8 Ekim 2011 Cumartesi

CorelDRAW X5 gizli yenilikler 3

Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi CorelDRAW X5 bugüne kadar en çok yenilik ve geliştirmeyi getiren sürüm oldu. O kadar çok yenilik getirildi ki bu yeniliklerin tamamı açıklanmadı bile. Gizli Yenilikler olarak adlandırdığım bu yeniliklerin bir kısmını CorelDRAW X5 gizli yenilikler ve CorelDRAW X5 gizli yenilikler-2 başlıklı yazılarımda bulabilirsiniz. Bu yazıların devamı niteliğinde bir X5 gizli yeniliğini de CorelDRAW kullanıcılarıyla paylaşmak istiyorum. Node Coloring (Renkli Düğüm Noktaları)

Bildiğimiz gibi CorelDRAW'da vektörel çizim yapmaya başladığınızda eğrilerin ya da çizgilerin birleşim yerlerinde küçük kutucuklar belirir. Bu kutucukların adı Node olarak tanımlanmıştır. Türkçe'ye ise Düğüm noktası olarak çevirilebilir. Node'ları tıkladığımızda eğer eğrilerse yanlarında çizgi ve uçlarında oklar çıkar ve biz de bu okları hareket ettirerek eğim derecelerini görsel olarak değiştirebiliyoruz.

CorelDRAW'da 3 çeşit Node vardır. Cusp, Symmetrical ve Smooth. Her bir Node çeşidi farklı davranır. Örneğin Symmetrical Node tutmaçları noktadan itibaren karşılıklı olarak eşit mesafededir. Cusp keskin köşeler yapabileceğiniz bir node türüdür. Smooth ise Symmetrical gibi yumuşak eğriler oluşturmanızı sağlar fakat tutmaçların eşit mesafede olmasını gerektirmez.

Belki biraz karışık oldu fakat Shape tool ile node'ları kurcalamanızda fayda var. Detaylı çizimin sırrı Node çeşitlerini kullanmaktır.

3 farklı Node olmasına rağmen shape tool ile bir nesnedeki node'ların tamamını seçtiğinizde hepsi mavi renkle görünür. İşte yeni gizli özellik burada devreye giriyor. Node Coloring ile her bir çeşidi farklı renkte görmenizi sağlayan bu yeni özellik çizim üzerinde daha hızlı denetim sahibi olmanızı sağlıyor.

Bu gizli yenilik diğerlerinden farklı olarak bir Windows Registry kaydı ile gerçekleşiyor. Regedit ile registry içinde kaybolup vakit kaybetmemeniz için özelliği aktif ve pasif yapabileceğiniz dosyalar oluşturdum. Bu dosyaları çift tıklayarak ve karşınıza gelen pencereyi onaylayarak çalıştırabilirsiniz.
Özelliği aktif etmek için CorelTurk_NodeColor_Aktif.reg dosyasını çalıştırın. CorelDRAW'ı kapatıp açın ve hemen bir eğri çizin ve node özelliklerini değiştirin. Özelliği aktif ettikten sonra node çeşitleri şu şekilde renklenecektir.

Smooth : Yeşil
Symmetrical : Mavi
Cusp: Kırmızı

Böylece rengarenk node'larla çalışırken bir bakışta hangi düğüm noktasının hangi özellikte olduğunu anlayabilirsiniz, çizimlerinizi hızlandırabilirsiniz.

"Yok ben beğenmedim eskisi daha iyiydi" diyorsanız da CorelTurk_NodeColor_Pasif.reg dosyasını çalıştırıp pencereleri onaylayıp CorelDRAW'ı kapatıp tekrar açmanız yeterli.

Bu arada node'ların büyüklüğünü de options penceresinden değiştirebilirsiniz. Bunu daha önceki yazılarımda belirttim fakat ekran görüntüsüyle de destekleyelim.

1 yorum: