22 Eylül 2023 Cuma

CorelDRAW Graphics Suite 2023 Update 2 yayınlandı


CorelDRAW 2023'ün ikinci güncellemesi yayınlandı. Fakat bu güncellemenin adı tam olarak başlıktaki gibi değil. Corel'in güncelleme politikaları gereği bu güncellemenin yeni adı tek seferlik satın alınmış lisanslar için CorelDRAW Graphics Suite 2023 - Update 2 ve aboneler için CorelDRAW® Graphics Suite September 2023 Subscriber Update olarak belirlenmiş.

Her ne kadar kafa karışıklığına sebep olsa da aslında iki farklı isim dolayısıyla iki farklı güncelleme arasında ciddi bir fark var. Aboneler için olan güncelleme bir çok yeni özellikle gelirken tek seferlik satın alınmış lisanslar için olan güncellemede sadece hata düzeltmeleri buşunuyor. Böylece Corel abonelik modelini cazip hale getirmek için abonelere özel güzellikler yapmaya devam ediyor.

Güncelleme ile gelen yeni özelliklere ve hata düzeltmelerine birlikte bakalım...

GELİŞTİRİLMİŞ ÖZELLİK; Dışa aktarma (Export) seçenekleri

Dışa Aktarma pencere öğesi (Export Docker) (Windows) veya Dışa Aktarma denetçisinde (Export Inspector) (macOS) yapılan bir dizi geliştirme, nesnelerin ve sayfaların artık CDR, WEBP, CGM, PSD ve BMP dahil olmak üzere çok daha fazla dosya biçiminde çıktısını almayı her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Özellikle CDR dosya biçiminin eklenmesiyle çok sayfalı CDR belgelerini ayrı ayrı CDR dosyalarına tek tuşla kaydedebiliyoruz ve kaydettiğimiz dosya sürümünü de belirleyebiliyoruz. Ya da diyelim ki aynı sayfada birden çok grafik çalıştınız, bunların her birini ayrı CDR belgelerine export edebiliyoruz.

GELİŞTİRİLMİŞ ÖZELLİK; Varlıklar paneli (Asset Docker) (Windows) veya Varlık denetçisi (Asset inspector) (macOS)

CorelDRAW Graphics Suite 2023 Güncelleme 2, iş akışınızı iyileştirmek için Varlıklar paneline (Windows) veya Varlık denetçisine (macOS) bir dizi özellik ve geliştirme sunar. Kullanıcı geri bildirimlerine yanıt olarak, yeniden tasarlanan panel/denetleyici, dosyalara göz atmak için tanıdık ve sezgisel bir yöntem sağlayan bir ağaç klasör yapısı içerir. Klasör hiyerarşisini görüntülemenize, klasörler arasında gezinmenize ve dosyalarınızın daha geniş bağlamındaki içeriği bulmanıza olanak tanır.

Erişilebilirliği ve rahatlığı artırmak için kullanıcı arayüz basitleştirildi. Sıralama seçenekleri artık parmaklarınızın ucunda bir açılır listede bulunuyor. Ayrıca, içeriğin yüklenmesi ve senkronizasyonu sırasında ilerleme çubukları görünür ve siz uygulamada kesintisiz çalışırken bu görevlerin durumu hakkında görsel geri bildirim sağlar. Performans iyileştirmeleri içeriğin daha hızlı senkronize edilmesini, filtrelenmesini ve aranmasını sağlar. Eskinin Connect Tray'inden günümüzün Asset Docker'ına uzanan bir yolculuk oldu. Böylece sık kullandığınız grafikleri bulutta saklayarak her yerden erişim imkanına sahip olabiliriz.

GELİŞTİRİLMİŞ ÖZELLİK; Print Merge

Bir dizi geliştirme sunan Yazdırma Birleştirme (Print Merge)  özelliği, daha fazla çok yönlülük ve kullanım kolaylığı sunar.

Uyumlu dosya türleri yelpazesini genişleten CorelDRAW artık Excel Çalışma Kitabı (XLSX) veri kaynağı dosyaları için destek sağlıyor.

Bir diğer önemli özellik, bağlantılı bir dosyayı kaynağıyla senkronize etme ve en son değişiklikleri dahil etme yeteneğidir. Ayrıca, bir veri kaynağı dosyasını içe aktarmanın yanı sıra, artık sütunlardan verileri seçmeli olarak içe aktarabilirsiniz; bu, çeşitli kaynaklardan gelen verileri birleştirmeyi kolaylaştırarak olasılıklarınızı genişletir.


GELİŞTİRİLMİŞ ÖZELLİK; PDF'yi İçe Aktarma (PDF Import)

İyileştirilmiş metin akışı, gelişmiş metin düzenlenebilirliği, dil sırasının doğru şekilde tanınması, OpenType özelliklerinin ve biçimsel kümelerin korunması ve biçimlendirme ile sütun düzeninin korunması gibi gelişmiş PDF içe aktarma yetenekleri, PDF içeriğinizin CorelDRAW'a hızlı ve kusursuz geçişini sağlar. Paragraflar, satır uzunluğuna ve uzaysal yakınlığa dayalı olarak akıllıca Sanatsal ve Paragraf metin nesnelerine dönüştürülerek orijinal metin yapısının ve organizasyonunun doğru bir şekilde temsil edilmesini sağlar. Paragraf hizalaması, satır aralığı, büyük harfler, üst simge ve alt simge karakterleri, madde işaretli ve numaralı listeler ve diğer biçimlendirme öğeleri tam olarak tanımlanır ve korunur; böylece belgenizin amaçlanan görsel çekiciliği ve bütünlüğü korunur. Optimize edilmiş paragraf işleme, biçimlendirme ayrıntılarının doğru tanınması ve çok sütunlu düzenler için daha yumuşak geçişler, düzenleme iş akışınızı düzene sokarak içe aktarılan PDF içeriğiyle çalışmayı daha kolay ve daha verimli hale getirir.


Ghost Script 10.01.2

EPS dosyalarını sorunsuz bir şekilde CorelDRAW'a aktarmak için kullanılan açık kaynak kodlu bir Postscript tercümanı olan Ghost Script'in yeni sürümü bu güncellemeyle geliyor. Yeni sürümde daha tutarlı ve sorunsuz dosya aktarımları sağlanmış olacak.

Güncelleme, CorelDRAW ürününe dahil olan önceden yüklenmiş GPL Ghostscript 8.64'ü kaldırır ve en son sürüm olan 10.01.2'yi isteğe bağlı modül olarak sunar.

Not: CorelDRAW Graphics Suite 2023 Güncelleme 2 uygulanmadıysa sisteminizde yüklü olan Ghostscript sürümünü doğrulamanız, modülün tüm eski sürümlerini kaldırmanız ve Ghostscript 10.01'deki güvenlik açıklarını gidermek için 10.01.2 sürümünü yüklemeniz önerilir. 1 ve öncesi.


Performans ve Kararlılık 

Buradaki hata düzeltmeleri tüm CorelDRAW 2023 kullanıcıları içindir.
  • CorelDRAW'daki yeni belgeler için renk modu ayarı (Yeni Belge Oluştur iletişim kutusunun Belge Ayarları sekmesindeki Birincil renk modu seçeneği) artık bir oturumdan diğerine korunuyor. 
  • Araçlar > Ayarları Varsayılan Olarak Kaydet'i tıklatıp Genel onay kutusunu etkinleştirerek Windows'taki CorelDRAW'da anahat (çizgi) genişliğinin ölçü birimlerini yeni belgeler için varsayılanlar olarak kaydedebilirsiniz. 
  • Internet bağlantılarının nesnelerden ve paragraf metninden kaldırılması artık beklendiği gibi çalışıyor. 
  • PDF'leri CorelDRAW'da açarken veya içe aktarırken oluşan çeşitli uyumluluk sorunları çözüldü. 
  • Degrade dolgulu PDF dosyaları artık içe aktarılıyor ve doğru açılarla açılıyor. 
  • Windows'ta CorelDRAW'daki CGM dosyalarıyla uyumluluk iyileştirildi ve bu dosyaları herhangi bir sorun olmadan açmanıza olanak tanındı. 
  • CorelDRAW artık bir renk stilini düzenlerken Dolguyu düzenle iletişim kutusundaki Renk görüntüleyiciler ve Renk Paletleri seçenekleri arasında geçiş yaparken beklendiği gibi çalışıyor. 
  • CorelDRAW'da Görüntü Ayarlama Laboratuvarı (Efektler > Ayarlama > Görüntü Ayarlama Laboratuvarı) kullanılarak düzeltilmiş bir görüntünün kırpılması artık beklendiği gibi çalışıyor. 
  • Windows'ta CorelDRAW'da, Düzleştir Efektleri komutu artık Seçenekler iletişim kutusunda (Araçlar > Seçenekler > Özelleştirme) mevcuttur.
  • Ctrl+Alt tuşlarını basılı tutarak araç kutusuna sürükleyin (Efektler > Efektleri Düzleştir) artık beklendiği gibi çalışıyor. 
  • Corel PHOTO-PAINT'te bir bitmap'i düzenlemek ve ardından kaydetmek artık CorelDRAW'daki orijinal görüntüde boyut değişikliğine neden olmuyor. 
  • Corel PHOTO-PAINT'te bir görüntünün etrafında tek renkli bir kenarlığı kırptığınızda arka plan, ön plan ve diğer renk seçeneklerinin seçimi amaçlandığı gibi çalışır. 
  • Almanca, Japonca, İspanyolca ve Basitleştirilmiş Çince'deki kullanıcı arayüzü dizeleri, bu dil topluluklarındaki kullanıcılar için açık, doğru ve kültürel açıdan uygun olduklarından emin olmak amacıyla gözden geçirildi ve geliştirildi. 
  • Hata günlüğü verilerinden ve kullanıcı raporlarından içgörüler elde ederek, ürünün genel performansını artırmak için bir dizi kararlılık düzeltmesi uyguladık.
Bu güncelleme ilgili yükleme dosyalarına ve sürüm bilgilerine YAMALAR sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

4 yorum:

  1. Bilgilendirme için Teşekkürler Hocam.

    Özellikle yeni export docker özelliklerini sevdim. Bu özellik için ne kadar uğraştığınızı da biliyorum.

    Ek bir araç kullanmadan çoklu sayfalı dökümanların, her sayfasını ayrı ayrı alabilmek doğrusu çok işime yarayacak.
    İhtiyacım olduğunu bile bilmediğim bir kaç güzel ayrıntı da var.

    PDF'i içe alma özelliklerinin iyileştirilmesi ise çok işime yarayacaktır. Daha kullanma fırsatı bulamadım ama vaad ettikleri çok iyi. Sık kullandığım bir şey. mutlaka yakın zamanda karşıma çıkacaktır.

    Bu özelliklerin Aboneler ve tek seferlik alım yapanlar diye ayrılması konusu ise tartışılır.

    YanıtlaSil
  2. Print Merge'e direkt excel dosyasını alabilme özelliği ise çooook geç kalınmış bir şey bence. Çok önce yapılmalıydı. Bize külfeti sadece iki fazla tuşa basmak kadar olsa da niye böyle diye çok sorduğum bir şey. Bu güncellemeden kısa süre önce yine hayatımı kurtaran bir özellik. Gelişmesini ve senkronize edilebilmesine sevindim. İşim düştüğünde mutlaka kullanırım.

    YanıtlaSil
  3. I read your articles and got it quite informative and well research content. I couldn't find any knowledge on this matter prior. I would like to thank you for sharing this niche content here.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil