30 Mayıs 2011 Pazartesi

Text, Break Apart ve Combine

CorelDRAW 'ın tüm sürümleri için geçerli olan, text sistemindeki davranış biçimi ve bunu çok hızlı bir şekilde yönlendirmeye dair (bazen ihtiyaç duyulabilecek) bir ipucu ; 

Bazen içerdiği harfleri ya da kelimeleri ayırıp aynı sayfada farklı yerlerde kullanmak ya da muhtelif amaçlarda dağıtmak üzere, bir kelime ya da bir çok kelimeyi tek hamlede cümle olarak text halinde yazıp daha sonra parçalara (Ctrl K) ayırıp kullanma isteği durumu oluşmaktadır. Örneğin uzunca yazılmış bir metnin belli bir satır grubunu ayırıp, sadece istenilen satırlarını tekrar text olarak birleştirip (Ctrl L) başka yerde kullanmak gibi bir kelime grubu ya da yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir kelimedeki harfleri dağıtmak ve tekrar yazı olarak birleştirme durumunda, CtrlK ve sonrasında tekrar birleştirmek için CtrlL (Combine) işlemini uygularız.

Tam bu noktada..,
birleştirilecek nesne(ler), (yukarıdakinden çok daha kalabalık bir metin düşünün),  pick tool + shift yardımıyla tek tek seçilip combine edilirken, CorelDRAW 'ın, nesneleri seçim sırasına göre combine ettiğini göreceksiniz. Bu nesne seçme işlemi bazen zorluk çıkarabileceği gibi, detaylı işlerde hata riskini artırmaktadır. Bu durumda, combine edilmek istenenler yine picktool ile dışarıdan çerçeve edilerek seçilip (daha risksiz bir hareket kazandırılarak) Ctrl L (Combine) uygulanır. İşte bu sırada, CorelDRAW, sıralamayı tersten alarak kelime ya da cümleyi ters olarak combine edecektir, hiç müdahale etmeden ve zaman kaybetmeden yapılan işlem geri (Ctrl Z)  alınarak hemen ardından tekrar Ctrl L (Combine) yapıldığında, text in düz olarak combine edildiğini görürüz. (Büyük görsel için, yukarıdaki resmi tıklayınız) Anlatımı her ne kadar satırlar sürse de, uygulaması birkaç saniye süren ve grafikere zaman kazandıran küçük, önemli bir harekettir.


5 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş, ellerine sağlık Serhat.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler. İyi bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  3. bu olay güzelmiş. bilmiyordum. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Güzel öğrenmiş olduk teşekkürer :)

    YanıtlaSil
  5. Faydalı bir bilgi teşekkürler.

    YanıtlaSil