27 Temmuz 2011 Çarşamba

Bitmap Color Mask ile basitçe renk/zemin silme.


Herkese iyi günler, iyi çalışmalar diliyorum. Corel’e yeni başlayanların işine yarayabileceğini düşündüğüm pratik bir yöntemle daha karşınızdayım. Umarım işinize yarar.

Konu başlıktan da anlayabileceğiniz gibi Corel Draw’ın bir özelliği olan “Bitmap Color Mask”. Bu özellik ile bitmap logo vs gibi şeylerden birden fazla renk silip zemini ayıklayabiliyoruz. Evet Logo. Ben bu özelliğe daha çok logolarda ihtiyaç duyuyorum.
Ben gerçek hayattan örnek vermeyi sevdiğimden yine gerçek hayattan bir örnek vereceğim. Diyelim ki bir afişiniz var, altına da birkaç sponsor logosu istiyorlar. Sponsor logoları maille jpg formatında gelmiş. Doğal olarak da beyaz zeminleri (genelde) var. Bu durumda çalışmaya ya beyaz bir zemin atar ya logolarını etrafını temizler yada yeniden çizeriz. Peki ya zaman kısıtlıysa (Herzaman :) ). Bu durumda “Bitmap Color Mask” can kurtarıcınız olabilir. Yaptığı iş basit. Bitmap çalışmada rengi/renkleri seçersiniz oda değeri verilen renkleri GİZLER silmez. Hemen söyleyeyim ancak idare eder bir sonuç alırsınız. Bir mucize beklemeyin.
Çalışmamıza başlayalım.
Bu içine logo konacak olan afişimiz.
Buda afişe eklenecek bitmap logo. Görüyorsunuz koskoca konsere tek başıma sponsor oluyorum :). Ben yapılanlar daha iyi gözüksün diye yeşil zemin verdim.
Görüyorsunuz zeminin üstünde hemen kendini belli ediyor.
Bitmaps menüsünden "Bitmap Color Mask"’ı seçiyoruz.
Çıkan pencereden Color Selector (Hepimizin aşina olduğu damlalık) tuşuna basıyoruz.
Silinecek rengi seçtiğimizde Bitmap Color Mask penceresinde seçtiğimiz renk gözüktü. Artık Rengin yanındaki Check box’ı (kontrol kutucuğu) işaretleyip Apply’e basacağız.
Çok iyi bir maskeleme olmadığından ve logonun yanında ve etrafında yeşil renkler kaldığından Tolerance ile oynayıp makul bir ayara getirip tekrar Apply diyorum. Burada ayar 32.
Afişin içinde böylece eğreti durmadı.
Peki ya birden fazla renk varsa ne olacak? Bu durumda silinecek her rengi işaretliyoruz. Sonuç bazı logolarda özellikle çözünürlüğü düşük resimlerde çok iyi olmayabilse de birçok durumda çok işinize yarayabilir.

4 yorum:

  1. Süper bişey ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. bu vakte kadar photoshopa boşuna taşıdık desenize.. çok tşk..

    YanıtlaSil
  3. Bana göre 2d nin sonu göründü. Her ne kadar 2d yi 2,5 olarak görebileceğimiz türden (gölge, extrude) gibi işlemlerle yakalamaya çalışsalarda bu ayrı sorunlara neden oluyor. Tamda istenen yapılamıyor. Bu eksikliği ilk gören yine adobe oldu. Adobe revolve komutu ile nerdeyse gerçek 3d üretmeyi başardı. Bildiğim kadarıyla 3ds uzantılarınıda açıp işleme yapabiliyor. Corel ne yapıp edip gerçek 3d yi bünyesine katmak zorunda. İlk yapması gerekende bana göre adobeninki gibi revolve komutu. Ancak daha geliştirerek. Yani komuttan sonra bazı oynamalara izin vermesi gibi. Ve birde extrası loft olarak adlandırılan ( kapalı bir şeklin bir çizgiye göre uzaması) koyması mümkünse aynen maxtaki gibi extalarıda olması çok iyi olur.
    Tmm bunu yapsında programda iyice sıkışacak. İşte bunun için önerim şu. Corel kendi içinde 3 e ayrılmalı. Text-3d-ve 2d olarak. İlk kurulumda bütün hepsi kurulur. Ancak default ayarlarda ilk olarak mesela sadece 2d gelir. hangi özellik işe katılmak isteniyorsa o işaretlenerek belki bir kısa kapa-aç olayıyla yükleme yapılır.
    Sonra script yapımı basitleştirilmeli ve geliştirilmeli. Normalde yaptığımız işleri undo editörle kayıt ettiğimizde onu macro olarak kullanıyoruz. Ancak her hareketi macro olarak izin vermiyor. Nedenininde anlamış değilim. (macro olayı bir yerde mouse hareket kayıt gibide davranabilir. Mousun tıklamalarına aynen cevap verilerek çok mükemmel bir kısayol hazırlanır birde bunu editör yaparsak. Yani istediğimizi çıkarma gibi) Sadece önümüzü kesmek diye düşünüyorum. Halbuki bunu çalıştırılması ile hatta dışardan dosya –yol tanımlama imkanı ile pek çok şeyin otomatikleşeceğini düşünüyorum. Mesela bir andaç yapımında resimlerin bir şekilde tanıtılıp her resmi resim tanımlı alana yazıları yazı tanımlı alana aktarabilmek inanılmaz bir kolaylık ve tercih nedeni olacaktır. Ha bu özellikle için illaki lisasn istiyorlarsa koysunlar sorun değil. İhtiyacı olan alacaktır.

    YanıtlaSil
  4. Alternatif olarak nesnelere(resim) --> "Effects" Açılır Menüsü Altındaki --> "Adjust" seçeneğinden "Replace Color" özelliği ile seçili olan resmin background(zemin) renginide değiştirebilirsiniz. . . .

    YanıtlaSil