17 Eylül 2024 Salı

CorelDRAW 2024 Eylül güncellemesi (Update 2) yayınlandı


Corel yine bir değişiklik yapmadı ve önceki sürümlerdeki gibi CorelDRAW 2024'ün yeni sürümünü yayınladıktan yaklaşık 6 ay sonra ikinci güncellemeyi yayınladı.

Bu güncellemede aboneler ve maintenance alanlar için ek yenilikler bulunurken hata düzeltmeleri ve bazı küçük geliştirmeler kalıcı lisansa sahip olan kullanıcılara da sunuluyor.

Güncelleme adı CorelDRAW September 2024 Update olarak geçse de bu güncellemeye CorelDRAW GS 2024 Update 2 olarak da ifade etmek yanlış olmaz. Güncellemeyi yazının sonundaki bağlantılardan indirebilirsiniz. Güncellemeyi yüklemek için önceki güncellemelerin tamamının yapılmış olması gerekiyor yani Windows için Update 1, macOS için Update 1 ve Hotfix 1 güncellemelerinin yapılmış olması gerekiyor.

Güncelleme sonrasında tam sürüm numarası 25.2.0.301 olacak. CorelDRAW Hakkında penceresinden bu numarayı kontrol ederek güncellemenin yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz.

Şimdi bu güncelleme ile hangi yenilikler ve geliştirmeler gelmiş, hangi hatalar düzeltilmiş gelin birlikte bakalım.

Aboneler için Yeni ve Geliştirilmiş Özellikler

Aktif bir CorelSure Bakım planına sahip abonelere ve lisans sahiplerine özel olarak sunulan CorelDRAW® Graphics Suite Eylül 2024 Güncellemesi (v25.2), uygulamalar içindeki çeşitli alanlara yeni özellikler ve geliştirmeler sunar:

YENİ!CorelDRAW Web Sitesi

Yaratıcı ihtiyaçlarınız için mükemmel olan tarayıcı tabanlı vektör illüstrasyonu ve grafik tasarım uygulaması CorelDRAW Web ile hareket halindeyken tasarım yapın. Sadece abonelere sunulan CorelDRAW Web, ek yazılım kurulumlarına ihtiyaç duymadan CorelDRAW (CDR) dosyalarınıza her yerden erişmenize ve düzenlemenize olanak tanır.

Not: CorelDRAW.app artık CorelDRAW Graphics Suite/CorelDRAW Technical Suite'e dahil değildir. Bunun yerine, CorelDRAW Web'i kullanarak doğrudan tarayıcınızda Bulut'a kaydedilen CorelDRAW (CDR) dosyalarını açabilir ve onlarla çalışabilirsiniz.

GELİŞTİRİLMİŞ!Painterly Fırça aracı

Painterly fırçalarına yapılan en son güncellemeler, piksel tabanlı fırça darbeleri üzerinde gelişmiş kontrol ve özelleştirme sunar. Aboneye özel geliştirmeler şunları içerir:

  • Ek Fırça Paketleri - Aboneler artık Hoş Geldiniz Ekranı'ndan indirilebilen 5 ücretsiz fırça paketinde 50 yeni fırça ile fırça koleksiyonlarını genişletebilir.Yardım > Hoş Geldiniz'a gidin, ardından Mağaza'ya tıklayın ve Ücretsiz'e göre filtreleyin.
  • Favoriler - Artık favori fırçalardan oluşan kişiselleştirilmiş listenizi oluşturabilir ve Fırça seçicinin üst kısmındaki Favoriler kategorisinde bunlara anında erişebilirsiniz. Fırça adının sağında görünen yıldız simgesine tıklayarak fırçaları ekleyin ve kaldırın.
  • Doku - Artık 75 yeni doku arasından seçim yapabilir ve bir fırça darbesinin görünümünü dönüştürebilirsiniz. Doku, fırça izlerinin görsel yönünü etkileyerek yüzey pürüzlülüğü yanılsaması yaratır.
  • Doku Gücü - Beğendiğiniz bir doku seçtikten sonra, sanatsal ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde doku efektinin yoğunluğunu hassas bir taneden (solda) daha belirgin bir dokulu yüzeye (sağda) de değiştirebilirsiniz.
  • Kalem basıncını simüle edin - Fare hareketiyle kalem benzeri basınç hassasiyetini etkinleştirin veya devre dışı bırakın. Özellikle fare kullanırken yararlı olan bir kalemin boyutunu değiştirmek, şeffaflığı değiştirmek ve fırça darbesinin uçlarını azaltmak gibi nüanslı etkilerini elde edebilirsiniz.
  • Glow - Renkler parlak beyaza dönene kadar parlaklığı kademeli olarak artırarak canlı fırça darbeleri oluşturun.
  • Yoğunluk - Sırasıyla bir fırça darbesindeki damlacıkların veya parçacıkların yoğunluğunu ayarlayarak Airbrush ve Parçacık fırçalarının görünümünü değiştirin. Ayar ne kadar yüksek olursa, bir fırçanın serbest bıraktığı damlacık veya parçacık sayısı da o kadar fazla olur.
  • Fırça Pürüzsüzleştirme - Özellikle fare gibi titrek bir giriş cihazı kullanırken, titremeyi azaltarak ve yöndeki keskin değişiklikleri yuvarlayarak fırça darbelerini yumuşatabilirsiniz.

Tüm kullanıcılar için mevcut geliştirmeler:

Painterly Brush aracında kullanıcı tarafından talep edilen birkaç ek iyileştirme yapıldı ve tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilir:

  • Painterly Brush aracını kullanırken artık yeni bir fırça imleci görünüyor. Bu imleç, oluşturulmak üzere olan veya oluşturulmak üzere olan fırça darbesinin boyutunu temsil eder.
  • Bir sıfırlama düğmesi eklendi. Fırça ayarlarını serbestçe deneyin ve yeni sıfırlama düğmesine tıklayarak fırçaların varsayılan fabrika ayarlarına geri yükleyin.
  • Kontrollere hızlı erişim sağlayan Painterly Brush ayarlarını barındırmak için yeni bir Özellikler docker sekmesi eklendi.
  • Belge Varsayılanlarını Değiştir iletişim kutusundaki yeni Painterly Fırça Darbesi seçeneği, fırça darbeleri için varsayılan rengi diğer grafik öğelerinden bağımsız olarak ayarlamanıza olanak tanır.
YENİ!En son Pantone renk paleti (175 yeni renk)

Tasarımlarınız için yeni seçenekler sunan ve çalışmalarınızı en son renk trendleriyle güncel tutan 175 yeni renk içeren en son PANTONE® FHI Cotton TCX 2801 paletini keşfedin.

YENİ!Varsayılan kaydetme sürümü

Seçenekler iletişim kutusundaki yeni uygulama seçeneği 'Varsayılan sürümü ayarla' (Araçlar > Seçenekler > CorelDRAW > Kaydet) / Tercihler iletişim kutusu (CorelDRAW menüsü > Tercihler > CorelDRAW > Kaydet), CorelDRAW (CDR) dosyalarını kaydetmek için belirli bir sürüm seçmenizi sağlar.

GÜNCELLENDİ!Tip 1 yazı tiplerinin tespiti

PostScript ve Adobe Type 1 gibi Type 1 yazı tipleri güncel değiştir ve TrueType ve OpenType formatlarıyla değiştirilmiştir. Tip 1 yazı tipleriyle belgeleri açarken veya içe aktarırken, uygulama artık gelecekteki olası uyumluluk sorunları hakkında sizi uyarır. Sorunları önlemek için bunun yerine TrueType (TTF) veya OpenType (OTF) yazı tiplerini kullanmanız önerilir. Eksik yazı tiplerini benzer yazı tipleriyle otomatik olarak değiştirmek, projenizin görsel tutarlılığını korumak veya farklı ikameleri seçmek için eşlemeleri manuel olarak ayarlamak için PANOSE yazı tipi eşleştirmesinden yararlanabilirsiniz.

Performans ve istikrar

CorelDRAW® Graphics Suite 2024 (v25.2) için Eylül 2024 Güncellemesi, müşteri tarafından bildirilen birkaç sorun için performans ve kararlılık düzeltmeleri de içerir.

