9 Ocak 2012 Pazartesi

CorelDRAW'da Blend kullanımı üzerine bir inceleme

CorelTÜRK Blog yazarlarından Yılmaz Hoca'nın hazırladığı bu derste Blend efekti kullanımını, özel tekniklerini ve detaylarını öğreneceksiniz..

Blend farklı veya aynı özelliklere sahip  iki şekil arasında uygun görülen adet ve açılarda yeni şekiller oluşturarak bir çizgi üzerinde geçiş yapılması temeline dayanır. Sayfamıza fazla büyük olmayan ebatta farklı iki şekil çizelim. Ben örnek olarak bir dikdörtgen ve bir daire çizeceğim. Siz daha farklı şekilleri de deneyebilirsiniz.
Sol taraftaki araç kutusundan (Tool Box) Blend aracını seçiyoruz ve seçtiğimiz bir şeklin bir kenarından tutarak diğerini yakalayacak biçimde çizgimizi çiziyoruz. Altta görüldüğü gibi açısı olmayan ve 20 tane oluşan farklı şekil ile geçişimizi tamamladık.

Aşağıdaki şekilde Blend aracı seçili iken ve blend yapılmış nesneler seçilmişken Property Bar'daki özellikkleri görüyoruz. Buradaki 20 rakamı iki şekil arasında kaç adet şekil olacağını gösteriyor.

Rakamı 3 tane yaptığımızda, bu rakamın ne işe yaradığının daha iyi göreceğiz. 3 farklı şekilde geçişi tamamlayacak demektir.

Blens efektinde renkleri kullanmak
Aşaıdaki şekillerdeki gibi başlangıç şekillerinin her birine farklı uniform (düz renk) veya (yumuşak renk geçişi) özellikleri ve outline (her ikisi de aynı line özelliği olmak üzere) değerleri girebiliriz. Ve aşağıdaki gibi bir sonuç çıkar karşımıza.


Blend'de yol (path-çizgi) kullanımı
Normal olarak blend ilk yapıldığında doğru bir çizgi üzerinde gerçekleşir. eğer kendimiz bir başka çizgi yaparsak ve bu çizgiyi blend yolu (Path) olarak tanımlarsak bu çizgi üzerinde blend gerçekleşir. Önce blend uygulanmış nesne seçiliyken şekilde görüldüğü gibi property bardan New Path komutu uygulanır. Çıkan oka çizgimiz üzerine gelerek tanıtım işlemini gerçekleştiriz. Bu şekilde sürekli olrak çizim şeklini değiştirebiliriz. Aşağıda ilk örnek düz çizim örneği sadece üzerine 2. çizim konulmuştur. Alttaki 2. çizime tanıtılmıştır. 

Blend şekillerine açı vermek
Blend efektinin diğer bir özelliği de yeni nesneler oluşurken istenen açıda dönmesidir. Yine Property Bar'dan açı verebilirsiniz. Blend seçiliyken işaretli kutucuğa açı değeri girersek şekilde farklılıklar olacaktır. 90-180 ve 360 gibi değerler girerek farklılıkları gözlemleyebilirsiniz.


Çoklu Blend
Aşağıda görmüş olduğumuz çeşitli şekil ve renklerdeki çizgiler birbirleriyle blend olacaktır. Sadece yapmamız gerekne 1 ve 2 arasında geçişi yapınca bu defa 2 ve 3 arasında da geçiş yapmaktır

Bunları aynen çeşitli renklere sahip kapalı çizimlerde de yapabiliriz.

Aşağıdaki çalışmada zemini bütün CMYK 100 olarak dolduruyorum. şekiller arasındaki geçiş değerlerini 50 açı değerini 180 yapıyorum. Geçiş tamamlanmışken Blend gruplarından birini seçmek için CTRL tuşuna basık tutarak mouse ile seçim yaparız.


Sayı değeri ve açıyı vererek son haline getirince transperance tool u seçip radial seçerek görmüş olduğunuz şekli  oluşturuyorum .Burda dikkat edilmesi gereken nokta şu: Yukarıda 50 olarak verdiğim yeni oluşan şekil transperancy yapmadan önce fazlalık gelebilir. Ancak siz tranperancy yaptıktan sonra isterseniz değerleri artırabilirsiniz.

Son olarak ortasına çizdiğimi bir kareyi şekilde görüldüğü gibi mesh yaparız ve efekt vermesi için mesela ortadaki şekli en üste al komutuyla  sanki Blend çizimimizin bir altından bir üstünden geçmiş etkisini vererek dersi tamamlarız.




Dersten öğrendiklerinizle aşağıdaki şekli oluşturmaya çalışabilirsiniz. Kolay gelsin.

Bunu biliyor musunuz? Blend efekti 1991'in Eylül ayında piyasaya sürülen CorelDRAW 2.0 versiyonunda gelmiştir.

4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık. Ne öğrensek kardır. Bildiğimizin içinde bir nokta bile öğrensek yeter.

    YanıtlaSil
  2. teşekkürler ne güzel anlatmışsınız

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bir ders olmuş

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil