30 Nisan 2009 Perşembe

Corel Ventura ve hayallerimiz.

Corel Ventura'yı hiç duydunuz mu? Büyük ihtimalle duymadınız. CorelDRAW arayüzüne ve esnekliğine sahip bir Indesign düşünün. İşte Ventura bu. Ventura 1986 yılında ilk sürümü yayınlanmış bir masaüstü yayıncılık, sayfa tasarım yazılımıdır. Aldus Page Maker'in 1986, QuarkXpress'in ise 1987 yılında ilk sürümleri görücüye çıktığını düşünürsek Ventura da tarihi bir dönüm noktasının kilometre taşı durumunda görünüyor.
Page Maker Adobe firması tarafından satın alınıp, Indesign çıkana kadar geliştirildi. QuarkXpress ise başladığı günden bu yana kullanıcılarının bir kısmını Indesign'a kaptırsa da çizgisini koruyarak devam ediyor. Peki Ventura'ya ne oldu. Corel zamanında bir çok farklı yazılım ve yazılım firması gibi Ventura'yı da satın aldı ve 1993 yılından 2002 yılına kadar 4.2 sürümünden 10 sürümüne kadar geliştirdi. Son sürümünün üzerinden geçen 7 yıl içinde ise Corel Corp tarafından sanki unutuldu.
1999'da Indesign henüz sektörde sahne almaya başladığında Ventura çok fazla yol katetmiş 13 yaşında bir yazılımdı. Corel'in Ventura'yı geliştirmemesine hayretle ve üzülerek bakıyorum. Yıllardır bir grafik paketi olarak satılan CorelDRAW Graphic Suite içinde zaman zaman R.A.V.E gibi CorelDRAW altyapısını kullanan bir vektörel animasyon yazılımı (Adobe Flash gibi), Motion gibi 3D animasyonlar yapabileceğiniz bir yaızılımı, iki boutlu animasyon yazılımını, chart gibi tablolama yazılımını ve bunlara benzer birbirinden farklı bir çok yazılımı bünyesinde bulundurdu. Günümüzde ise bazı programlar bu paketten çıkarıldı, bazıları ise CorelDRAW ya da CorelPhotopaint'e entegre edildi ve son şeklini aldı.

Adobe CS Design Premium ile CorelDRAW GS'yi karşılaştırdığınızda Corel'in paketinde Indesign muadili bir yazılımın eksik olduğunu görüyoruz. Bu boşluğa tam oturacak olan yazılım da Ventura'nın ta kendisi. Masaüstü yayıncılık yazılım sektöründe Adobe neredeyse tekel olmak üzere ve karşısında duracak olan CorelDRAW Graphic Suite paketinin Ventura'nın yeni sürümü ile çok güçleneceğini düşünüyorum. CorelDRAW GS'nin yeni sürümünde umarım Venturayı da görürüz.

Corel Ventura'yı daha yakından incelemek isteyenler buraya bakabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder