28 Temmuz 2010 Çarşamba

CorelDRAW GS X5 Service Pack 1 yayınlandı

Uzun bir bekleyişin ardından nihayet X5 için ilk yama yayınlandı. Servis Paket 1 ile ilgili bu haberi ve şu haberi okuduysanız düzeltmeler ve yenilikler hakkında biraz bilgi sahibi olmuşsunuzdur.

Şimdilik X5 Service Pack 1 'in önemli getirilerini başlıklar halinde yazıyorum, detaylı bir inceleme ve düzeltme/yenilik listesini ise daha geniş bir zamanda paylaşacağım ki en ince ayrıntısına kadar neyin ne olduğunu bilelim.

X5 Service Pack 1 ile ilgili ilk söylemem gereken şey hemen indirip yüklemeniz. Çünkü en başta bu yama kararlılık ve performans sorunlarını gideriyor. Yani çökmeler yaşıyorsanız ya da Corel DRAW X5'in yavaş çalıştığından şikayet ediyorsanız SP1'in bu sorunların çok büyük bir kısmını gidereceğini garanti ederim.

İkinci olarak uyumluluk ve grafik işleme sorunlarının çok büyük bir kısmının bu yama ile giderildiğini söylemeliyim. Şöyle ki eski sürüm dosyaları açarken ya da eski sürüm dosya kaydederken, import ve export yaparken oluşan grafik sorunları gideriliyor. Örneğin önceki sürümlerde yapılmış bir Transparency geçişi X5'te düzgün açamazken SP1 ile sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Yaklaşık 300 hata düzeltmesi ile gelen X5 SP1'in daha güvenilir bir CorelDRAW X5 vaat ediyor. Düzeltmelerden önemli olanlar şu şekilde.

Türkçe yazım denetimini artık sorunsuz kullanabilirsiniz.
Beta Test sürecinde bizzat üzerinde durduğum yerelleştirmeler (Bizim için Türkçe oluyor) ile ilgili sorunların giderildiğini de gururla belirtirim :) Şöyle ki; CorelDRAW X5 Türkçe yazım ve dizgi düzeltmeler ve change case adlı yazımda bahsettiğim çökme sorunu tamamen giderildi. CorelDRAW'ın çok eski sürümlerinden beri var olan ve X5 SP1'e kadar varolmuş bu sorun X4'te Java, Jasmin (Ja ile başlayan kelimeler) yazarken CorelDRAW'ın hiç bir uyarı vermeden kapanmasına sebep oluyordu. Çözüm ise Otomatik yazım denetimini kapatmaktı.

Otomatik yazım denetiminin kapalı olması ise Türkçe imla denetiminin CorelDRAW'da yapılamaması anlamına geliyor. Hal böyle olunca kullanıcılar (ben de dahil) CorelDRAW'da yazdıkları yazının yazım denetimini yapmak için yazıyı tamamen Word gibi üçüncü parti bir programa taşıyıp, yazım denetimini burada tamamlayıp, sonra yazıyı tekrar CorelDRAW'a aktarmak gibi çözümlerle uğraşmak zorunda kalıyorlardı.

Çökme sorunu düzelince CorelDRAW'da Türkçe otomatik yazım denetimini kapatmanıza gerek kalmıyor ve aynı Word'de olduğu gibi yazım denetimini ve düzeltmeleri hiç bir harici programa ihtiyaç duymadan yapabiliyorsunuz.

Dosya açma ve Copy/Paste (kopyala/yapıştır) işlemlerinde çok daha hızlı.
Beta sürecinde üzerinde durduğum diğer önemli sorun ise ColorStyles oldu. Bir çok CorelDRAW kullanıcısının başına mutlaka gelmiştir; sadece küçük bir kartvizit içeren dosyayı bazen açarken dakikalarca beklersiniz. Bu sorunun, biri makro diğeri de yama olmak üzere gayri resmi çözümünü paylaşmıştım. Bu çözümler X5 için çalışmıyor fakat X5 SP1 ile resmi çözüme kavuşmuş durumdayız.

Binlerce Color Style içeren bir CDR belgesini SP1 yüklü bir CorelDRAW X5 ile açarsanız belki biraz bekletecektir. Fakat bu belgeyi X5 ile açıp tekrar X5 kaydederseniz bir dahaki sefere belgeyi açtığınızda hiç bir hız sorunu yaşamayacaksınız. Yaklaşık 18.000 adet Color Styles içeren bir belge ile denemelerini yaptım, sonuç: başarılı...