Genel
  • Uygulama, minimum CPU veya GPU gereksinimlerini karşılamayan bir sistemde başlatıldığında, desteklenmeyecek veya performansı optimumdan daha az olacak özelliklerin bir listesini içeren bir uyarı mesajı görüntülenir. Mesaj ayrıca, ürün Yardımı'ndaki minimum sistem gereksinimleri hakkında bilgi için bir bağlantı içerir.
  • İsteğe bağlı olarak paketle birlikte yüklenen GPL Ghostscript sürümü en son 10.03.1 sürümüne güncellendi.
Baskı ve Baskı Birleştirme
  • Uygulama başlatıldıktan sonra, Yazdırma iletişim kutusunda (Dosya > Yazdır > Yazdırma stili) kullanılan yazdırma stili, Windows'taki Seçenekler iletişim kutusunda (Araçlar > Seçenekler > Genel > Yazdırma > Varsayılan yazdırma stili) veya macOS'taki Tercihler iletişim kutusunda (CorelDRAW veya Corel PHOTO-PAINT menüsü > Tercihler > Genel > Yazdırma > Varsayılan yazdırma stili) belirtilen yazdırma stiliyle eşleşir. Farklı bir yazdırma stili seçilirse, bu yazdırma stili geçerli oturumun geri kalanı için o belge için varsayılan olarak kullanılır.
  • Kullanılamayan bir yazıcıyı kullanarak bir dosyayı yazdırmaya çalışırken karşılaşılan kararlılık sorunları çözüldü.
Dosyaları açma, içe aktarma ve kaydetme
  • CorelDRAW'da, belgede kaydedilmemiş değişiklik yoksa Kaydet düğmesi gri renktedir.
  • Esri ArcGIS Pro yazılımı kullanılarak oluşturulan PDF dosyalarını açmayla ilgili kararlılık sorunları çözüldü.
Renklerle Çalışma
  • CorelDRAW'da kenarlıklar için renk seçeneği (Düzen > Kenarlık ve Grommet > Kenarlık ekle > Tür) tüm dillerde mevcuttur.
  • Dolgularda varsayılandan farklı renk profili kullanıldığında çökme çözülür.
Sayfalar ve Nesneler
  • Pages docker'da (Windows) veya Pages denetçisinde (macOS), Küçük Resim önizlemesi ızgara görünümü olarak ayarlandığında sayfa adları artık görüntülenir.
  • Bir nesneye veri eklemek veya düzenlemek (Pencere > Dockers/Inspectors > Object Data > Elektronik Tabloyu Aç düğmesi > İsim alanı) beklendiği gibi çalışır.
  • Windows'taki CorelDRAW'da, Nesne Kaynağı noktasını orta-alt olarak ayarlayın, özellik çubuğundaki nesneye Göreli düğmesine tıklayın (Serbest Dönüştürme aracı), ardından özellik çubuğundaki Nesne boyutu kutularını kullanarak bir nesneyi yeniden boyutlandırın beklendiği gibi çalışır.
Ağ Sürücülerindeki İçerik:
  • Bir ağ konumunda depolanan Varlıklar/Dolgular/Yazı Tipleri/Şablonlar ile çalışmayla ilgili kararlılık sorunları çözüldü.
  • Bir Corel Sembol Kitaplığı (CSL) dosyasını (Semboller docker > Seçenekler düğmesi > Kitaplığı İçe AktarAğ Sembollerine aktarmak beklendiği gibi çalışır.
  • Corel Font Manager'da, bir ağda depolanan özel bir yazı tipi kitaplığına erişmek artık sistemin merkezi işlem biriminin (CPU) performansını etkilemez.
Araçlar ve Araç İpuçları
  • Bir fare tekerleği ile yakınlaştırma ve uzaklaştırma, B-spline aracı veya Polyline aracı etkin olduğunda beklendiği gibi çalışır.
  • Windows'ta, araç ipuçlarının görüntülenmesiyle ilgili kararlılık sorunları çözüldü.
  • Birleştirme, hareket ve düzenleme eğrileri ile ilgili stabilite sorunları ele alındı.
  • CorelDRAW, kilitli bir katmandaki bir nesne seçildiğinde ve Odak Moduna getirildiğinde artık yanıt vermeyi durdurmuyor.
  • Ölçüm birimi olarak inç veya piksel ile arama kriteri olarak anahat genişliğini kullanan nesneleri bulma ve değiştirme (Düzenle > Bul ve Değiştir > Nesneleri Değiştir, Bul, Anahat genişliği) beklendiği gibi çalışır.
Diğerleri
  • Uygulamanın önceki sürümlerinde oluşturulan barkodları içeren dosyalarla çalışmayla ilgili kararlılık sorunları çözüldü.
  • Bağlantılı veya gömülü nesneleri yeniden adlandırmak beklendiği gibi çalışır.
  • Bir VBA betiği çalışamadığında uygulama artık yanıt vermeyi durdurmuyor.
  • Performans iyileştirmeleri, metnin gözle görülür şekilde daha hızlı bulunması ve değiştirilmesini sağlar.
  • macOS Sonoma 14'teki CorelDRAW'da, bir belgenin tam ekran önizlemeleri (Görünüm > Tam Ekran Önizleme) beklendiği gibi görüntülenir.
  • Arka plan rengi olmayan Corel PHOTO-PAINT dosyalarında (CPT) (Dosya > Yeni, Arka Plan rengini devre dışı bırak onay kutusunu), şeffaf mürekkep özelliklerine sahip yeni bir boş nokta renk kanalı oluşturmak beklendiği gibi çalışır.

CorelDRAW Graphics Suite September 2024 Update (Update 2) yükleme dosyalarına işletim sisteminiz ve işlmecinize göre aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

1 yorum: