7 Mart 2023 Salı

CorelDRAW Graphics Suite 2023 ve CorelDRAW Technical Suite 2023 yayınlandı


CorelDRAW'ın son sürümü olan 2022 için Mart 2023 güncellemesi yayınlandı. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi CorelDRAW artık sürüm numarasıyla ya da yıl ekiyle anılmıyor. Paketin ismi yalnızca CorelDRAW Graphics Suite (ya da CorelDRAW Technical Suite). Yayınlanan yeni güncelleme de her ne kadar lisans anlamında bir yeni sürüm olsa da teknik anlamda yalnızca bir güncelleme. 

Şöyle ki; bu güncelleme ile satın alacağınız CorelDRAW Graphics Suite kalıcı lisansı CorelDRAW Graphics Suite 2023 olarak adlandırılıyor. Fakat aboneliğiniz varsa ya da bir maintenance paketi aldıysanız her zamanki güncellemeler gibi sıradan basit bir güncelleme olarak yükleniyor. Dolayısıyla ana sürüm numarası 25 olmayıp hala 24 olarak kalıyor ve bu güncelleme ile sürüm numarası 24.3 oluyor.

Uzun yıllar önce CorelDRAW'ın yeni versiyon döngüsü iki yılda bir yerine yılda bire dönmüştü. Bu dönüşten hemen önce de 2 yıllık süre içinde oldukça fazla sayıda güncelleme ile kullanıcılarına daha kısa sürede daha fazla yenilik sağlamıştı. Bakınız CorelDRAW X6 (4 güncelleme) CorelDRAW X7 (6 güncelleme). Yıllık döngüye girildiğinde de her yıl gerçekten de inovatif yenilikler, geliştirmeler ve hata düzeltmeleri ile kullanıcıları tatmin etmişti. Fakat bu güncelleme ile yıllık döngünün zayıfladığını görüyoruz. Çünkü güncelleme ile sadece bir kaç tane önemli yenilik geliyor. Gerçi artık yenilik olarak ne beklediğinize bağlı, çünkü bu programlar epey gelişti. CorelDRAW artık bu "küçük" güncellemelerle eksiklerini giderecek ve performans / kararlılık geliştirmeleri yapacak gibi görünüyor ve abonelik sistemine tam geçiş için adım adım devam ediliyor... Bakalım CorelDRAW Mart 2023 güncellemesinde nasıl değişiklikler, yenilikler ve hata düzeltmeleri var.

Çevrimiçi şablonlar

Artık Yeni Belge Oluştur iletişim kutusunun Şablonlar sekmesindeki çevrimiçi bir şablondan bir proje başlatabilirsiniz. Yeni çevrimiçi kitaplık, her zamankinden daha fazla şablona anında erişmenizi sağlar. Profil anketinizi tamamlayın, böylece şablonları filtreleyebilir ve sizin için en uygun olanları görüntüleyebilirsiniz.



Uygulama projesi önerileri

Artık profil anketinin son sayfasında beceri seviyenize, ihtiyaçlarınıza ve ilgi alanlarınıza uyan uygulama projelerine erişebilirsiniz.


Geliştirilmiş! Belge oluşturma kontrolleri

Artık Yeni Belge Oluştur iletişim kutusunun Belge Ayarları sekmesinde taşma payı sınırları ayarlayabilirsiniz. Bu ayar, belgenin ön ayarlarıyla kaydedilir ve CorelDRAW'da yeni belgeler oluştururken daha fazla esneklik sunar.

Belge önceden ayarlanmış küçük resimler

Yeni Bir Belge Oluştur iletişim kutusundaki ön ayarların geliştirilmiş küçük resimleri, uygulamada bulunan çok çeşitli baskı, web, cihaza özgü ve sosyal medya ön ayarlarını görüntülemeyi ve göz atmayı kolaylaştırır. Sayfa boyutu bilgileri, görsel dağınıklığı azaltmak için kolaylaştırılmıştır. Artık simgeler sayfa türünün daha iyi bir göstergesini veriyor ve ihtiyacınız olan tam ön ayarı hızlı bir şekilde bulmanıza yardımcı olabilir.



