Film çıkış işlerinde dikkat edilmezse başa büyük bela olan ve gözden kaçması da bir o kadar kolay olan bir noktaya değineceğm. Beyaz renkli nesnelere overprint (rengin altını doldurma) vermek.
Önce Overprint mantığını özetleyelim. Offset baskıda koyu bir zemin üzerine ince, siyah bir yazı yazdığınızı düşünün. Eğer yazıya overprint vermezseniz baskıda gerek register ayarsızlığı (renklerin tam olarak üstüste oturtulamaması) gerek kağıt açması sonucu siyah yazıların kenarlarında beyazlıklar görülür ki bu siyah yazılarını altının boş olduğunu gösterir. Siyah yazıya overprint verirseniz yazının zeminde oturacağı yerler beyaz olmaz, zeminin kendisini içerir. Siyah yazı zeminin üzerine basar ve register hatası yaşanmaz. Aşağıdaki resimde solda overprint verilmemiş, sağda ise overprint verilmiş nesne davranışları görülmektedir.
Beyazlara overprint verilmesi hatası genelde manuel olarak bir nenseye overprint verdiyseniz ve sonra bu nesnenin rengini beyaz yapatıysanız olur. Ya da hiç bilmeden overprint komutuna tıklarsınız yanlışlıkla :)
Peki beyazlara overprint verilirse ne olur. Overprint verlilen nesne kendi rengini altında kalan nesnenin rengine ilave eder. Örneğin bayrak kırmızı bir zemin üzerinde overprint verilmiş siyah bir yazımız var.
Yazı CMYK değerleri: 0,0,0,100
Zemin CMYK değerleri: 0,100,100,0
Bu durumda yazı nesnesinin bulunduğu yerin renk değerleri, zemin ile yazı değerlerinin toplamıdır. 0,100,100,100.
Bu yazının rengini beyaz yaparsanız ekranda overprint önizlemesi seçili değilse beyaz görünür fakat yukarıdaki formüle dikkat edersek beyaz değeri 0,0,0,0 olacağı için zemin renk değeriyle topladığımızda bize 0,100,100,0 değerini verecek. Yani zemin renginin ta kendisi ve beyaz gördüğümüz yazı bir anlamda yok olacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken istisnai durum ise aynı renk değerlerinin overprintleridir. Örneğin zemin 0,40,40,0 değerlerinde olsun. Üstünde ve overprintli olan nesne de 20,50,0,30 değerlerinde olsun. Bu durumda aynı renk değerleri birbiriyle toplanmaz, üstteki overprintli nesnenin renk değeri verilir. Sonuç 20,90,40,30 olmaz, 20,50,40,30 olur.
Illustrator'de beyaz nesneye overprint vermek istediğinizde size bir hata mesajı verir. Fakat hata mesajları kapalı ise bunu kontrol edemezsiniz. Freehand bu durumu kendisi kontrol altına almıştır ve hata yapmanızı engeller. CorelDRAW'da ise yapmanız gereken print diyalog penceresini açmaktır (ctrl+p). Dökümanda beyazlara overprint verilmişse preflight bölümünde bir hata mesajı olarak bunu görebilirsiniz. İşinizi riske atmaz, sonuçlarına katlanmak zorunda kalmazsınız.
Illustrator'de overprint beyaz objeleri bulmak için buradaki eklentiye gözatabilirsiniz.
great week
YanıtlaSil