13 Nisan 2009 Pazartesi

Sancho CDR Preflight

Yeni, kullanışlı ve matbaalar, reprodüksiyon/film çıkış atölyeleri için olmazsa olmaz bir makro sessiz sedasız Macromonster'da satışa sunuldu.

Sancho CDR Preflight.
Öncelikle preflight nedir bilmeyenler için kısaca açıklayalım. Preflight'ın sözlük anlamını "uçuş öncesi hazırlık" diye çevirebiliriz. Masaüstü yayıncılıkta ise Preflight film/kalıp öncesi hataları kontrol etmek, oluşabilecek hataların önüne geçmek demektir. Örneğin dökümanınzda RGB resimler varsa bunları CMYK'ya çevirmek gerekebilir, ya da DropShadow'lar ve lensler'in bitmap'e çevrilmesi gerekebilir. Bir başka örnek olarak da CMYK basılacak bir işte spot renk bulunmaması, bulunuyor ise bu rengi matbaanızın renk profiline göre CMYK'ya çevirmek gerekir. Bunlar yapılmadığında ekranda gördüğünüzden daha farklı bir işi elinize almanız olası...


Adobe yazılımları ve montaj programları için çeşitli preflight uygulamaları mavcut. CorelDRAW'da ise Document Properties'den (X4 öncesi sürümler için Document Info) dökümanda neler var neler yok bakabiliyoruz. Bir şey değiştirmek istersek Find/Replace menüsünü kullanmak durumunda kalıyoruz ki bu da uzun zaman alıyor.
Sancho'nun Preflight makrosu tam da burada devreye giriyor ve dökümandaki nesnelerin özelliklerinin tamamına bir pencereden bakıp, istediğiniz değişiklikleri tek tıkla yapmanızı sağlıyor. Öyle ki bütün bitmapleri ve renk evrenlerini, çözünürlüklerini, efektleri, katmanları aklınıza gelebilecek ve sorun çıkarabilecek her şeyi anında bir pencereden görebiliyorsunuz.

Sancho CDR Preflight'ın macromonster'da satılan sürümü 4.1.0 ve fiyatı 25 $. Yeni sürümü 5.0 ise şu anda beta aşamasında. Beta sürümü ile ilgili ütm detaylar için buraya bakabilirsiniz. 4.1.0 sürümü için de buraya.

2 yorum:

  1. Gerçekten mükemmel bir makro, Sanco harikalar yaratmış. Sizinde söylediğiniz gibi matbaalar grafikerler, reklam ajansları ve film çıkış atölyelerine mutlaka gerekli bir makro. Bence 25$'ın her kuruşunu hak ediyor çünkü gözden kaçan en ufak bir efekt hatası, işin çöpe gitmesi demektir! bu da 25$'dan daha büyük bir külfet getirecektir.

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle her kuruşunu hak ediyor. Bu arada CDR Preflight'ın 5. sürümü yayınlandı. http://corelturk.blogspot.com/2009/07/sancho-cdr-preflight-5-satsta.html

    YanıtlaSil