9 Ağustos 2010 Pazartesi

CorelDRAW X5 Yenilik: Export for Web

Tasarımcıların yaptıkları tasarımları internet üzeirnden müşterilerine onaylatmak için farklı dosya biçimlerine çevirmeleri gerekir. Tasarımınız çok sayfalı bir katalog, dergi, bülten gibi bir çalışma ise PDF olarak müşterinize göndermek doğru bir seçim olacaktır. Tabi bu durumda müşterinizin Adobe Acrobat Reader yüklü bir bilgisayara sahip olması gerekir.

Tasarımınız daha basit bir çalışma ise, örneğin sadece ön ve arka yüzden oluşan bir broşür, bir kartvizit, afiş, dosya gibi ise bu durumda PDF'ten ziyade JPEG gibi basit görüntü biçimlerini tercih etmek daha doğru oluyor. Peki neden?

Birincisi JPEG biçimi tüm işletim sistemlerinde, e-posta içeriklerinde, web gezginlerinde ve aklınıza gelebilecek bir çok yazılımda açılıp gösterilebiliyor. Bu durumda üçüncü parti bir yazılım kurmanıza gerek kalmıyor.

İkincisi ise dosya boyutunun epey küçük olması. Çalışmanız çok renkli değilse PNG biçimine çevirip dosya boyutunun daha da küçük olmasını sağlayabilirsiniz. Böylece tasarımınızın görüntüsünü müşterinize hem daha çabuk aktarmış olrusunuz hem de e-posta alanlarında gereksiz yer kaplamasını engellemiş olursunuz.

CorelDRAW'ın PDF oluşturma özellikleri web için hazırlanan dosyalardan baskı için hazırlananlara kadar oldukça geniş bir yelpazede hem profesyonel hem de sorunsuzdur. Bunun yanında CorelDRAW'da JPG, PNG ve GIF biçiminde dosyaları sorunsuz oluşturabilirsiniz. CorelDRAW X5'te özellikle JPEG, PNG ve GIF oluşturmak için Export For Web adında yeni bir özellik bulunuyor.



File menüsünün altında bulacağınız Export For Web tamamen profesyonel olarak düzenlenmiş ve tamamen yeni yazılmış bir export işlem penceresi. JPEG, PNG ya da GIF yapmak istediğiniz belgeyi seçin ve File>Export For Web ile yeni export penceresini açın.

Pencerenin sağ tarafında bulunan bölümden her bir dosya biçimi için farklı ayarlar yapabilirsiniz. Çözünürlük, ebat, anti-ailasing, renk modu, şeffaflık ve özellikle de renk profili gibi ayarları bu bölümden yapabilirsiniz. Sizin çalışma alanınızda gördüğünüz renkleri müşterinizin de doğru görmesi için renk profili seçimi çok önemlidir.

Pencerenin sol üstünden ise her birini farklı dosya biçimi ve ayarlarına atayacağınız pencereleri bölmenize yarayan düğmeler ve yakınlaştırma/uzaklaştırma için zoom düğmeleri bulunuyor.

Pencerenin sol alt köşesinde ise fare imlecinin o anki pozisyonunda hangi rengin bulunduğu RGB ve Hex değeri olarak gösteren bir bölüm bulunuyor.

Sağ alt köşede ise internet bağlantı hızınızı seçebileceğiniz bir bölüm bulunuyor. Böylece oluşturacağınız belgenin ne kadar sürede internet üzerinden aktarılacağını size doğru olarak belirtiyor.

Export For Web incelemeye ve kullanmaya değer bir özellik. Büyük dosyalarda önizleme oluşturmak için bizraz bekletmesinin dışında başka hiç bir dezavantajı bulunmuyor.

3 yorum:

  1. 9 AGUSTOSTA YAYINLANMIŞ.BAKAR KÖR DERLER YA İNSAN BAKTIĞI HALDE BAZEN GÖREMİYOR.CORELDE ANİMASYONLU GİF OLDUĞUNUDA KÜRŞAT BEYİN TİYOSU İLE ÖGRENDİM.ŞİMDİLİK SADEC FİLİP FLOP YAPABİLİYORUMTAM ÖGRENİNCE PAYLAŞIRIM.EXPORT WEB SÜPER BİR OLAY.

    YanıtlaSil
  2. bu olayda süperrrr.vede gene kürşad çakır devam.

    YanıtlaSil