Değişken Anahat (Çizgi) aracı

Değişken Anahat aracı, değişen genişliklerde nesne anahatları oluşturmanıza olanak tanır. Dinamik, organik görünümlü çizgiler ve şekiller oluşturmak için genişlik varyansının nerede başladığını ve bittiğini belirtebilirsiniz. Ayrıca, değişken anahat özelliklerini etkilemeden bir taslağı değiştirebilirsiniz.


Bu özellik Adobe Illustrator'da yıllardır olan ve gerçekten de çok faydalı bir özellik. Bir çizginin dilediğiniz yerinde kalınlık değiştirebiliyorsunuz. Adobe illustrator'den farklı olarak çok daha kesin kontroller sağlıyor. Böylece CorelDRAW'da önemli bir eksiklik daha giderilmiş oldu.

GELİŞTİRİLMİŞ! Çökme raporlaması

CorelDRAW Graphics Suite'teki bir uygulama beklenmedik şekilde kapanırsa, uygulama bir sonraki başlatıldığında bir hata raporu iletişim kutusu görüntülenir. Şimdi bir hata raporu göndermek istemiyorsanız, Genel > Gizlilik ayarlarında çökme raporu iletişim kutusunu devre dışı bırakabilirsiniz.

Sadık bir CorelDRAW kullanıcısıysanız çökme raporu özelliğini kapatmamanızı tavsiye ederim. Hatta çökme raporu gönderirken sorunla ilgili kısa bir bilgiyi de Türkçe de olsa yazmanız sonraki sürümlerde bu hataların giderilme şansını artıracaktır.

Performans ve Kararlılık

CorelDRAW Graphics Suite Mart 2023 Güncellemesi (v24.3) ayrıca müşterilerin bildirdiği çeşitli sorunlar için performans ve kararlılık düzeltmeleri içerir.

  • CorelDRAW artık dışa aktarma ayarındaki Kırp sayfasını ve Dışa Aktar iletişim kutularındaki Dönüşüm değerlerini hatırlıyor.
  • Windows'ta CorelDRAW, Yazdır iletişim kutusundaki ayarları hatırlar.
  • Artistic Media aracı etkin olduğunda ve özellik çubuğundaki Fırça veya Püskürtücü düğmeleri tıklandığında, Kategori listesi kutusu artık doğru kategorileri görüntüler.
  • Corel PHOTO-PAINT'de metin nesneleri, metin nesnelerini arka planla birleştirip geri aldıktan sonra beklendiği gibi görünür.
  • Bitmap desen dolguları içeren metin nesnelerle ilgili performans sorunları giderildi.
  • Arşivleme (RGB) ön ayarını kullanarak PDF'de yayınlarken renkler artık doğru şekilde dışa aktarılıyor (Dosya > PDF'de Yayınla > PDF ön ayarı).
  • Windows'ta CorelDRAW'da, Gerçek Zamanlı Kalem seçeneği (Araçlar > Seçenekler > CorelDRAW > Kalem Ayarları) etkinleştirilmiş bir fare ile çeşitli araçlar kullanırken performans sorunları giderildi.
  • Paragraf metnini madde işaretleriyle düzenlemeyle ilgili performans sorunları giderildi.
  • Sembol içeren dosyaları açarken ve içe aktarırken performans ve kararlılık sorunları giderildi.
  • Windows'ta, docker'lardaki Color eyedropper aracı artık beklendiği gibi çalışıyor.
  • Uygulamaların yanıt vermeyi durdurmasına neden olan çeşitli sorunlar giderildi.

İşletim sisteminize uygun güncelleme kurulum dosyalarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Windows CDGSSubscriptionU2023-03, 64,3 MB
macOS (intel) CDGSSubscriptionU2023-03-Intel.dmg, 576,6 MB
macOS (Apple M1) CDGSSubscriptionU2023-03-M1.dmg, 460,7 MB

Güncellemeyi yükledikten sonra sürüm numarası 24.3.0.571 olmalıdır.


3 yorum:

  1. Bilgilendirme için teşekkürler Kürşad Hocam...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, CorelDraw 2022 yükledim ve lisans işlemlerini tamamladım. Fakat yeni sayfa veya bir dosya açmak için çok uzun bekletiyor. Açılan dosyayı export ve kaydetmekte aynı şekilde çok uzun süre bekletiyor. 2021'de hiç böyle sorunlar yaşamadım. Çözümü için destek olabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lisanslı kullanıcıysanız destek@eti.com.tr adresinden ücretsiz teknik destek alabilirsiniz.

      Sil