Bu kadar ColorStyles'ın bir belgede olmasına önceleri anlam veremediysem de (kim bu kadar renk stili kullanabilir ki) sonradan bunun aslında bir mantık hatası yüzünden kaynaklandığını keşfetmiştim. Bir belgede ColorStyles varsa, o belgeden başka bir belgeye herhangi bir nesne kopyalayıp yapıştırırsanız, tüm ColorStyles'ları da yeni belgeye taşımış oluyorsunuz. Böylece her kopyalama ve yapıştırmada renk stillerinin sayısı giderek artıyor.

İşte burada X5SP1 ile yapılan düzeltmede artık Renk Stilleri (ColorStyles) nesne ile kopyalanmıyor ve yeni belgeye taşınmıyor. Böylece anlamsız sayıda çok renk stilleri oluşmuyor.

Renk stilleri ile ilgili diğer bir düzeltme ise Color Styles Docker açık iken yaptığınız her dolgu ya da çizgi renklendirmesinde renklerin artık otomatik olarak eklenmemesi olmuş. Renkler otomatik olarak eklenmediği için yine sizin farkında olmadan renk stilleri ile dolmuş bir belgeniz olmayacak.

CorelDRAW X5SP1 kullanımının artmasıyla da Renk Stillerine bağlı performans sorunları da tarihe karşıacak, Patch Behaviour makrosu ve CLOL yaması da bir nostalji malzemesi olacak :)

Uzun uzun yazmayacaktım fakat yine kendimi kaptırmışım. Fakat bu iki önemli sorunun detaylarını bilmeniz gerektiğini düşünüyorum. Bir CorelDRAW kullanıcısı olarak yamaları mutlaka yüklemenizi önemle tavsiye ediyorum. CorelDRAW Graphic Suite X5 Service Pack 1 için  yükleme sayfasına buradan erişebilirsiniz. Detaylar için de buraya (ingilizce) göz atabilirsiniz

Tüm CorelDRAW güncelleştirmeleri için Yamalar sayfasını inceleyebilirsiniz.

7 yorum:

  1. Haber için çok teşekkürler. Hemen yüklemeye başlayacağım.

    YanıtlaSil
  2. Bende SP1 yüklemiştim. Sadece açılışta benden e-mail ve şifre vermemi isteyen bir ekran açılmıştı. seamus'un yazdıklarından sonra sistem tarihini 3 ay ileri aldım. Trial sürüm olduğu anlaşıldı ve kayıt yapmadı. Ben de elimde olan bir keygen ile eski x4 x3 vs de olduğu gibi kırdım. Şimdilik sorun yok gibi. Gönül isterdiki orjinal kullanayım ama o parayı patron asla vermez. Maaşı adam gibi alamıyoruz.

    Bunun dışında SP1 den sonra benim X5 15.1.0.4xx den 15.1.0.588 sürümüne yükselmiş. Nette bir tane CorelX 5.1.0.588 sürümüne rasladım. (zaten keygen de onun içinden çıkmıştı) Bu içine SP1 entegre bir sürüm mü? Yoksa tekrar SP1 yüklemek gerekli mi?

    YanıtlaSil
  3. Keygen, crack gibi yasadışı paylaşımlara destek vermiyorum. SP1 entegre edildiğiniz söylediğiniz sürüm Rusça-İngilizce sürümdür. Büyük ihtimalle zararlı yazılım içeriyor olabilir.

    Ticari amaçla kullanılan yazılımların ise bedeli ödenmelidir. Telif hakları yasası ile korunan yazılımlarda (ki buna Corel de dahil) korsan kullanımda paraya çevrilmeyen hapis cezası ve yüklü miktarda para cezası bulunmakta. Patronunuzu bu konuda bilgilendirmenizi tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. Corelle ilgili çalışmalarının eylem aşamasına geçtiğini görmek güzel şey. Bunun ilk kanıtı içinde emeğinin bulunduğu bir yamayı görmek oldu. Tebrik ederim. Yakın zamanda seni Corel'de çalışan olarak görürsem şaşırmam :)

    YanıtlaSil
  5. emreyar, güzel dileklerin için teşekkür ederim fakat Corel'de çalışmak güzel bir düşünce, fakat gerçekleşmesi oldukça zor.

    YanıtlaSil
  6. kürşad çakır gayet güzel söylüyorsun ticari amaçlı yazılımlarda korsan kullanılması belki hata ancak şuda bir gerçek ki bu yazılımlara ödenecek o kadar paramız malesef yok. Grafikerlerin kazancı ortada biliyorsun :)))

    YanıtlaSil
  7. edy3144, söylediğiniz de bir gerçek tabi. Fakat bu gerçek benim korsan yazılımlara destek verebileceğim anlamına gelmiyor.

    YanıtlaSil