bir garanti verilemiyor ama görünen o ki benzer şekilde ilerlenecek... en azından son sürümü kalıcı sürüm olarak alma avantajını Corel Türkiye Distribütörü bize sağlıyor.

Son olarak internet pazar yerlerinde satılan CorelDRAW fiyatlarını dikkate almamanızı öneriyorum. Özellikle çok düşük fiyatlara satılan sürümlerle ilgili ciddi lisans sorunları yaşayabileceğinizi belirtmek isterim. İnternet pazar yerlerinde satılan ürünlerin mutlaka lisans sertifikalarının ve faturalarının olup olmadığını, aynı zamanda Türkiye Distribütörü tarafından sağlanıp sağlanmadığını sormanızı tavsiye ederim.

4 yorum:

  1. Bilgilendirme için teşekkürler Kürşad hocam.

    YanıtlaSil
  2. Yıllık belirlenen rakam, tam lisansın en fazla %20'ine denk gelmesi gerekirken bunlar %50'den fiyatlandırıyor. Bence yanlış. Adobe Creative Cloud aylık 187,62 TL, sadece illustrator ₺132,16.. Sn. Kürşad, fiyatları siz belirlemediğiniz için bu eleştiri doğrudan Corel'e ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn. Adsız, hakaret içermediği sürece her türlü eleştiriyi tabii ki yapabilirsiniz. Ama evet fiyatlar benim elimde değil, hatta distribütörün elinde de değil ve ben de ülkemizin şartlarında yazılımların çok yüksek fiyatlarda olduğunun maalesef farkındayım.

      Yanlış bir kıyaslama yapılmaması için belirttiğniz Creative Cloud fiyatının bireysel olduğunu belirtmeliyim. Ticari olarak kullanabilmek için aylık 425 TL + KDV ödemeniz gerekiyor. Tabii bu fiyat Corel'e göre hala çok ucuz... Bunun bir sebebi de Adobe'nin uzun süredir fiyatları güncellememesi olabilir.

      Sonuç olarak CorelDRAW Graphics Suite ucuz mu? Hayır değil... Çok daha uygun fiyata satılmasını isterim.

      Sil