6 Eylül 2008 Cumartesi

Artık CorelDRAW'da da Channels var.

CorelDRAW X3 sürümü ile masaüstü yayıncılık ve ofset baskı (matbaa) alanında bir grafik yazılımında büyük rol oynayan birkaç özellik kazanmıştı. Özellikle Overprint Preview (önizleme) ve Spot renklerle ilgili geliştirmeler CorelDRAW'ın bu alandaki eksiğini kapatmıştı. X4 sürümü ile bu konuda kayda değer yenilik gelmese bile CorelDRAW için yazılan eklentilerin ve makroların sayısı artmaya başladı. Bir avuç kadar makro yazarı CorelDRAW'ın gelişmesinde oldukça büyük rol oynuyor.

Macromonster oluşumu bu konuda neredeyse tek. Yazılan çoğu makro CorelDRAW'ın sonraki sürümlerinde programın yeni bir özelliği olarak geliyor. Örneğin Oberon (Alex)'in yazdığı Curve Works makrosunun bir özelliği olan Fillet bunlardan biri.

Canavarlar Geliyor ! başlıklı yazımda Macromonster üyelerinin bu sefer CorelDRAW için daha profesyonel ve CorelDRAW'ın eksiklerini kapatacak makrolar hazırlayacaklarından bahsetmiştim. Yeni makrolardan biri nihayet geldi. Dizzy'nin yazdığı Channels makrosu...


Channels (Kanallar) ilk kez photoshop'ta tanıştığım bir terim. Önce RGB, sonra matbaa işleriyle birlikte CMYK'yı öğrenmiştim. Photoshop'un çok eski sürümlerinde RGB kanallarını ve caculations özelliğini kullanarak birbirinden farklı bevel, gloss vb. efektleri yapardım. CMYK kanalları ise ofset baskıda olmazsa olmaz bir unsur. Çalışmanın teknik kontrollerini yapmak için ise kullanılan bir özellik. Overprint, spot renk, renk dağılımı gibi kontrolleri CMYK kanalları en doğru ve somut şekilde yapılır. Adobe Photoshop, Indesign ve Acrobat'ta bulunan bu özellik şimdi CorelDRAW kullanıcıları için de var.

Aslında CorelDRAW'da kanallara PrintPreview ile bakabiliyordunuz; fakat bu o kadar etkili değildi. Çalışma yaparken kanallara tek tek bakabilmek (CMYK ve Pantone renkler de dahil) gerçekten çok faydalı bir özellik.

X3 ve X4 sürümleriyle uyumlı Channels makrosuna 10$ karşılığında sahip olabiliyorsunuz. Detaylara buradan bakabilir, makronun çalışma şeklini görmek için de buradaki videoyu izleyebilirsiniz.

Sıra RasterMaster'da... Bu makro da umarım yakın zamanda gelir.

2 yorum:

  1. x5 sürümü için çalısıyormudur acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makro yazarından bilgi istedim, haber gelince burada bildireceğim.

      Sil